PoczatkujacyAmator Opublikowano 27 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Witam, mam problem odnośnie wylewającej się wody z zbiornika przelewowego. Jak na zdjęciu stworzyłem instalacje CO zasilana piecem typu zebiec 25kw na obiegu otwartym. Instalacja jest polaczona z drugim obiegiem zamkniętym zasilanym piecem gazowym. Problem polega na przelewaniu się wody przez zbiornik przelewowy w dużej ilości. Do obiegu otwartego zastosowałem wymiennik ciepła łączący oba obiegi i bufor 300l dla obiegu otwartego. Gdzie popełniłem błąd ze wodę cały czas wyrzucę przez zbiornik przelewowy ?? Zielonym wężem poprowadzony jest przelew zbiornika a od góry jest odpowietrzania. Bardzo proszę o pomoc Cytuj
Rozwiązanie sambor Opublikowano 27 Grudnia 2022 Rozwiązanie #2 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Za nisko masz zbiornik przelewowy Cytuj
PoczatkujacyAmator Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor #3 Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, sambor napisał(a): Za nisko masz zbiornik przelewowy Właśnie nie mam możliwości zamontowania go wyżej. Jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu ?? 2 godziny temu, sambor napisał(a): Za nisko masz zbiornik przelewowy zaraz wstawię zdjęcie z wysokościami poszczególnych elementów. Poniżej wymiary najwyższych elementów. Zbiornika nie mogę wyżej umiejscowić. Czy jakaś przeróbka instalacji by pomogła ??? Edytowane 27 Grudnia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
PioBin Opublikowano 27 Grudnia 2022 #4 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Przeniesc pompe na zasilanie kotla ale tak aby nie byla na rurze do zbiornika przelewowego. Cytuj
PoczatkujacyAmator Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor #5 Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, PioBin napisał(a): Przeniesc pompe na zasilanie kotla ale tak aby nie byla na rurze do zbiornika przelewowego. czyli przenieść pompę zasilającą kocioł na górny wlot do bojlera ?? Edytowane 27 Grudnia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2022 #6 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Trochę nie tak, między dołem zbiornika przelewowego a najwyższym punktem pozostałej instalacji musi być min 30cm Ja proponuję dać tak: - na różowo nowa instalacja przed wymiennikiem na zielono nowa za wymiennikiem. Cytuj
PoczatkujacyAmator Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor #7 Opublikowano 27 Grudnia 2022 @sambor mam jeszcze jedno pytanie Czy pompa może być skierowana od razu w stronę wymiennika ? W sensie czy jest to bezpieczne dla wymiennika nie "rozerwie" go ? Jest to bezpieczne dla wymiennika ? Cytuj
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2022 #8 Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Pompa powinna tłoczyć na wymiennik, a nie przez niego ciągnąć, pozycja pompy tak jak narysowałem jest prawidłowa. Sam wymiennik nie jest z papieru i wytrzymuje 20bar lub więcej co jest po za możliwościami takiej pompy. Edytowane 27 Grudnia 2022 przez sambor Cytuj
PoczatkujacyAmator Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor #9 Opublikowano 30 Grudnia 2022 W dniu 27.12.2022 o 18:53, sambor napisał(a): Za nisko masz zbiornik przelewowy Zmieniłem instalacje i pomogło. Zbiornik wyrównawczy poszedł do góry o 5 cm, a instalacja z odpowietrzeniem poszło w dół i to dało 0,33m różnicy wysokości. @sambor Dziękuję za pomoc i rozwiązanie problemu !!!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi