DarkBlizzard Opublikowano 26 Sierpnia 2023 #1 Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Witam Planuje montaż kotła na ekogroszek w układzie zamkniętym. Potrzebuje pomocy w doborze średnic rur CU i uzupełnienie schematu w zawory, zawory zwrotne, filtry. Jak obliczyć wielkość naczynia przeponowego do instalacji C.O.? I czy wymagane jest przy takim schemacie naczynie przeponowe na CWU? Jeśli tak, to w którym miejscu się wpiąć? Za odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam ;) Cytuj
sambor Opublikowano 26 Sierpnia 2023 #2 Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Schemat jest prawie dobry, wymaga tego naczynia do CWU o którym piszesz, że go nie ma na rys. Oraz zaw zwrotnego i zaw bezpieczeństwa na zasilaniu bojlera z zimnej wody Pojemności naczyń przeponowych zależą od pojemności instalacji CO i pojemności bojlera CWU Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Autor #3 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 26.08.2023 o 14:08, sambor napisał(a): Schemat jest prawie dobry, wymaga tego naczynia do CWU o którym piszesz, że go nie ma na rys. Oraz zaw zwrotnego i zaw bezpieczeństwa na zasilaniu bojlera z zimnej wody Pojemności naczyń przeponowych zależą od pojemności instalacji CO i pojemności bojlera CWU Dziękuje bardzo za odpowiedź Bojler będzie o pojemności 200L, nie wiem czy ma to znaczenie ale będzie pionowy z dwiema wężownicami z firmy Lemet. Docelowo druga wężownica ma być pod kolektor słoneczny (tak wiem fotowoltaika jest super, ale wole kolektor próżniowy 😛 ) W instalacji jest 85 żeberek (0,25L/żeberko) + grzejnik drabinkowy (2,75L) + mały grzejnik panelowy (5L) + pojemność kotła (73L) co daje mi jakieś 102L + zład w rurach ok 30L. Łącznie na okrągło 135L wody w instalacji +/- 5L Jakiej wielkości naczynia przeponowe zainstalować? Pozdrawiam Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 28 Sierpnia 2023 #4 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Do CWU trzeba naczynie 12-18l, a do CO- min 35l Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Autor #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) Jeszcze tylko pytanie, w których miejscach umieścić zawory zwrotne i czy są wymagane przy takim układzie? Filtry skośne przed pompami oczywiście? Jeśli mogę prosić o zaznaczenie na schemacie, w którym miejscu ma być ten zawór zwrotny na zasilaniu w zimną wodę bojlera 😉 Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez DarkBlizzard Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Autor #6 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) Jeśli dobrze rozumie, zawór zwrotny powinien być przed Grupą bezpieczeństwa CWU, aby ewentualny wzrost ciśnienia przekierować do naczynia przeponowego i zaworu bezpieczeństwa, a nie w instalacje miejską? A czy na powrocie z bojlera i grzejników też mają być zawory zwrotne? Jeszcze pytanie odnośnie zaworu zwrotnego różnicowego. Montować czy nie montować? Jeśli montować, to w jaki sposób? Mam pominąć wtedy zawór czterodrogowy i pompę numer "4" , czy tylko samą pompę numer "4" a przez zawór czterodrogowy woda "przeciśnie" się grawitacyjnie? Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez DarkBlizzard Cytuj
sambor Opublikowano 28 Sierpnia 2023 #7 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) w tym układzie oba zaw zwrotne- te wskazane strzałkami, są zbędne. Zaw zwrotny na zasilaniu bojlera ZW - jest prawidłowo zaw różnicowy jest zbędny! Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez sambor ort Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Autor #8 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 A co będzie lepsze? Zawór schładzający, czy wężownica schładzająca? Cytuj
sambor Opublikowano 28 Sierpnia 2023 #9 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) Zawór schładzający jest prostszy w montażu , natomiast powoduje dopuszczanie nowej wody do układu. Wężownica jest pod tym względem lepsza, ale wymaga wężownicy w kotle, te zewnętrzne są czasem konstrukcjami mocno nieudanymi. Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez sambor ort Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Autor #10 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Znalazłem opis króćców i zastanawiam się, jak to zastosować do swojego schematu: Mufa A: zasilanie bojlera to wiadomo Mufa B: zawór bezpieczeństwa, czyli oprócz zaworu na grupie bezpieczeństwa, wkręcić drugi w mufe B? Mufa F: z racji, że to układ zamknięty i nie posiadam naczynia wyrównawczego, co mam tu podłączyć? Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor #11 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Kolejna rozkmina, chcący zastosować zawór ATM na CWU, mogę to tak podłączyć? Chce utrzymywać stałą temperaturę na bojlerze 60*C, a przez zawór ATM puścić CWU o temp. około 40-45*C Cytuj
