Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie. Aby dołożyć bufor tylko dwiema rurami, aby kocioł grzał od razu grzejniki w razie potrzeby, a w momencie braku odbioru gorąca woda zasilała bufor. Oczywiście z bufora tymi samymi rurami woda przemieszczała się na grzejniki, kiedy piec nie działa. Co muszę gdzie wpiąć, aby działała instalacja prawidłowo i w razie braku poboru woda nie grzała pieca i nie generowała strat.

bufor - schemat własny montażu instalacji z akumulatorem.jpg

Edytowane przez Ryszard
Poprawiono literówki w tytule
Opublikowano
W dniu 19.08.2023 o 20:32, Kemit napisał(a):

To jest schemat narysowałem jak to widzę, czy ktoś może ocenić co jest do zmiany?

Na pewno nie możesz naczynia przelewowego tak podłączyć , bo jak Ci te zawory kulowe ktoś zamknie to będzie nie ciekawie .

Opublikowano

Zle narysowałem , zaworu nie ma na zbiornik wyrównawczy idzie nitka calowa bezpośrednio. ale ostatni rysunek , to jest wpięcie bufora, tylko dwoma rurami tak aby kotła nie odcinać od instalacji grzejnikowej . Czy jest tutaj potrzebny jeszcze jakiś element, czy taki układ mi zadziała prawidłowo?. Wiem że woda z bufora będzie raz w jedną raz w drugą stronę się przemieszczać i może trochę zmieni uwarstwienie wody w baniaku (2700l), ale takie rozwiązanie wydaje mi się najkorzystniejsze . Mam cztery obiegi samo kontrolujące poprzez sterowniki pokojowe. średnio ogrzewa 1 obieg 60m, 2 obieg 150m, 3 obieg 85 m i czwarty jak potrzeba w dni robocze to 300m do temp pracy w ruchu. A piec 40kw drzewem lub 36 pelletem plus 12kw pelletem w piecu olejowym bo też jest wpięty (czasem potrzeba też włączyć jak zimno i wszystkie pompy chodzą. Tak bufor załatwiłby mi trochę zmagazynowanego ciepła. W nocy instalacja prawie nie chodzi może 10%, a od rana do późnego wieczora na maxa czasem rano na dwa piece.

Tak jak poniżej chcę wpiąć bufor i zabezpieczenie kotła na powrocie. Czy zawór zwrotny grzybkowy za pompą (która jest narysowana -jako dodatkowa będzie pracować tylko kiedy chodzi kocioł), zabezpieczy mi aby nie grzało mi kotła kiedy jest na postoju? Woda ciepła kiedy żadna pompa nie odbiera z bufora nie będzie grzałą mi kotła? Nie chcę mieć niepotrzebnych strat.

BUFOR SCHEMAT PODŁĄCZENIA PRZY KOTLE Z BUFOREM 2.jpg

Opublikowano

Powinno to działać , można by zasilanie 4d gorącą wodą pociągnąć z góry bufora tam gdzie odpowietrznik jeśli średnica króćca pozwala i pamiętaj by bufora ,kotła nie odciąć jakimś zaworem np zwrotnym od naczynia wzbiorczego .

Może Koledzy jeszcze bardziej biegli ode mnie coś podpowiedzą .

Opublikowano

Wywal ten 4d i wstaw 3d bo to nie zadziala. Armatury miedzy zrodlem ciepla (kotlem) a zbiornikiem wyrownawczym nie moze byc. Zbiornik wyrownawczy musi byc wystarczajaco wysoko i wystraczajaco duzy aby nie wywalilo wody przez niego. Zawory zwrotne odpowiednio wstawione zatrzymaja wsteczny obieg grawitacyjny. Nie kombinuj z rysunkami 5d bo to jest nie czytelne.

Opublikowano

Narysowałem dla siebie jak mam połączyć realnie, więc wrzuciłem. Na tą chwile zawór 4d pilnuje mi temp powrotu na kocioł 60 stopni i działą dobrze. jak zrobię dodatkowy obieg samego pieca z ATV to zawór 4d będzie musiał zostać bo jest wszystko wkoło niego nie do zmiany , kolektor jest 6 cali i reszta przyłączy 2" rury spawane . Ale to nie problem bo jego wysteruję, abo całkiem otworze na stałe , bez znaczenia. Bufor będzie bezpośrednio jak i piec połączony z wyrównawczym naczyniem jak się nie mylę 200l na strychu 3cie piętro.

zawory będą tylko na buforze w razie potrzeby zamknięcia obiegu z przyczyn np , technicznych.

Pytanie czy zawór może być zwrotny na zasilaniu do pieca grzybkowy? bo ktoś mi mówił że klapowy można tylko instalować.

I jeszcze jedno , czy zamiast ewentualnie połączenia bufora z wyrównawczym może być zawór ciśnieniowy bezpieczeństwa obok odpowietrznika?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Narysowałem dla siebie jak mam połączyć realnie, więc wrzuciłem. Na tą chwile zawór 4d pilnuje mi temp powrotu na kocioł 60 stopni i działą dobrze. jak zrobię dodatkowy obieg samego pieca z ATV to zawór 4d będzie musiał zostać bo jest wszystko wkoło niego nie do zmiany , kolektor jest 6 cali i reszta przyłączy 2" rury spawane . Ale to nie problem bo jego wysteruję, abo całkiem otworze na stałe , bez znaczenia. Bufor będzie bezpośrednio jak i piec połączony z wyrównawczym naczyniem jak się nie mylę 200l na strychu 3cie piętro.

zawory będą tylko na buforze w razie potrzeby zamknięcia obiegu z przyczyn np , technicznych.

Pytanie czy zawór może być zwrotny na zasilaniu do pieca grzybkowy? bo ktoś mi mówił że klapowy można tylko instalować.

I jeszcze jedno , czy zamiast ewentualnie połączenia bufora z wyrównawczym może być zawór ciśnieniowy bezpieczeństwa obok odpowietrznika?

Jest połączenie z zbiornikiem aku, tylko jeszcze jeden schemat czy tak może być jak na tym schemacie

BUFOR SCHEMAT PODŁĄCZENIA PRZY KOTLE Duży rozmiar PO ZMIANACH.jpg

dobraNarysowałem dla siebie jak mam połączyć realnie, więc wrzuciłem. Na tą chwile zawór 4d pilnuje mi temp powrotu na kocioł 60 stopni i działą dobrze. jak zrobię dodatkowy obieg samego pieca z ATV to zawór 4d będzie musiał zostać bo jest wszystko wkoło niego nie do zmiany , kolektor jest 6 cali i reszta przyłączy 2" rury spawane . Ale to nie problem bo jego wysteruję, abo całkiem otworze na stałe , bez znaczenia. Bufor będzie bezpośrednio jak i piec połączony z wyrównawczym naczyniem jak się nie mylę 200l na strychu 3cie piętro.

Już doszedłem, nie może tak być bo pompa będzie mieszać w koło.  ...Ale sobie na skróty chciałem polecieć:)

• Ryszard zmienił(a) tytuł na JAK POŁĄCZYĆ BUFOR DO ISTNIEJĄCEJ instalacji CO JAKO AKUMULATOR NADWYŻKI CIEPŁA