BARTEK77 Opublikowano 8 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Mam pytanie związane z instalacją CO w moim domu ,a mianowicie ma ona okolo 20lat rury stalowe z obiegiem grawitacyjnym do którego podłączony jest piec(nr.1 ogólnie do przepalania w okresie jesiennym)i zbiornik przelewowy mam zamontowany w najwyższym punkcie (jak na schemacie).Chciałbym zasięgnąć opini w sprawie podłączenia rury bezpieczeństwa do zbiornika przelewowego z pieca (nr.2) Czy taki sposób podłączenia jest dopuszczany i czy potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenia, chodzi przede wszystkim o to aby po odłączeniu jednego pieca można było korzystać z drugiego. Cytuj
LordFalcon Opublikowano 8 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2009 [ciach] Podłączenie jest błędne choćby z tego powodu, że rura wzbiorcza pozostanie 1/2" mimo iż bezpieczeństwa z kotła będzie 1" Cytuj
zgdyni Opublikowano 9 Grudnia 2009 #3 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. (.....) Czy taki sposób podłączenia jest dopuszczany i czy potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenia, chodzi przede wszystkim o to aby po odłączeniu jednego pieca można było korzystać z drugiego. Witam. Według narysowanego schematu oba kotły nie będą mogły pracować równocześnie.Minimalne średnice rur bezpieczeństwa - zarówno wznośnej jak i opadowej to 1".Jeżeli naczynie wzbiorcze jest na nieogrzewanym strychu to powinna być zamontowana rura cyrkulacyjna między dolną częścią naczynia a wznośną rurą bezpieczeństwa.Opadowe rury bezpieczeństwa łączy się bezpośrednio do powrotu kotła bez odcinania zaworami.Bojler cwu nie będzie grzał przy pracy pompy obiegowej. Pozdrawiam - M. Cytuj
BARTEK77 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor #4 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam. I z góry dzięki za tak szybką odpowiedż. Naniosłem pewne poprawki i czy tak może być ?.jeżeli chodzi o piec 1to tak jak napisałem wcześniej jest to stara instalacja i nigdy nie było z nią problemów,natomiast piec 2 też był zainstalowany ,ale nie było zaworu 4 drogowego ,i po montażu jego musiałem zmodernizować podłączenia,i z tego powodu jest moje pytanie czy moge zainstalować 2 zbiornik przelewowy ,Podkreślam że gdy chodzi jeden piec to drugi jest odłaczony.(chodzą sezonami) Natomiast co do CWUto jeżeli zastosuje pompe to powinno być ok? Cytuj
zgdyni Opublikowano 9 Grudnia 2009 #5 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam. (....) Natomiast co do CWUto jeżeli zastosuje pompe to powinno być ok? Witam. 1.Możesz zamontować drugie naczynie wzbiorcze byle na tej samej wysokości co stare i uzupełnij o opadową rurę bezpieczeństwa. 2.Stare naczynie wzbiorcze podłącz rurami bezpieczeństwa 1" a nie 1/2". 3.Pompka na CWU konieczna ale musisz ją wyregulować żeby nie zakłócała pracy instalacji CO. Pozdrawiam - M. Cytuj
LordFalcon Opublikowano 9 Grudnia 2009 #6 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam. I z góry dzięki za tak szybką odpowiedż. Dlaczego Wy ludzie upieracie się przy podłączaniu jednej wspólnej rury bezp. i wzbiorczej? Szkoda parę groszy na drugą rurę do naczynia? Cytuj
zgdyni Opublikowano 10 Grudnia 2009 #7 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Witam. Mówi się o dwóch naczyniach a każdy kocioł MUSI mieć swoje rury bezpieczeństwa. Pozdrawiam - M. Cytuj
LordFalcon Opublikowano 10 Grudnia 2009 #8 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Nieważna jest ilość naczyń, chodzi o fakt, że ludzion żal kilku metrów dodatkowych rur, żeby zrobić rurę bezp i rurę wzbiorczą osobne... A nie "w jednym" ponieważ takie rozwiązanie do bodajrze 25kW jest dopuszczalne! Stare instalacje w ogóle nie mają rury bezp, na dodatek naczynia są na końcu jednego z pionów, podłączane 1/2" rurami! Cytuj
zgdyni Opublikowano 11 Grudnia 2009 #9 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam. Zgadzam się co do niepotrzebnego dziadowana z tą oszczędnością rur.Każdy kocioł MUSI być zabezpieczony oddzielnie.Przy rozbudowie kotłowni najłatwiej dać jedno nowe większe naczynie wzbiorcze i do niego podłączyć zabezpieczenia wszystkich zainstalowanych kotłów.Niepotrzebnym sknerswem mogącym się przykro skończyć jest też wprowadzanie rury przelewowej do kanalizacji na strychu zamiast po ludzku sprowadzić ją nad zlew w kotłowni. Pozdrawiam - M. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi