Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kocioł + mieszacz + panel + głowice - jak to ogarnąć? LAZAR/PLUM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Mam pierwszy sezon piec na pellet - LAZAR Smartfire 15. Przestudiowałem instrukcję pieca i sterownika ale nadal nie widzę jednoznacznej odpowiedzi jak to ma działać i jak sensownie poustawiać, żeby w domu mieć względnie stałą temperaturę w domu. Nie szukam wskazania idealnych ustawień ale bardziej wyjaśnienia jak to działa. Wcześniej był piec zasypowy z jedną pompą a na kaloryferach głowice. Piec śmigał sobie na zadanej temperaturze a kaloryfery pracowały tak jak zapotrzebowanie w pomieszczeniach. Teraz jest piec z mieszaczem i czujnikiem pogodowym i panelem pokojowym. Rozumiem jak działa krzywa grzewcza ale tutaj jest oddzielna do pieca i oddzielna do mieszacza - obie mieć tak samo? tylko mieszacz na krzywej a piec na sztywno? Kolejny poziom to panel pokojowy - jest jeden na cały dom więc cieżko żeby dobrze sterował całym domem - bo są różne temperatury potrzebne - przykładowo do przedpokoju 20stopni w pokoju 22stopnie a w łazience 24stopnie. Na samym końcu są kaloryfery z głowicami termostatycznymi - mają być ustawione według pomieszczeń czy wszystkie na max bo krzywa grzewcza powinna ogarnąć temat? CWU ogarnięte bo jest poza władzą krzywych grzewczych, panelu lub głowic 🙂

Piec aktualnie po ustawieniach serwisowych i dobraniu krzywej śmiga przeważnie na 30% przy temperaturze -5stopni na dworze i 22 w domu. Wskakuje na 50% przy ładowaniu CWU w ciągu dnia a 100% tylko nad ranem jak ma dogrzać dom po nocy i naładować CWU.

Może porządkując pytania:

1. PIEC:

a) krzywa grzewcza

b) na sztywno

2. MIESZACZ:

a) tylko krzywa grzewcza

b) krzywa grzewcza + jej obniżenie/podwyższenie o wskazania panelu

c) krzywa grzewcza + zmiana temperatury zadanej o wskazania panelu

d) łącznie b i c

3. TERMOSTATY KALORYFERÓW:

a) ustawione pod pomieszczenia

b) max

Opublikowano

1. b. Jesli temperatura kotla jest zawsze powyzej krzywej wyliczonej na CO.

2. a. Inaczej by bylo gdyby twrmostaty nie byly ustawione do pomieszczen.

3. a.

Opublikowano

Dzięki za te podpowiedzi! 

Dociekając dalej: 

1. No tak logiczne, bo piec dobrze żeby leciał sobie stabilnie. Teraz patrzę, że z krzywej (1,2) przy -5°C wychodzi jakieś 52°C a to mniej niż zabezpieczenie na powrocie. W instrukcji jest sobie jedna krzywa:

krzywe.png.b341b37fac188d14d418c1eff707240e.png
Pytanie ile ustawić na sztywno i jaką histerezę żeby nie gasił się i nie rozpalał stale. Jest dobra praktyka czy to tylko doświadczenie? Teraz leci poniżej 60°C i rzadko na 100%. Gaśnie tylko na czyszczenie palnika.

2. Też logiczne, bo jak jest jeden mieszacz i jeden panel to z tego nie wykrzesa się różnych temperatur w łazience i przedpokoju. W instrukcji znalazłem punkt chyba nadrzędny do innych: Zrzutekranu2023-12-3o12_29_09.png.9947320310e13caf18729af4d488b041.png

3. I tu pytanie jak przy ustawionych termostatach dobrać krzywą do mieszacza? Zacząć od bardzo niskiej i jeżeli będzie w domu ogólnie za zimno to zwiększać. Przy termostatach chyba nie wystąpi sytuacja że jest za ciepło. W sumie to nie wiem co się wydarzy jak miałbym za wysoką. Wzrośnie zużycie? Piec się często wygasi?

Opublikowano

Pzy ecosteru touch musialem w pomieszeniu ustawic 30° by nie obnižalo temperature grzewca o 10° na cala instalacja,ster przy kotlu pomimo wylaczenia funkcji termostatu nie bral to do uwagi.Przy pracy termostat+glowica jest to stale bezsenzowne walkowanie.

1) Jescze daje sie z cala ta krzywe sunac do gory i w dol.Ja ustawilem krzywa 1,4 i obnižilem o 14° w dol,by pasowala temperatura i zaraz jej wzrost i spadok.W wiekszosci instalacji wystarcza okolo 40 przy 0°

Temp.kotla stala.

Opublikowano (edytowane)

Za wysoka krzywa spodowoduje całkowite zamykanie termostatów (zimne grzejniki) po dojściu do zadanej temperatury w pomieszczeniu. Niektórym to przeszkadza, innym nie. Lepiej zacząć od wyższej krzywej i co kilka dni obniżać.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

1. Zauważyłem na piecu po powrocie ikonę która oznacza, że mieszacz podbija temperaturę pieca - w obu ta sama krzywa grzewcza. Czyli lepiej jak ustawiam na sztywno jakieś  70°C żeby zawsze było więcej niż na mieszaczu potrzeba?

IMG_4955.thumb.jpeg.4f5fd6b206cb425fc85103a2b0bd9950.jpeg

2. Na mieszaczu wyłączyłem wpływ panelu - w obu miejscach czyli na temperaturę w obiegu oraz na krzywą.

3. Domownicy po wielu wielu wielu rozmowach już nie kręcą stale termostatami jak nie grzeje po osiągnięciu temperatury i jedynie kot jest nieszczęśliwy jak kaloryfery nie grzeją non stop hehe. A tak na poważnie to w poprzednim układzie miałem 52 na piecu i tak sobie leciało na grzejniki i CWU. Było tak jak piszesz czyli po nagrzaniu się pomieszczenia do zadanej temperaturę się zakręcały i tyle.

Teraz jak mam z krzywej 45°C to kaloryfery pracują prawie cały czas temperatura w miarę ok ale kaloryfer na powrocie prawie zimny. Czyli tak jakby była minimalna temperatura grzania którą prawie całą oddaje kaloryfer. Sprawdziłem i po odkręceniu na max kaloryfery całe gorące się robią więc drożność jest.

Nie wiem jak jest lepiej- bo piec o powrót sobie dba. Czy lepiej trzymać się wyższej czy niższej temperatury w obiegu? Czyli krzywa o większym czy mniejszym nachyleniu?

Opublikowano (edytowane)

1-Ustaw stala temperature.

2-U mnia w sterowniku wylaczanie wplywu termostatu nie dzialalo i nadal obnižalo.Po to ustawilem na nim 30 i spokoj-dzialaja glowice.

3-Ustaw taka temperatura za pomocy krzywej i jej przemiejsczenia.by termostaty co najmniej zamykaly i wystarczalo do wygrzania najcieplejszego pomieszenia.Do ladu z krzywa dochodzisz w przebiegu sezonu.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

1. Okej tylko jaką - 65°C 70°C czy inną?

2. Według instrukcji plum ustawienie temperatury innej niż 20°C o tyle przesunie krzywą grzewczą - dla 30°C krzywa będzie +10°C w górę. Zostawiłem na 20°C i wyłączyłem oba wpływy na krzywą - jej nachylenie i przesunięcie.

3. To testuję i trochę dni zejdzie 

Opublikowano

1) 65,czy 70. Taka,by trafilo w pelnej robocje do zapewnienia temp.powrotu.

2)Ja tež wylaczylem tego "automatycznego dobra" dobierania krzywej (Z glowicami beztak nie szanc).Jest tam w ustawieniu krzywy opcja do ustawienia wlasnie "wysokosci" calej tej krzywy temp.CO + - 20°. Pozostalo mi wyblokowac tego obnižania o 10° przy osiagnieciu zadanej na termostacie.W sterowniku kotla wylaczone,ustawione na zero-nadal obnižalo.Sterownik pokojowy touch zahaslowany.Z brakiem hasla nie znalazlem w nim tej opcji o kilka st.mialby obnižac,czy tego wylaczyc.

Jescze ten "pink" sterownika- 5s,albo 20s,nawet dlužej,niž zmiane naprawde zrobi....To na timelu zaraz jest.