Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Na początek jeśli umieściłem temat w złym dziale, proszę o przeniesienie.

Zwracam się o pomoc, jak by to "ugryźć" każdy mówi inaczej bądź, że jest to niemożliwe... 

Na wstępie jestem użytkownikiem Pelleciaka. 

Kocioł pracuję w układzie otwartym.

Chcę dołożyć PC ( nie będę robił reklamy mam 3 na oku - i każda jest na czynniku R290)

A więc Pc wymagają układu zamkniętego - zaraz pójdzie fala że można pod otwarty... No ok, dla mnie lepiej, ale czy to jest zgodne ze sztuką? I bezpieczne.... Właśnie - wolę dołożyć trochę $$$ ( najlepiej jak najmniej) i mieć to zrobione na lata...

Problem tkwi z układem otwartym...

Wolałbym zostawić go w układzie otwartym - ale cóż nie wszystko mogę mieć...

Moja instalacja wygląda mniej więcej:

Z kotła za pompą wychodzi rozgałęzienie (prawo -lewo) 

IMG20230224113253.thumb.jpg.f789b52dc791903f24b6dc9dc3ea2cbc.jpg

Później wszystko rozdziela się na 5 pionów ( 4 pionu z prawej strony, a jeden z lewej) - skąd zasilane są grzejniki na parterze i piętrze.

I teraz ciekawe:

- z jednego pionu zakończenie to: odpowietrznik

IMG20230224113136.thumb.jpg.e6cf70fb49d03007b5ba51e1ed325059.jpg

- z 2,3 i 4 pionu rury ( bodajże 1/2 całą) wchodzą w ścianę i pod strop.. - jak są zakończone, bądź gdzie idą tego nie wiem, bo jest już dach betonowy..

IMG20230224113017.thumb.jpg.47b218c643c8833e30907e3775d4bdd2.jpg

- z ostatniego pionu (ten lewy) wychodzi do naczynia przelewowego ( chyba taka nazwa jest prawidłowa). Powrót i zasilanie.

IMG20230224112901.thumb.jpg.5ea2623aaae4b53eea90cf9cd6187d26.jpg

IMG20230224112757.thumb.jpg.534ccb9b69696f1fe10cc731786d3f0a.jpg

Czy w takim układzie istniej możliwość podłączenia PC? Czy muszę zamknąć naczynie....

DTR kotła dopuszcza do pracy w układzie zamkniętym- po spełnieniu warunków..

Jeśli musiałbym zamknąć układ - to czy można zrobić to na zasadzie - odłączenia rury z zbiornika który wychodzi do kanalizacji? I zastosowanie przy kotle naczynia przeponowego? Czy muszę każdy pion zamknąć?

Dlaczego chciałbym tak zamknąć instalację - że względów estetycznych oraz remont mam zaplanowany w przeciągu 2-3 lat- wymiana całej instalacji wodnej.

Rozważam też montaż PC  do wężownicy bufora 800L a powierzchnia wężownicy to 4,2m2.

Kocioł podłączam również pod bufor.. i z bufora na instalację...

Czy ma to jakiś sens?

Kocioł pracował by jako zasilanie awaryjne w razie "W" bądź przy silnych mrozach -odłączam PC i palę pelletem...

Z góry dziękuję za informację.

Poniżej zdjęcia z instalacji przy kotle.

IMG20230224113415.thumb.jpg.99b810fc1e1b2474e0f70896fa939378.jpgIMG20230224113346.thumb.jpg.12c7a130b9b3b4e32d6c653d2e32ee03.jpgIMG20230224113322.thumb.jpg.2a34e54e2f07eed9001731f0a372bdb2.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Hej. Nikt nie spotkał się z podobnym naczyniem przelewowym?

Oraz jak by ewentualnie ogarnąć temat?..

Chciałbym poprostu mniej więcej wiedzieć co jak podłączyć, bo nawet najlepszy majster może mieć zły dzień i coś mu nie wyjść ( kulturalnie mówiąc)

Opublikowano (edytowane)

Ok. Domyślam się, że nikt nie miał styczności z taką instalacja.. 

To może ktoś mi powie czy jest możliwość podłączenia pompy w następujący sposób: 

Pompa ciepła podłączona pod wymienik płytowy np o mocy 50kw ( czyli krótki zamknięty obieg - jeśli będzie za mała ilość wody/ glikolu - to dokładam buforek o pojemności około 50l)

Teraz wymiennik podpinam pod bufor np 800l bez wężownic.

Do bufora wpinam kocioł Pelletowy. 

I z bufora robię dystrybucję na dom...

Czy takie coś ma prawo działać? I ewentualnie jakie straty mogą być na samym wymienniku ( oczywiście zaizolowany)

Ps: proszę o moderatora ( - nie widzę opcji)

By post nr #2 z dnia 25.02.br usunąć, dołączyć do głównego tematu.

Edytowane przez mateo1044
Opublikowano

Bufor to takie fajne ustrojswo, że możesz podłączyć wszystko. PC robisz w układzie zamkniętym (musi być odpowiedni zład wody). Tak jak opisałeś wyżej powinno działać bez problemów. Jakiś wymiennik musi być. Wężownica to też wymiennik.

