MixerMikolaj Opublikowano 17 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Witam. Nie znam sie kompletnie na kotłach CO, użytkuje takowy pierwszy rok. Cieknie mi z zaworu na piecu, co to oznacza? Za dużo wody w obiegu? Coś innego? Czy tez awaria? zaznacze ze jak co weekend czyściłem piec i dolewalem wody na zimnym kotle, nie widziałem tego wcześniej bo piec był zastawiony workami z pelletem Po czasie ustało, są powody do zmartwień ? z góry dziękuje, pozdrawiam Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 17 Grudnia 2022 #2 Opublikowano 17 Grudnia 2022 To odpowietrznik automatyczny. Czasem kilka kropel z niego poleci jak odpowietrza, np. kiedy dopuszczasz wody do obiegu. Patrząc na zdjęcie, to tej wody wypuścił sporo. Ja bym go wymienił. Cytuj
MixerMikolaj Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor #3 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Dzięki, tak myślałem ze odpowietrznik, ale zmartwiło mnie tyle wody na podłodze. Czy myslisz ze wymianę tego obejmuje gwarancja? Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 18 Grudnia 2022 #4 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Jeśli jest gwarancja na instalację to powinni uznać. Cytuj
romekBS1016 Opublikowano 18 Grudnia 2022 #5 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Na tym odpowietrzniku tak naprawdę powinna być nakrętka. Wszystkie z czasem przepuszczają małe ilości wody po trochu. Odkręca się nakrętkę raz na ruski miesiąc, coś tam poleci lub nie i tyle. Przy napełnianiu itp. więcej się dzieje w instalacji to trzeba do niego częściej zaglądać. Poszukaj nakrętki na niego i tyle. Cytuj
ooloo Opublikowano 2 Stycznia 2023 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2023 U mnie jakiś czas temu zauważyłem spadek ciśnienia w instalacji. Jako że nie było to związane z temperaturą w układzie, zacząłem szukać wycieku. Podobnie jak u Ciebie przyczyną był przepuszczający odpowietrznik automatyczny. Po odkręceniu (a odkręcić można ręką - przy wykręcaniu specjalny grzybek domyka się dzięki czemu woda nie ma prawa uciekać) i rozebraniu pokazało się, że przez jakiś syf, pływaczek w odpowietrzniku nie podnosił się pchany przez wodę i nie domykał otworu którym ma ulatywać powietrze. Efekt to cieknąca woda. 32zł w Casto, później 30 sekund na wkręcenie nowego odpowietrznika i problemów już nie było. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi