Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem bo nie wiem jak się wpiąć z instalacja wodną do instniejącej już instalacji podłaczonej do domu. 

Posiadam pompę głebinową która jest podłączona z zbiornikiem hydroforowym w domu. Nie ma możliwości podpięcia sie bezpośrednio do instalacji w domu. Istnieje możliwość tylko wpięcia sie w studzience. 

Jakie są możliwość zrobienia tego żeby wszystko dobrze działało. 

Schemat instalacji20230923_204942.thumb.jpg.29e6abfa3060cb0641bb3f301a2614f9.jpg

Opublikowano

Tam ciężko będzie coś spaprać, trzeba tylko w garażu na wejściu wody zamontować zbiornik hydroforu ok 50l pojemności i będzie OK.

Mam podobnie i działa od 12 lat bez problemu

image.thumb.png.bf4ea90e0ebe347843d2f4d6ecb8b4ec.png

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.09.2023 o 13:36, sambor napisał(a):

Tam ciężko będzie coś spaprać, trzeba tylko w garażu na wejściu wody zamontować zbiornik hydroforu ok 50l pojemności i będzie OK.

Mam podobnie i działa od 12 lat bez problemu

image.thumb.png.bf4ea90e0ebe347843d2f4d6ecb8b4ec.png

A jak to będzie z ciśnieniem, jeśli w garażu będę pobierał wode bo bedzie tam umywalka i wc to po paru razach użycia skończy sie ciśnienie i bedę musiał czekać aż załaczy sie w domu wyłacznik ciśnieniowy?

Jeszcze myślałem nad przeniesiem zaworu zwrotnego zaraz za pompe i wpiecie sie instacja za nim ale nie wiem czy bedzie to niosło jakieś skutki uboczne.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Na moim rys jest 1 błąd w części domowej najpierw jest wyłącznik ciśnienia, a następnie zaw zwrotny.

Oczywiście sama pompa ma wbudowany zaw zwrotny.

Ponadto wszystko zależy od tego jak jest ustawiony wyłącznik ciśnieniowy hydroforu i pojemności naczynia w garażu.

Opublikowano

Częstotliwość załączania zależy od poboru wody, im większy zbiornik , tym mniejsze falowanie strumienia, moim zdaniem dla 1 umywalki 50l wystarczy, ale np dla mycia samochodu już nie.