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2023 #12 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Tak, możesz tak podłączyć, tylko obieg cyrkulacji oczywiście przy punkcie poboru CWU, a nie przy zaw 3-D. Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor #13 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, sambor napisał(a): Tak, możesz tak podłączyć, tylko obieg cyrkulacji oczywiście przy punkcie poboru CWU, a nie przy zaw 3-D. Sorki, ale nie bardzo rozumiem 🙈 mogę prosić o tzw łopatologiczne wyjasnienie? 🙂 z góry dziekuje 😉 Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2023 #14 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Masz np długą rurę zasilania CWU ( więcej niż 6m), to aby w tym odległym kranie była zawsze ciepła woda doprowadzasz tam 2 rury - rurę zasilającą z bojlera lub w twoim przypadku z zaw 3-D oraz rurę którą woda będzie krążyć w obiegu bojler / kran, tak aby w momencie poboru była w punkcie ciepła woda, taka cyrkulacja jest istotna np przy prysznicach , do wanny jest mniej istotna, umywalka to różnie. Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor #15 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Czyli cyrkulację podpinam w najdalszym punkcie od bojlera, gdzie mam odbiór ciepłej wody? Cytuj
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2023 #16 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Tak, ale to ma być ważny odbiór, można podpiąć razem 2-3 rury cyrkulacji pod 1 pompę. Cyrkulację prowadzi się zawsze rurą o stopień mniejszą 1 Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor #17 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Jeśli z kotła wychodzi króciec 6/4" to wystarczy jeśli polecę od kotła do zaworu 4D rurą miedzianą 42mm i pozniej za zaworem 4D, aż do pomp CWU, C.O. i pompy kotłowej również 42mm? A za pompami zredukuje do rury miedzianej 35mm? Czy to przerost formy nad treścią i lepiej wszystko lecieć 35mm? Cytuj
Kijasr Opublikowano 30 Sierpnia 2023 #18 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Przerost formy.... Kombinujesz jak koń pod górę Cytuj
sambor Opublikowano 30 Sierpnia 2023 #19 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Rura Cu28 wystarczy! Zaw 4-D 1" też. Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Autor #20 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Kolego Kijasr, jakiej firmy masz ten zawór 4D z silownikiem i co to za pompy? Ja planuję kupić LFP 🫣 Cytuj
Kijasr Opublikowano 3 Września 2023 #21 Opublikowano 3 Września 2023 Pompy są technixa i siłownik. Zrób zdjęcie palnika jaki tam malina włożyła. Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 14 Września 2023 Autor #22 Opublikowano 14 Września 2023 Panowie, kolejny etap rozkminy. Z racji tego, że chce w późniejszym czasie grzać CWU solarami, myślę nad schematem podłączenia tego do pieca. Bojler będzie z dwoma wężownicami. Dolna wężownica ma większą powierzchnie i docelowo ma być wykorzystywana pod solar, górna jest mniejsza i ma być pod C.O. Ale wyczytałem, że grzejąc w sezonie zimowym tylko górną wężownice za pomocą C.O., woda nie grzeje się "cała" w bojlerze lecz przykładowo 1/2 z 200 litrów. Więc wymyśliłem, że za pomocą zaworów kulowych mógłbym spiąć obie wężownice w sezonie zimowym i grzać cały bojler z C.O. a w sezonie letnim przełączał bym zawory i grzał C.W.U dolną wężownicą za pomocą solarów. Czy ma to sens? Cytuj
sambor Opublikowano 14 Września 2023 #23 Opublikowano 14 Września 2023 W kolektorze słonecznym ma być glikol czy woda? Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 14 Września 2023 Autor #24 Opublikowano 14 Września 2023 Kolektor próżniowy, woda Z kolektorem glikolowym też nie byłoby problemu, bo mógłbym go podłączyć przez jakiś wymiennik płytowy, żeby nie cisnąć glikolu w instalacje. Plusem takiego rozwiazania jest to, że na zime nie musiałbym spuszczać wody z kolektora Cytuj
Kijasr Opublikowano 14 Września 2023 #25 Opublikowano 14 Września 2023 Załóż pompe do cyrkulacji żeby mieszała wodę góra dół i będzie cały nagrzany 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi