Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Bede zmienial na PC ogrzewanie. Mam watpliwosci co do montowania bojkera na cwu. Od lat wkurza mnie fakt ze w domu jest jedna osoba a piec grzeje 200L wody tylko po to by byla. Poniewaz bede teraz modernicowal CO, zalozylem ze bardziej ekonomiczne powinno byc zastosowanie zamiast bojlera pogrzewacza przeplywowego o mocy 18-21 kW W domu dwie dorosle osoby, jeden zlewozmywak w kuchni, dwie umywalki w lazience i prysznic. Nie mamy wanny. Zdaje sobie sprawe, ze jak bedzie zanik napiecia to cieplej wody nir bedzie. Bardzoej jednak mi chodzi o to, ze wkurza mnie zbiornik CWU ale... Mam wątpliwosci co do oszczednosci energi elektrycznej. Czy to bedzie oplacalne by zrezygnowac z bojlera? Moze ktos ten temat przerabial i ma jakies doswiadczenia, ktorym by sie podzielił?

Wybralem pogdrzewacze Stiebel. Cenowo super bo od 1000-1500zl bojler pod PC to koszt od 3000 tys w zwyż...

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski
Opublikowano

Wydaje mi się że skoro masz PC to taniej wody nie zagrzejesz. Jedyne co możesz zrobić by ograniczyć te koszty to ocieplić boiler dodatkowym ociepleniem min 5cm, a najlepiej 10cm.
U siebie wodę użytkową ogrzewam grzałka. Przed ociepleniem 5cm średnia dobowa to ok 7-8kwh. Aktualnie to 5-5.5kwh. Sądzę że jakbym dał 10cm zamiast 5 miałbym jeszcze mniejsze straty postojowe.

Opublikowano
3 godziny temu, PrzeMal napisał(a):

Wybralem pogdrzewacze Stiebel

A brałeś pod uwagę temperaturę wody zasilającej ? Stiebel ma 35*. Spójrz na Kospel PPE3. Cena o wiele niższa, a zakres temperatur bez porównania. W zimie jak będzie pracować PC, to może wstępnie zagrzać tą wodę, nawet do 42*. Wtedy nie uruchomi się podgrzewacz, a woda będzie podgrzana o wiele taniej.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, wacio1967 napisał(a):

A brałeś pod uwagę temperaturę wody zasilającej ? Stiebel ma 35*. Spójrz na Kospel PPE3. Cena o wiele niższa, a zakres temperatur bez porównania. W zimie jak będzie pracować PC, to może wstępnie zagrzać tą wodę, nawet do 42*. Wtedy nie uruchomi się podgrzewacz, a woda będzie podgrzana o wiele taniej.

Mozesz rozwinąc temat. Dopiero zapoznaje sie z tym tematem i nie bardzo lapie jak ma wstepnie PC ogrzac wode do CWU

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Każde urządzenie wytwarzające energię cieplną na potrzeby CO można wyposażyć w wymiennik ciepła. W ten sposób można wstępnie podgrzać CWU w sezonie grzewczym i zaoszczędzić trochę na zużyciu energii w przepływowym ogrzewaczu wody.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moim zdaniem jest to bezsensu, by tworzyć rozłam w instalacju. Dodatkowa pompa, zawory, wymiennik i za chwile jest koszt zasobnika cwu

🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski