Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki rozmiar zaworu 4D

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez pablo1208,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam problem z wyborem rozmiaru zaworu 4D. Piec ekogroszek 15 KW. Króćce pieca 5/4". Ogrzewanie kaloryfery + bojler. Wg nomogramu dla pieca 15 kw przepływ KVS wynosi 6,3. KVS 6,3 dla zaworu 4D to 3/4. Teraz pytanie? Skoro wyjście z pieca 5/4" to redukować na 1" i dalej do zaworu poczym wpiąć się redukcja 3/4 do 4D? Tak samo z krótkim obiegiem ? Czy całość robić w 5/4 i zawór 4D 5/4. Są różne szkoły. ,,Starzy,, hydraulicy popierają drugą opcję, jednak producenci xaworów twierdzą że KVS się liczy ,a rozmiar rur ma mniejszą wagę. O co tu chodzi?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy jak zrobisz obieg krótki - tj kocioł - zaw 4-D i powrót na kocioł

Jak obieg krótki , czyli tzw kotłowy będzie pracował na grawitacji to zaw 4-D musi mieć rozmiar co najmniej taki jak wyjścia z kotła, tak samo rury tego obiegu.

Jak obieg kotłowy będzie wspomagany pompą na powrocie z 4-D do kotła, to rozmiar samego 4-D jest mniej istotny, obecnie przeważnie do 20kW daje się 4-D 1" + pompa kotłowa ( na powrocie) 25/40 

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.03.2023 o 10:14, sambor napisał(a):

Wszystko zależy jak zrobisz obieg krótki - tj kocioł - zaw 4-D i powrót na kocioł

Jak obieg krótki , czyli tzw kotłowy będzie pracował na grawitacji to zaw 4-D musi mieć rozmiar co najmniej taki jak wyjścia z kotła, tak samo rury tego obiegu.

Jak obieg kotłowy będzie wspomagany pompą na powrocie z 4-D do kotła, to rozmiar samego 4-D jest mniej istotny, obecnie przeważnie do 20kW daje się 4-D 1" + pompa kotłowa ( na powrocie) 25/40 

Ok. A dla pieca 15 KW ? Rozmawiałem dziś z gościem który ma sklep hydrauliczny, twierdzi że wielkość zaworu nie wpływa na instalację. Z Afriso z kolei info że powinien być 3/4" , a średnica rur nie ma wpływu. Pierdziele montuje 1".

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Średnica i długość rur między kotłem a zaw 4-D w obiegu grawitacyjnym mają duży wpływ na pracę samego zaworu, więc niech A... nie opowiada bzdetów.

Jeżeli dajesz pompę na powrocie z 4-D do kotła to możesz dać zaw4-D 3/4" i takie same rury,

Bez pompy to już wszystko 5/4", chyba że bardzo krótki obieg kotłowy to może na 1" będzie działać.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Przewymiarowanie zaworu (zbyt duży Kvs) będzie skutkowało w nieprecyzyjnej regulacji temperatury,siłownik zaworu będzie nieustannie korygował swoje położenie co w konsekwencji doprowadzi do szybszego jego zuzycia

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano
19 godzin temu, sambor napisał(a):

Średnica i długość rur między kotłem a zaw 4-D w obiegu grawitacyjnym mają duży wpływ na pracę samego zaworu, więc niech A... nie opowiada bzdetów.

Jeżeli dajesz pompę na powrocie z 4-D do kotła to możesz dać zaw4-D 3/4" i takie same rury,

Bez pompy to już wszystko 5/4", chyba że bardzo krótki obieg kotłowy to może na 1" będzie działać.

Ja mam pomysł taki. Z pieca redukcja 1" . Rura Cu28 do zaworu 3/4 .wyjście na instalację Cu28 + pompa . Powrót z zaworu (krótki obieg ) Cu28 + pompa. Reasumując. Instalacja kotłowa Cu28 zawór 4D 3/4, oczywiście za zaworem pompy ( zasilanie i powrót ) będzie dobrze ?

18 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Przewymiarowanie zaworu (zbyt duży Kvs) będzie skutkowało w nieprecyzyjnej regulacji temperatury,siłownik zaworu będzie nieustannie korygował swoje położenie co w konsekwencji doprowadzi do szybszego jego zuzycia

Tak właśnie powiedzieli z Afriso. 

Opublikowano
3 godziny temu, sambor napisał(a):

Może być.

Ale przyłącza do 4-D niech będą 1"

Ale że jak bo nie rozumiem. Zawór 3/4 ma przyłącze DN20 . Nie ma zaworu 3/4" z przyłączem 1". Może ja czegoś nie rozumiem. Jeszcze raz. Zasilanie z pieca 1" ( Cu28 ) , redukcja 3/4" i do zaworu 3/4 " Tak rozumiem. Czy inaczej 🤣🤣🤣

Teraz, pablo1208 napisał(a):

Ale że jak bo nie rozumiem. Zawór 3/4 ma przyłącze DN20 . Nie ma zaworu 3/4" z przyłączem 1". Może ja czegoś nie rozumiem. Jeszcze raz. Zasilanie z pieca 1" ( Cu28 ) , redukcja 3/4" i do zaworu 3/4 " Tak rozumiem. Czy inaczej 🤣🤣🤣

A czekaj. Jak za zaworem 4D  ( krótki kotłowy ) będzie pompa to w przypadku braku prądu to i tak nie będzie grawitacji. Chyba że bajpas równolegle do pompy

Opublikowano
50 minut temu, pablo1208 napisał(a):

Zawór 3/4 ma przyłącze DN20 . Nie ma zaworu 3/4" z przyłączem 1". Może ja czegoś nie rozumiem.

I dużo nie rozumiesz!

Popatrz np na zaw VRB 142 o nr katalogowym 11661000 ma gwinty zewnętrzne 1" i Kvs6,3

59 minut temu, pablo1208 napisał(a):

Jak za zaworem 4D  ( krótki kotłowy ) będzie pompa to w przypadku braku prądu to i tak nie będzie grawitacji. Chyba że bajpas równolegle do pompy

Jak nie będzie prądu to kocioł też nie będzie pracował, więc po co ci grawitacja?

• Rozwiązanie
Opublikowano
21 minut temu, sambor napisał(a):

I dużo nie rozumiesz!

Popatrz np na zaw VRB 142 o nr katalogowym 11661000 ma gwinty zewnętrzne 1" i Kvs6,3

Faktycznie. Dziękuję za poradę. Oblecialem internet i nie widziałem takiego. Dopiero po nr katalogowym który podałes. Przybiłbym Ci piątke za porady, ale nie ma jak. ,,👍👍👍. Sugerowałem się Afri...., Diamo...., Def....