Dell-84 Opublikowano 23 Lutego 2023 #1 Opublikowano 23 Lutego 2023 (edytowane) Dzień dobry, Posiadam zasobnik CWU 120l z wężownicą firmy Galmet. Ostatnio wyczułem "rdzawy" zapach wody (jakby woda leciała ze starych rur). Dotyczy to tylko wody ciepłej. Woda zimna jest bezwonna, dlatego podejrzewam korozję w zasobniku. Czy prawidłowo? Jakie są pierwsze symptomy rdzewiejącego zbiornika od wewnątrz? Kilka informacji o mojej instalacji. Rury wykonane są z miedzi. Posiadam zmiękczacz wody i filtr mechaniczny 50um na wejściu wody do instalacji. Wodę zmiekczam do poziomu 4 stopni niemieckich z uwagi na materiał rur (miedź). Zasobnik ma niecałe 5 lat. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam Edytowane 23 Lutego 2023 przez Dell-84 Cytuj
buska3 Opublikowano 24 Lutego 2023 #2 Opublikowano 24 Lutego 2023 Czy była wymieniana anoda w tym zbiorniku. Przy okazji wymiany warto spojrzeć sobie w ten zbiornik bo zbiera się na dnie dużo syfu (u mnie w okolicy anody) i warto to wyczyścić. Cytuj
o6483256 Opublikowano 24 Lutego 2023 #3 Opublikowano 24 Lutego 2023 Zlej wodę, umyj zbiornik. Problem powinien ustać. Cytuj
Dell-84 Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor #4 Opublikowano 24 Lutego 2023 (edytowane) Nie wymieniałem jeszcze anody, stąd też podejrzewam korozję wewnątrz. Tak jak mówicie trzeba zajrzeć do środka, wymienić anodę i wyczyścić zbiornik. Zabiorę się za to w przyszłym tygodniu, do tego czasu będę już miał anodę. Dam znać co i jak po tych pracach. Dzięki. Edytowane 24 Lutego 2023 przez Dell-84 literówka Cytuj
audilhr Opublikowano 26 Lutego 2023 #5 Opublikowano 26 Lutego 2023 Witam serdecznie nie chce zakładać nowego tematu więc proszę o wyrozumiałość, od 9 lat posiadam zasobnik cwu 300l jednowezownicowy stojacy grzeje go do 55c a problem jest taki że od może roku w trakcie pobierania wody szybko spada na nim temp. Umyje się jedna osoba a temp. Spadnie do 35c, gdzie szukać przyczyny. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 26 Lutego 2023 #6 Opublikowano 26 Lutego 2023 Raczej masz zapach baterii Legionelli niż zapach rdzy.@audilhr załóż osobny wątek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty🔥 Szukasz instalatora kotła gazowego?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.