Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie odnosnie pieca

Piec zaladuje do pelna miał lepszej jakości i trzyma max 12 godzin 28 kw piec i nie wiem dlaczego tak szybko sie wypala np ustawie temp na 42 C trzyma okolo 5 minut po czym spada do 39 i zaczyna chodzic dmuchawa okolo 10-15 miniut dobije do temp 42 i tak w kolko czas przedmuchu 10 sekund przerwa 3 minuty i moc od 02 do 06 na sterowniku.

Do ogrzania ma około 180 metrów.

Dom mam dosc stary nie ocieplony z zewnatrz co moze byc przyczyna zegar na piecu mam wkrecony i pokazuje 1 bar wody w centralnym ogrzewaniu czy to za malo ? czy wystarczajaco

Nie wiem dlaczego pozera tyle opału

Prosze o podpowiedz

Opublikowano

Przez te mrozy co ostatnio były to raczej normalne, że kotły zjadały więcej opału niż zwykle...

Pozatym nieocieplony dom to ogrzewanie środowiska, a żeby je ogrzać trzeba spalić więcej...

Opublikowano

kolejny niedouczony palacz c.o.

przy temp. 42 st na piecu miał sie nie spala tyklo odgazowuje i zaden z tego pozytek gazy nie spalone ulatuja kominem zamiast byc spalone i ciepło wykorzystane

do tego szybko wykonczysz piec przez korozje max 5 lat i koniec

zaobesrwowałem taka sytuacje na miom piecu 75 kW jak pali sie na niskich temp (50 st) przy małym odbiorze ciepła tyle samo spali co przy 60-65 st i wiekszym obciązeniu

miałowce musza pracowac przy temp min 60 st

a jak bedzie za goraco to mieszacz albo termostaty

Opublikowano
kolejny niedouczony palacz c.o.

przy temp. 42 st na piecu miał sie nie spala tyklo odgazowuje i zaden z tego pozytek gazy nie spalone ulatuja kominem zamiast byc spalone i ciepło wykorzystane

do tego szybko wykonczysz piec przez korozje max 5 lat i koniec

Z tym to jest różnie. Znam osoby co palą w piecu już 8 rok temperaturą 40-45 stopni i do dzisiaj kocioł chodzi jak należy mało tego kociołek typowo marketowy.

Ja u Siebie palę logicą II Cichewicza temperaturą 45 stopni przy mrozach -4. Nie wygasiłem pieca od 1 grudnia i słyszałem opinie że jeżeli pieca nie wygaszasz to nie jest to złe dla pieca. Co do miału to się zgadzam, 42 stopnie do zdecydowanie za mało

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Jest to mój pierwszy post,dopiero uczę się obsługiwać piec ze sterownikiem i nadmuchem,pierwszy sezon palenia!

Mój problem polega na tym iż po zadaniu temp.np60 piec dochodzi do takiej temp.wiatrak się wyłancza temp.rośnie jeszcze ok 3-4st.(palę węglem,miałem i trochę drzewa)temp ta utrzymuje się ok 2min i zaczyna opadać aż włancza się wiatrak dobija do zadanej temp.i tak w kółko.Moim zdaniem piec się za szybko wystudza?(czego to jet powodem?)Dodam że na ok 30kg miału pali się ok 8godz.

Proszę o pomoc i wyrozumiałość.

Opublikowano
Witam mam takie pytanie odnosnie pieca

Piec zaladuje do pelna miał lepszej jakości i trzyma max 12 godzin 28 kw piec i nie wiem dlaczego tak szybko sie wypala np ustawie temp na 42 C trzyma okolo 5 minut po czym spada do 39 i zaczyna chodzic dmuchawa okolo 10-15 miniut dobije do temp 42 i tak w kolko czas przedmuchu 10 sekund przerwa 3 minuty i moc od 02 do 06 na sterowniku.

Do ogrzania ma około 180 metrów.

Dom mam dosc stary nie ocieplony z zewnatrz co moze byc przyczyna zegar na piecu mam wkrecony i pokazuje 1 bar wody w centralnym ogrzewaniu czy to za malo ? czy wystarczajaco

Nie wiem dlaczego pozera tyle opału

Prosze o podpowiedz

Witam.Ja tez mam piec mialowy 24 kw mieszkanie nie ocieplone, wymienione tylko okna metraz podobny jak u Ciebie dokladnie to 170 mk.Przy dziszejszyh mrozach zasypuje kociolek do pelna

3weglarki mialu 50 kg starcza mi na dobe.W mieszkaniu tem +20st.Podejrzewam ze palisz tylko w dzien w nocy sie wychladza i zeby ponownie rozgrzać mieszkanie kociolek pobiera duzo opalu.