Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Istotnie mieszkam w nowym domu ocieplonym z obowiązującymi normami. Teraz wybrałbym kocioł 12 kW, bo już jest taki z palnikiem Ekoenergia (rok temu nie było, tylko Pancerpola). Ta Twoja tona mniej, to ile procent mniej niż w pierwszym roku palenia? Do wad mojego kotła zaliczyłbym sporą hałaśliwość, zwłaszcza że kotłownię mam za działową ścianą pokoju. Myślę,że trochę spadnie mi spalanie w przyszłym sezonie grzewczym, ale tez sporo zależy to od srogości zimy. Za kilka lat będę mógł obiektywnie ocenić ten kocioł. Ale widziałem u krajana miałowy piec z tego zakładu kotlarskiego z przebiegiem 10 lat, którego, co prawda żywot się kończył, ale jeszcze działał. Niewątpliwie dużym plusem są też cenne rady Jareckiego (odpisuje błyskawicznie na maile), który np mówi jak zmienić ustawienia w sterowniku po zmianie softu przez Elektromiz. Cóż, będę jeszcze szukać oszczędności w spalaniu (o ile się da). Pozdrawiam.

Opublikowano

Tutaj są moje notowania spalania http://www.czp.pl/cieplnik/index.php

To wychodzi gdzieś 22 % mniej. Tak jak pisałem dom był dopiero co postawiony, zawilgocony, użytkownik kotła czyli ja całkowicie zielony :) Ja kotłownię mam w piwnicach w przyziemiu ale jak w nocy się w słucham to coś tam poprzez grzejnik w sypialni usłyszę jakieś delikatne chrupanie. Ja też mam przewymiarowany kocioł bo 35 kw i dlatego teraz w lato zamontowałem w nim mniejszy palnik 25 kw tytułem eksperymentu - to zobaczymy czy coś się przełoży to na małą oszczędność. No i zmieniłem teraz sterownik z ST37 na bruliego to może efektywniej będę sterował tym kotłem. Mój kocioł ma 10 lat gwarancji na żeliwny wymiennik to myślę, że tyle to żeliwo wytrzyma.