Opublikowano (edytowane)

@wacio1967Dzięki za info. Też mi się wydaję że powinno działać...

Teraz się tylko zastanawiam co spełni lepiej funkcję przejmowania ciepła.. bufor z wężownicą czy może sam wymienik płytowy podłączony do bufora bez wężownic ( o wiele tańsze)

Według Ciebie co by było lepsze... 

Obecny zład wody to około 570l

320 żeberek żeliwnych * 1.2 l=384l

Kocioł bodajże 87l

Instalacja około 100l (chyba)

Czy warto dokładać bufor 800l z wężownicą 4,5m2 (maksymalny jaki mi wejdzie na wysokość- miejsca mam dużo..) na cele magazynowania ciepła. Czy może lepiej zastosować mniejszy, z wężownicą około 3m2..

Bo bufor około 50-100l i tak będę musiał założyć na powrocie do PC by zapewnić zład.

I czy przed PC zastosować również filtr magnetyczny... Bo napewno będę zakładać przed ewentualnym buforem/ wymiennikiem.

Opublikowano

Od PC to ja nie jestem specjalistą. Logika mi podpowiada, że wężownica będzie lepsza. Napędzi to pompa z PC. Jakiś dodatkowy zbiornik i tak chyba trzeba będzie dołożyć, bo sama wężownica będzie miała za mały zład wody. Mogę być w błędzie.

Opublikowano

@wacio1967 dzięki. Też mi się podobnie wydaje.. 

Poczekam może ktoś się jeszcze wypowie z pompiarzy 😀

Teraz tylko muszę ogarnąć Ozc, bo na ciepło.app wydaje mi się że wyniki są za bardzo wygórowane..

Opublikowano

Żadna wezownica nie zapewni takiej sprawności jak bezpośrednie napięcie w bufor. Nawet defrosty będą potrzebowały sporej ilości ciepłej wody.

Opublikowano (edytowane)

@carinus czyli najlepszym rozwiązaniem, jest zamknąć cały układ... 

Tak jak piszę w głównym poście, jeśli rurę która wchodzi do kanalizacji i zaślepienie wejście - czy będzie to dobrze wykonanie zamknięcia układu ( przynajmniej na jakieś 2lata do czasu remontu całej łazienki gdzie znajduję się naczynie).

I przy takim zwładzie wody w instalacji wystarczył by mi bufor około 200l. Czy lepiej dołożyć maksymalny jaki wejdzie...

Przypomnę że kocioł jest przystosowany do układu zamkniętego...

Biorę również pod uwagę PC typu Split,( bardziej jestem za monoblokiem) więc przy montażu ewentualnego wymiennika, defrost będzie między jednostką zew/wew rurami gazowymi. Dobrze rozumiem?

Opublikowano

Defrost niezależnie od typu pompy wymaga pobrania ciepła z instalacji. Bufor może być mniejszy, gdyż masz kocioł dobrze sterowany.

Opublikowano

@carinus ok. Dzięki.

Gdzieś w jakimś temacie wyczytałem, że chyba Ty też masz pc i dodatkowego źródło, jak ci się to sprawuje? PC steruje dodatkowym źródłem?

Bo jeśli zdecyduje się na monobloka, to większość chciałbym sam zrobić.. później tylko speca do podłączeń i sprawdzenia..

Dziś dostałem ofertę na monobloka na r290 z instalacją na prawie 46k, z czego sama instalacja to niecałe 11k..

I jeszcze co powinno być lepsze R32 czy r290 ( gaz przyszłości- podobno)? 

Opublikowano

Bierz co tańsze i nie patrz zbyt przyszlosciowo, bo za kilka lat technologia może być znacznie lepsza. Nie wpinałem pompy do bufora i puściłem bezpośrednio na instalację z buforkim 80l na defrosty. Monoblok sam zainstalujesz za pół proponowanej ceny.

Opublikowano

@carinus wielkie dzięki... 

To teraz  jak wybrać optymalną pompę...

Według ciepło.app wychodzi mi że pompa powinna być 9kw ( dla punktu biwalentnego dla -5)

Znam swój dom i spalanie jakie miałem i mam obecnie.

Kiedyś spałem 4t węgla od września do maja.  

Obecnie w tym samym czasie spałam do 5.5t pelletu ( przeważnie 5.2t).

Przy temp puszczanych na grzejniki 50 st a w mroźne dni 55st.

Teraz od początku stycznia puszczam  46 st przy temp około 0 a 48st przy około -6 st. 

W domu mam przyjemnie od 22.5 do 23 st w pokojach a łazienka to około 24st.

Zauważyłem o wiele mniejsze spalanie więc przypuszczam że w ciągu sezonu spaliłbym coś około 4,5 t pelletu.

Myślałem nad pompą Sas vesta 8kw tylko ona jest on/off.

Może ktoś ewentualnie doradzić coś dobrego?

