Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Potrzebuję pomocy w wyborze pieca c.o. zasypowego bez podajnika.

Dom 150 m/kw ocieplony okna PCV 2 szybowe Grzejniki aluminiowe przewymiarowane instalacja stalowa grawitacyjna  z podłączoną pompką której zazwyczaj nie używam gdyż byłoby zbyt gorąco a piec musiałby pracować na bardzo niskiej temperaturze opał głównie węgiel maksymalnie zużywam od 2 do 3 ton, .temperatura w domu 23-24 stopnie czasami jakieś drzewo wycięte w sadzie. 

Do tej pory przez 23 lata był piec Drewmet 17kw był wystarczający i  bez problemów sobie radził.

Ostatnio oglądałem MPM Wood plus 14 kW oraz Dworek ZN Blue 19 kW co myślicie który będzie lepszy ?

MPM ma ruchomy ruszt żeliwny natomiast Dworek nie ma ruszt ruchomego ale ma ruszt stały wodny.

Do tej pory miałem w Drewmecie ruchomy wodny i było wszystko ok. 

Wydaje się mi że w Dworku nie będzie problemów z dymieniem i powinno się lepiej palić tylko problem bo nie będzie rusztu ruchomego , natomiast MPM ma ruszt ruchomy i większa komora załadowcza oraz lepsza efektywność spalania.

Opublikowano (edytowane)

Mam mpm ds 14kw i podobny metraż i na grawitacji i działa bdb - aż w domu jest za gorąco.  Na taki metraż jak twój niewiem czy nie lepiej kupić 10kw jak bedziesz palić weglem tylko.  

Apropos Mpm nie może pracować na niskich temp tj, poniżej 70 - ceramika nie łapie wtedy temp roboczej i jest syf, sadza itp.

Abys miał wygodę i nie za gorąco w domu trzeba by zastosować bufor z piecem.

Edytowane przez mikkei
Opublikowano

Do tej pory wystarczał jeden załadunek pieca dziennie i paliło się 12 godzin z temp. 50-55 stopni.

Bufora nie miałem zamiaru wstawiać myślałem o paleniu tak jak do tej pory

Mikkei czy jest duża różnica jeśli chodzi o spalanie opału w piecu MPM czytałem opinie że spala dużo miej opału niż stare piece ?

Czyli paląc z temp. około 55 będzie problem. Słyszałem że te piece trochę dymią przy dokładaniu opału ale czy ten nowy MPM wood plus różni się czymś od starszych wersji prócz wyciągu spalin znajdującego się w górnej części komory załadunkowej. Po przyglądnięciu się piecowi MPM i Dworek wydaje mi się że Dworek ma większy otwór odprowadzania spalin w komorze zasypowej i nie będzie go dławić. Jednak MPM ma większą komorę załadunkową i myślałem że będzie więcej jak 12 godzi działał na jednym załadunku.

Opublikowano

Nie da sie palić z temp 55  bez bufora- dlaczego?  Napisałem powyżej.  Przy węglu można palić 1 załadunkiem i 20h , drewno ok 5-6h tylko trzeba mieć odbiór energii. Mpm czy jest oszczędny - myśle że tak. mi osobiście spadło zuzycie o dobre 50% czemu ? bo dopalane są spaliny  - ale jak bedziesz dusił piec na 55 to nic nie zaoszczedzisz a rodzina i bedzie cię przeklinać za smród. 

W mpm ds można palić na grawitacji bez pompek itp ale piec musi hulać na wysokich temp - tj powyżej 70 i trzeba przepalać co dzien .  Lub mieć duży odbiór ciepła w domu - tj. ściany z dykty i okna mające 100lat to można palic ciągle.  

Dlatego napisałem ci chcesz mieć komfort - kup piec + bufor .  Piec bedzie żył swoim zyciem - tj bedzie chodził na pełnej mocy nie bedzie się kisił - tj spalanie bedzie idealnie czyste i wydajne  - a bufor da ci zapas ciepła przez sterownik 4d puści na dom tyle ciepłej wody ile potrzeba aby było +21  i nie za zimno ani nie za gorąco.  Innej opcji brak.  Teraz robiąc hydraulike w domu dołozyłbym bufor ciepła.

Dymienie ..... jak głupek eksploatuje piec to zadymi cały dom,  ale każdy ogarniety domownik nauczy sie po tygodniu jak dokładać aby nie zadymić kotłowni.     Wentylator wyciągowy  - spoko koszt 1000zł , mozna sie niczym nie przejmować - dla mnie rzecz zbędna.  aha w mpm masz 2 wersje ds i woodplus - zanim kupisz zastanów sie która wersja jest do jakiego paliwa którym bedziesz palił.