Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wykonuję instalację w układzie hybrydowym pompa ciepła plus kocioł gazowy firmy Vaillant zgodnie z dedykowanym schematem producenta.

Chciałbym zrozumieć jak krąży czynnik grzewczy w instalacji w zależności od tego które żródło ciepła grzeje bufor lub zasobnik.

W załączniku przedstawiłem jak wg mnie to się odbywa ale nie jestem tego pewien dlatego proszę o poradę doswiadczonych forumowiczów.

O ile grzanie bufora i CWU przez pompę ciepła  zał.nr.1,2 oraz kotła gazowego bufora nr.3 wydaje się poprawne  to co do grzania CWU kotłem gazowym nie jestem pewien.

W dodatku nie potrafię sobie wytłumaczyć czemu ma służyć trójnik na powrocie do kotła gazowego,którego odgałęzienia idą na króćce:powrotu CO i powrotu z zasobnika.Króćce zasilania zasobnika w PC i kotle gazowym są zaślepione.

Dziękuję za wszelkie opinie

PC CO.jpg

PC CWU.jpg

KOCIOL CO.jpg

KOCIOŁ CWU.jpg

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Dobrze jest, ale to tylko dla zestawu tego producenta- zarówno kocioł jak i PC muszą być prod Vaillanta

Dla innego kotła lub innej PC to nie wyda, 

Bardzo ważnym elementem jest zaw zwrotne na zasilaniu bufora i spinający zasilanie i powrót do jednostki wew. P - elementy 10c na rys.

• Przydało się 1
Opublikowano

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.PC i kocioł jak i pozostałe komponenty czyli sterowniki są Vaillanta.Instalacja jest prawie skończona,pozostało sie wpiąć do niej z zasilaniem i powrotem do kotła.Zawory zwrotne są oczywiście zamontowane.Ale ten nieszczęsny trójnik na powrocie do kotła spędza mi sen z oczu;)Jakoś nie widzę sensu jego istnienia) Po co on tam jak wygląda na to że rury od niego idą na zawór 3D przełączający w kotle który chyba jest cały czas w jednej pozycji?)bez względu czy kocioł grzeje bufor czy zasobnik