Opublikowano

Ja spalalem 2t groszku 28Mj i teraz mam monoblok 5kW i jest dobrze. Nie wypowiem się.na temat innych pomp niż Panasonic, nie miałem z nimi styczności. Jak zrobisz małe przeprowadzki.grzejnikow w pomieszczeniach i trochę je przewymiarujesz, to będzie jeszcze większą sprawność pracy pompy ciepła.

Opublikowano

@carinus ok. Teraz akurat przeglądam katalogi od LG,  Panasonica, Kaisai, oraz Dalkina.. to muszę na spokojnie przeanalizować...

Myślę że w moim przypadku bym poszedł max w 9 kw, ale poczekam na profesjonalne Ozc - tym bardziej,że mam w planach wdmuchać około 10 cm celulozy w dach - wiem, że jest tam napewno jakaś pustka powietrzna...

Co do grzejników to napewno mam przewymiarowane, według paru kalkulatorów wychodzi mi moc jaką powinienem mieć to 1250w w największych pokojach a mam o mocy 2000w.. więc trochę są większe... 

Od dziś zmniejszyłem temp na grzejniki do 40 st przy +3 st na dworze - zobaczę jaki będzie komfort cieplny przy tej temp... Jak będzie ok to myślę że ok... 

Opublikowano

Starałem się doprowadzić do sytuacji, gdy przy 0* wystarczy podawać zamiast 45* jedynie 32-33* a taka różnica jest dla pompy ogromna. Przed zakupem PC sprawdzałem układ, puszczając z bufora zasilanego kotłem temperatury coraz niższe aż  doszedłem do 35-38* bez utraty komfortu. Podstawa to ciągłe grzanie bez zbędnych przerw.

Opublikowano

Właśnie, też tak testuje. Wyłączyłem regulator pokojowy, zmieniłem parametry na grzanie ciągle z temp na 40. Zobaczę do ilu uda mi się zejść...  Jeśli by się udało zejść na 35 przy obecnej temp - to będę mega zadowolony, jeśli nie no cóż z tych 40-45 będę musiał się zadowolić, a fotowoltaikę rozbudować do maxa (10kw) by zminimalizować  ewentualne koszty, chociaż, wydaję mi się że wciągu roku powinien się zmieścić w przedziale 5000-6000 kWh za samą PC.

Opublikowano

W poprzednim sezonie pompa zjadła 2700 kWh przez cały sezon grzewczy, razem z cwu, liczone z podlicznika. Teraz może być nawet nieco mniej, ale to zobaczę jak zacznie się nowy sezon. Jak ogarniesz niskie parametry grzania, to raczej powinieneś się zmieścić w zakładanych limitach zużycia prądu.

Opublikowano

Zaczynam coraz bardziej zastanawiać się nad PC. Myślałem że ta zima będzie jakaś ostrzejsza, to będzie taki konkretny test. Narazie jadę na ogrzewaniu elektryczno gazowym i jest do doopy. Muszę płacić za gaz. Dzisiaj gaz trzy razy się włączył. A prądu na grzałkę poszło około 10kWh. Gazu około 20kWh. Ile PC Wam w taki dzień wydoi kWh ?

image.thumb.png.be42730d3176bc7d1fb45aca1561f64e.png

Opublikowano
Opublikowano

Ja dokładam napewno PC. Ten sezon powinien zamknąć w 9000 zł (5t x1800). Pracy trochę też przy pellecie jest, worki trzeba znieść do piwnicy, co jakiś czas dosypać, wyregulować na początku sezonu i co 2 tyg wyczyścić... 

Więc zostawiam go na większe mrozy, albo jak bym wziął trochę za słaba Pc, ewentualne awarie/ wyłączenia prądu, UPS mam pod kocioł.

Druga rzecz z poprzedniego roku zostało mi prawie 1000kwh do wybrania z energetyki, więc gdzieś nadwyżkę muszę ulokować, i od razu dołożyć foto... Ale to dopiero po całym sezonie.

Z tego co czytałem na forach to zużycie przede wszystkim zależy od temp jakie idą na instalację i od ocieplenia... Ja uważam, że mój dom to średnio ocieplony i liczę się z trochę większym zużyciem, chociaż kolega wyżej trochę mnie uspokoił, bo wydawało mi się że na starcie jest większe.

Opublikowano

Za cały luty z ciepla woda włącznie.

Opublikowano

@czeslaw Wynik zacny. U mnie na sam prysznic dziennie idzie 16kWh gazu (1,4m3), do tego umywalki, zmywanie, powiedzmy 20kWh/d CWU x 30 = 600 kWh gazu. Nie wiem co jest z tym gazem w tym sezonie. Kocioł sprawny.

Drugie tyle idzie na CO. Więc wynik nie za fajny. 1300kWh/m. W zeszłym roku na samym prądzie miałem podobne kWh zużyte. Więc kocioł na CO jakoś tam spala w normie.

image.png.88ddd5a6692583178413afd610add4bb.png

Opublikowano

CWU do końca ubiegłego roku było grzane 120l bojler + grzałka. Dzienne zużycie było 10 KWh przy 4 osobach dorosłych + 1 dziecko. Teraz jest bojler 300l z wężownicą 3,2 m2, a zużycie tak jak widać wyżej.