KowalskiA Opublikowano 19 Listopada 2023 #1 Opublikowano 19 Listopada 2023 Witam, kupuje piec na pellet 8-12kw i przy okazji przenoszę kotłownie wiąże się to z dostawieniem komina. Padło na komin stalowy zewnętrzny 6,5-7m wysokości. Mam teraz kłopot z doborem średnicy komina, na jednej stronie z kominami w zakładce kominy do piecy na pellet oferują tylko dwa przekroje 80 i 100. Czy fi 100 w moim przypadku będzie wystarczajace ? Czy jednak 130 będzie lepsza ? Cytuj
sambor Opublikowano 19 Listopada 2023 #2 Opublikowano 19 Listopada 2023 Tu decyduje producent kotła, musisz sprawdzić jakie są zalecenia komina dla danego kotła. Cytuj
KowalskiA Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor #3 Opublikowano 19 Listopada 2023 12 minut temu, sambor napisał(a): Tu decyduje producent kotła, musisz sprawdzić jakie są zalecenia komina dla danego kotła. Producent zwala dobór wymiarów na producenta kominów, ewentualnie podaje wzór redtenbachera ale nie do końca wiem jaki współczynnik wybrać bo w sumie raczej nie dla drewna 900. Producent podaje że czopuch ma 130srednicy a chwilkę później wyjaśnia jak wykonywać przejście na mniejszą średnicę komina Cytuj
sambor Opublikowano 19 Listopada 2023 #4 Opublikowano 19 Listopada 2023 To daj fi 130 + możliwość montażu regulatora ciągu kominowego, albo 100 i będzie wg producenta. \ Cytuj
KowalskiA Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor #5 Opublikowano 19 Listopada 2023 Osobiście skłaniam się do fi 100, ale czy w takim wąskim czymś wgl będzie ciąg ? Niestety fachowcy w pobliżu tacy którzy twierdzą że ,,nie ma czegoś takiego jak za duży kocioł" "daj komin fi 200 to ciąg będzie dobry" więc zostaje mi upewnić się na forum 😁 Cytuj
sambor Opublikowano 21 Listopada 2023 #6 Opublikowano 21 Listopada 2023 W kotłach automatycznych na pellet ciąg jest mniej istotny- tam jest wentylator, który wspomaga ciąg naturalny i często trzeba ciąg ograniczać stosując regulatory ciągu kominowego. 1 Cytuj
Rozwiązanie radik81 Opublikowano 21 Listopada 2023 Rozwiązanie #7 Opublikowano 21 Listopada 2023 Fi 130mm będzie OK. Ja mam owalny 150x100 (czyli takie "niespełna fi 130mm") 8 metrów wysokości i przy kotle 12kW RCK jeszcze ogranicza ciąg kominowy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi