Irek14 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 #1 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 Witam. B臋d膮c u znajomego widzia艂em tak pod艂膮czone zbiorniki przelewowe. Czy to mo偶e dobrze dzia艂a膰? Kocio艂 jak m贸j ma dwa wyj艣cia zasilaj膮ce聽 Cytuj
sambor Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 #2 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 Jaka to r贸偶nica? Czy jedno naczynie czy dwa? Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 #3 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 38 minut temu, Irek14 napisa艂(a): Czy to mo偶e dobrze dzia艂a膰? Dzialac dziala tylko po co tak? Cytuj
Irek14 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 Autor #4 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 (edytowane) Nie wiem czemu ma dwa zbiorniki. Sam by艂em zdziwiiony. Do tego co widzia艂em to do聽 po lewej idzie jaka艣 cie艅sza rura a do聽 po prawej wida膰 偶e sporo wi臋ksza... U mnie po wymianie jest jeden 80 l..My艣la艂em i te偶 gdzie艣 tu pisa艂em 偶eby da膰 bezpo艣rednio z kot艂a, z jednej sztycy da膰 do zbiornika wyr贸wnawczego a z drugiej do bufora, CO i CWU ale hydraulik stwierdzi艂 偶e lepiej b臋dzie jak do zbiornika wyr贸wnawczego idzie odnoga z tej samej rury co na instalacj臋. Oczywi艣cie przed pompami..聽 Edytowane 7 Wrze艣nia 2023 przez Irek14 Cytuj
Gruner Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 #5 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 Je艣li聽 ten posiadacz dwu zbiornik贸w ma bufor o zapewne聽 potrzebowa艂 wi臋kszej pojemno艣ci聽 zbiornik i st膮d dwa - robi膮 robot臋 jak jeden du偶y聽 Cytuj
Irek14 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 Autor #6 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 No dobra. A co by si臋 sta艂o jakby jeden zbiornik mia艂 np 40 l a drugi 80. 40 litrowy ma mniejsze zasilanie a 80 wi臋ksze.聽To ten wi臋kszy nie wypchnie wody z tego mniejszego.? 馃聽 Cytuj
sambor Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 #7 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 Zgodnie z prawem Pascala poziomy w obu zbiornikach b臋d膮 takie same , Nie jest tak prosto i jednoznacznie odpowiedzie膰 na takie pytanie, s膮 jeszcze inne warunki. Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 #8 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 Godzin臋 temu, Irek14 napisa艂(a): No dobra. A co by si臋 sta艂o.., Nic. Patrz jeden post wyzej. Gorzej by bylo gdyby jeden byl wyzej a drugi nizej. Cytuj
sambor Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 #9 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 Popatrz na tak膮 sytuacj臋: 1 1 Cytuj
Kijasr Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 #10 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 Podziwiam ci臋 @Sambor 偶e ci si臋 tak chce... 1 Cytuj
sambor Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 #11 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 To jest to co wiele lat wstecz t艂umaczy艂em swoim pracownikom, ale oni byli jak to si臋 m贸wi "od p艂uga" i dopiero po 3 latach mog艂em ich wysy艂a膰 samych na robot臋. Wi臋c przywyk艂em. Cytuj
Irek14 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 Autor #12 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 5 godzin temu, sambor napisa艂(a): Popatrz na tak膮 sytuacj臋: Poma艂u mi si臋 przypomina fizyka ze szko艂y. U mnie takie rozwi膮zanie jak w moim tu po艣cie raczej by nie przesz艂o. Mam laddomat a wiadomo 偶e tam jest pompka. Czyli pcha wod臋 do kot艂a a p贸藕niej ci艣nienie wody by sz艂o rur膮 do zbiornika wyr贸wnawczego i podejrzewam 偶eby woda by艂a by wypchana z tego偶 zbiornika przelewem bo po drodze nie ma by 偶adnego rozga艂臋藕nika na bufor. U mnie jest w drugiej sztycy zaw贸r bezpiecze艅stwa zmieniony z 6 bar na 2,5 bara..A z pierwszej tak jak kiedy艣 pisa艂em. Pozdrawiam serdecznie.聽 Cytuj
sambor Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 #13 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2023 Zaw贸r bezpiecze艅stwa mo偶na da膰 na rurze do naczynia ( tr贸jnik i ZB w bok). 1 Cytuj
Irek14 Opublikowano 8 Wrze艣nia 2023 Autor #14 Opublikowano 8 Wrze艣nia 2023 Dzisiaj u siebie sprawdzi艂em czy mo偶na tak pod艂膮czy膰 zbiorniki wyr贸wnawcze. Tak jak przypuszcza艂em wywala wod臋 ze zbiornika kt贸ry jest przy艂膮czony do wolnej sztycy w kotle.. Dzieje si臋 chwil臋 po w艂膮czeniu pompy laddomatu.聽 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.