Marek56 Opublikowano 20 Lipca 2023 #1 Opublikowano 20 Lipca 2023 Witam Poszukuję porady, może ktoś miał podobny problem. Użytkuję piec gazowy Junkers Eurostar od 2003r. Co roku piec był serwisowany. Przez okres użytkowania wymieniana była tylko w tamtym roku pompa. Aktualnie od pewnego czasu mam problem z ustawieniem temperatury podgrzewania ciepłej wody. Mimo ustawienia regulatora na minimum piec grzeje wodę na 70-80C. Wezwany serwisant ( serwisują Junkersa) stwierdził, że może to być problem z zaworem trójdrożnym albo płytą główną, proponuje mi wymienić piec na nowy. Biorąc pod uwagę koszt wymiany = piec, zasobnik wody, wymiana wkładu/przeróbka komina tj. ok. 15000zł. Zastanawiam się czy naprawiać piec czy wymieniać. Jeżeli wymieniać na na Junkersa czy innej sprawdzonej firmy. Dom ma ok. 190m2 Marek Cytuj
sambor Opublikowano 20 Lipca 2023 #2 Opublikowano 20 Lipca 2023 Ja bym wymienił kocioł, gdyż jak nie teraz to w każdej chwili możesz mieć z nim następne kłopoty. Ponadto nowy kocioł to tez spora oszczędność na paliwie , a ono jest coraz droższe. Cytuj
Marek56 Opublikowano 20 Lipca 2023 Autor #3 Opublikowano 20 Lipca 2023 też poważnie myślę o wymianie kotła, tylko na jaki jedno czy dwufunkcyjny, z zamkniętą komorą czy kondensacyjny i najważniejsze jakiej firmy. Cytuj
sambor Opublikowano 20 Lipca 2023 #4 Opublikowano 20 Lipca 2023 Jednofunkcyjny jest bardziej oszczędny. A firma to taka jaka ma w swojej okolicy dobry serwis. Jesteś zadowolony z junkersa bierz junkersa lub boscha. Jak ma być tanio to termeta golda, ten to serwis ma w każdej wiosce Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi