Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatura kosza w podtrzymaniu, ustawienie podtrzymania

maurycy81
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez bercus,

Rekomendowane odpowiedzi

Ustawienia na kotle: temp. 50
Ustawienia na mieszaczu temp. 35

Podawanie: 5 sekund
Na początku miałem ustawione w podtrzymaniu:
- przerwa 8min,
- dmuchawa 5 bieg
Efekt: kopczyk się zapada (do rana miałbym tam dziure).

Zmieniłem na:
- przerwa 3min,
- dmuchawa wyłączona
Efekt: jak otworzyłem kocioł po 45min to delikatnie dymiło się ze środka (jakby za mało powietrza było). W związku z tym obawiam się że zacznie wydobywać się czad ze względu na brak przedmuchu w podtrzymaniu. Problem też jest taki, że temperatura kosza osiągnęła 37 stopni, ale kopczyk był w miarę ok.

Więc zmieniłem na (stosuje aktualnie):
- przerwa 5min
- dmuchawa 1 BIEG
Efekt: już mocniej podsyca ten żar, ale już się nie dymi po otwarciu drzwiczek. Natomiast temperatura kosza osiaga 35 stopni. Żar po tych 45min jest mniej więcej na równi z retortą, może trochę niżej widać ten żar

W podtrzymaniu kocioł potrafił spędzać jakieś 45min.

Czy taka temperatura kosza 35 stopni jest akceptowalna? Zakładam, że bliżej ślimaka jest dużo większa, myśle że nawet 50-60?

Już tutaj niższego biegu dmuchawy nie da rady dać. Nie wiem jak sprawa wygląda w waszych sterownikach, ale u mnie jest przerwa i ile czasu ma dmuchać. W tym samym czasie podaje opał i dmucha. Nie ma osobnych ustawień dla nadmuchu i osobnych dla przerwy w podawaniu. Bo tak to bym sobie ustawił by podawało opał co 3-4min, ale dmuchało rzadziej np. co 10/15

Czytałem też, że jak za mocno wypala w podtrzymaniu to może być potrzebny regulator ciągu kominowego, ale znalazłem coś innego (poruszane to było w kogoś temacie

konkretnie:

https://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-110-x-85-x-90-tr-6-zestaw-uszczelki-i-wkrety.html

tam jest napisane:
"Jak sprawdzić czy Twój kocioł potrzebuje taki regulator ???
Niektórzy, czytający ten opis już wiedzą, że potrzebują taki regulator, ponieważ mają problemy z utrzymaniem zadanej temperatury na kotle. A dla tych, którzy chcą to sprawdzić - należy wyłączyć sterownik, tak aby dmuchawa się zatrzymała, zapalić np. zapalniczkę i przystawić ją do dmuchawy, tam gdzie zaciąga powietrze. Regulator będzie potrzebny jeżeli płomień zostanie zdmuchnięty poprzez zaciągnięcie do środka powietrza lub wyraźne "szarpanie" płomieniem.
"
O takim teście czytałem też tutaj: https://esterownik.pl/forum/posty,4584/zapadajacy-sie-kopczyk

U mnie sprawa wygląda tak, że jak przystawiłem zapalniczke do dmuchawy to po prostu płomien kierował się/przechylał się cały czas w strone dmuchawy. Mogę ewentualnie wrzucić filmik. Czy w takim przypadku potrzebuje kupić taką przystawkę?
Mój kłopot polega na tym, że chciałbym w podtrzymaniu podawać częściej opał, ale jak podaje częściej to i częściej dmucham i "podsycam" ogień.

• Rozwiązanie

35 stopni w podtrzymaniu nie ma tragedii.Gorsze,jak jest ponad 50,czy kiedy juž wowczas wywala groszku ponad 60,jako anty awarii.Ustaw podtrzymanie tak,že by nie gaslo,wowczas lekko podymka,to urok podtrzymania.Dmuchanie ale nie wylaczaj calkowo,bo wygasnie poki ciag zmaleje,palenisko potrzebuje rozžarzyc nowej dawki opalu.Regulator ciagu jest przydatny jak w podtrzymaniu,tak w pracy kotla.To taka osczednostka.