Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Przymierzam się do wykonania u siebie instalacji jak w załączniku.

Czy jest szansa aby działała ona poprawnie?Pominięto układ schładzający i ZB

Dziękuję za wszelkie sugestie

Bufory.jpg

Edytowane przez Uzytkownik2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Wygląda Ok. Rozumiem że zaworów odcinających nie dorysowano .  Zawory bezpieczeństwa dałbym trzy  na buforach i na kotle. Wodę do CWU chcesz ładować maksymalnie gorącą ? Niech tam będzie czujnik temperatury  a zasobnik maksymalnie duży nawet  i 300l. Laddomat  zda mi się zbędny - ładowałbym bufory grawiatacyjnie z  możliwością odpalenia pompy kotła umieszczonej z bypasem i zaworem zwrotnym  - prosty sterownik kotła odpalałby pompę  jak się na nim pojawi 80 C  ale jak jest kasa mozna to zastosować - kwestia kosztów.  Jednak im prostszą masz instalację tym bezpieczniej. Przemyśl jeszcze czy układ MUSI być zamknięty.   Połączenie buforów zrób tak abyś mógł pracować z każdym znich osobno lub oboma razem - Czyli trójniki pomiędzy buforami  i zawory odcinające to się może przydać gdyby  trzeba podłaczyć jeszcze  solary czy PV albo dokonać jakichś  prac na którymś zbiorniku-instalacja może wtym czasie spokojnie grzać dom.  

Edytowane przez Gruner
Opublikowano (edytowane)

Nareszcie coś ktoś za co dziękuję)Ustosunkuję się do powyzszej wypowiedzi.Wiem,że powinny być standardowo zawory odcinające przy każdym urządzeniu ale jednak myślę nie dawać takowych co pozwoli na dowolne wpiecie naczynia(czyń) przeponowego co wpłynie na bezpieczeństwo instalacji.W razie awarii,wycieku będzie trzeba umierać,no ale cóż,coś za coś)Ewentualnie mogę odciąć zaworami tylko drugi bufor co umożliwi zgodnie z Twoją sugestią grzać jednym albo dwoma.No nie wiem czy isteniej potrzeba dawania aż 3 zaworów bezpieczeństwa,jezeli już to 2szt max. aby się zaasekurować.Zasobnik już mam 150l i nie zamierzam go grzać do wysokich temp.(wtedy trzba by zastosować zawór antypoparzeniowy) Laddomat ewentualnie alternatywnie zawór stałotemperaturowy typu VTC czy ATV+pompa jest wymogiem gwarancyjnym mojego kotła (ATMOS) Nad układem zamkniętym nie ma co myśleć po prostu to istniejący budynek i nie ma możliwości umieszczenia naczynia w najwyższym punkcie instalacji.

Przy okazji chciałbym zapytać czy zamieszczony w załączniku schemat podłączenia dwóch buforów jest poprawny?Takie podłączenie miałoby służyć równomiernemu ładowaniu i rozładowaniu buforów.

połączenie dwóch buforów (2).jpg

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano (edytowane)

Podłączenie jak  najbardziej wporządku,  jednak nadal będe się upierał żeby każdy wylot  i wlot  do buforów miał zawór. W trakcie ekspoloatacji  należy pamiętać aby nie zamknąć wszystkich na danym zbiorniku-nawet jeśli pracujesz tylko z jednym buforem.   Co do laddomatu  to w sumie różnicy może być kilkaset złotych więc przy kilku czy kilkunastotysięcznej inwestycji  to można odpuścić. Trzy zawory  bezpieczeństwa to żadna fanaberia - po jednym na zbiorniik i jeden na kocioł. Jeśli faktycznie nie dasz tych zaworów to teoretycznie wystarczy na kotle -ale ... jak są  to już nie kosztują nic więcej.     

Wymóg gwarancyjny kotła  pochodzi z epoki sprzed buforów gdzie naród pchał na okrągło zimną wodę pompami bezpośrednio w  kocioł  i nastepowała potworna kondensacja.

Obieg grawitacyjny  jaki prawie zawsze da się uzyskać przy podłączaniu bufora jest pozbawiony tej wady - pompa potrzebna jest jednak jak już mamy bardzo gorący powrót a chcemy naładować bufor do pełna a do tego wystarcza prosty  termostat pompka i bypass z zaworem zwrotnym klapowym. Jednak jak pisałem - laddomat  nie jest  błędem. Jakby jeszcze miał sterownik samoczynnie zwiększający obroty pompki w miarę jak rośnie temperatura powrotu byłby ideałem. 

Edytowane przez Gruner