Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Walka Z Twardym Kamieniem - Jak Rozwiązać Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Chciałbym poruszyć problem dotyczący twardej wody "kamienia" i skutków jego obecności oraz jak najlepiej z nim walczyć. Akurat tak chciał los, że moje ujęcie wody w okolicy jest niestety nie najlepsze, o ile woda czyściutka i pachnąca to niestety ma chyba za dużo substancji, które powodują iż woda jest twarda i pozostawia po sobie kamień. Przepraszam jeżeli coś nazywam nie fachowo jednak jestem laikiem w tych sprawach.

Zasięgnąłem opinii i dowiedziałem się, że na dłuższą metę twarda woda w instalacjach CO a także w kotle może prowadzić do zmniejszenia przepływu wody gdyż objętość fi będzie się stopniowo zmniejszać pod wpływem "kamienia"

Bardzo proszę osoby, znające temat niech się podzielą swoim doświadczeniem i powiedzą jak rozwiązać problem z tym ustrojstwem. Czy sensowne jest kupowania filtrów z magnetyzerami i montowania tego ? czy to coś faktycznie da ? z kolei inne rozwiązania z tego co patrzyłem są bardzo drogie koszt około 4 tysięcy złotych i też w Internecie nie znalazłem żadnych opinii na ten temat.

Mnie bardzo przeraża iż moja instalacja i kocioł cierpią przez to zjawisko. Żona natomiast ma kurw... w oczach jak widzi na bateriach łazienkowych jak i kuchennych ten cudowny osad co w niektórych miejscach powoli zaczyna nabierać kształtów. Więc raz na 2 tygodnie urządzamy sobie ucztę skrobania. Kupiony został preparat w sprayu i zabawa na całego. Ale o ile baterie się przeczyści to niestety instalacji już nie.

pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do dyskusji

Opublikowano

najprostsza rada to z tym żyć :) ,

jeżeli jest to dla Was diabelny problem to zastosować na rurze zasilajacej kolumnę do zmiękczania lub jak kto woli zmiękczacz wody - koszt to około 2-3 tys.pln. Efekt gwarantowany jednak należy się liczyć z tym,że co niektórym nie podejdzie smak owej wody(po zmiękczeniu) i zajdzie potrzeba zakupu wody w celach spożywczych - bańki po 5l lub przywożenie od kogoś :)

pozdro serdeczne

Opublikowano

Witam, mam to samo co ty twarda wody w studni jest jak coś ;) Co tydzień trzeba czyścic sitka w kranach bo ledwo co woda leci. Białe plamy na każdej armaturze no cóż tak to już jest. Ale za to można pic sobie wodę z kranu a nie jak obrzydliwa woda z miejskiej sieci :)

Tak jest już od ponad 30lat i się jakoś z tym żyje :)

Ale jakoś osadzenia się kamienia w rurach nie stwierdziłem w CO. tam sie w sumie tylko raz trochę kamienia osadzi bo potem woda zostaje w instalacji a nie jest zmieniana cały czas. Cala instalacja ma tez 30lat od CO i działa jak trzeba.

Boje się tylko jak będę CWU montował ze dużo kamienia sie nazbiera ale w sumie sie woda nie będzie gotować tylko max do 70C podgrzewacz wiec zobaczymy w praktyce.

Opublikowano
no nic pozostaje mi sposób z wodą destylowaną. Widocznie temat mój mało popularny gdyż to chyba ja mam problem z twardą wodą. :/

Witaj.

Nie panikuj tak z ta twardą wodą w instalcji c.o.Instalacja powinna być szczelna,nie ma więc żadnych ubytków i z wody,którą napelnileś tę instalację wytrąci się tylko raz niewielka ilość kamienia.Nie spowoduje to żadnych szkód.Ważne żeby wody w instalacji nie wymieniać.Gorzej z wodą użytkową - tutaj pomogą tylko odpowiednie filtry.

Pzdr.

Opublikowano

Aby zakamienić kocioł trzeba by było ciągłego uzupełniania wody w instalacji. W normalnej eksploatacji rozpuszczone w wodzie związki wytracą się w postaci luźnego osadu. Co do c.w.u. to można zastosować magnetyzer. Jednak tu, co do skuteczności zdania są podzielone.

Opublikowano

Dziękuję i taką odpowiedź chciałem usłyszeć ;) fachowo i na temat. Teraz jestem spokojny o swoją instalację. Natomiast o CWU jak wpadnie jakiś grosz to się zainwestuje w uzdatnianie wody.

Opublikowano

Na wejściu wody do domu można zastosować filtry w 10" obudowach.

Jest do nich wkład zmiękczający wodę... filtr węglowy, odżelaziający, mechaniczne, itp.

PRZYKŁAD FILTRA ZMIĘKCZAJĄCEGO

Opublikowano

przykład takiego filtra nie nadaje się jako przyłącze na główne zasilanie ;)

wydajność to 3 litry na minutę - więc nie ma opcji aby zadziałało. Nadaje się jak najbardziej ale np.do osmozy.(cele akwarystyczne,woda do żelazek,itp,akumulatorów)

Gdyby to było takie proste to też założyłbym sobie taki filterek na przyłączu :) i po problemie.

Wszystkie filtry narurowe to tylko oczyszczanie wstępne,mechaniczne,odżelazianie, ewentualnie jakieś magnetyzery - ale zdania są podzielone

samo zmiękczanie wody na głównym zasilaniu wcale nie jest sprawą tak prostą

pozdrawiam

Opublikowano

Możesz zalożyć zmiękczacz wody - koszt ok. 3000 PLN. Filtry z allegro zmiękczą Ci najwyżej portfel i nic więcej. W tym z linku nie widze zloża jonowymiennego więc pytanie co ma "zabrać" jony wapnia i magnezu z wody? SPotkałem się z przepływowymi zmiękczaczami przeznaczonymi dla instalatorów dla celow pierwszego uruchomienia ale nie za 20pln. Żywotość złoża w urządzeniu o októrym piszę to ok 6-9lat, koszt wymiany złoża - ok500pln. Przed montażem takiego urządzenia nalezy zrobić pomiary wody w celu zidentyfikowania zanieczyszczeń w niej występujących -nie tylko twardość. Zamontowałem kilka takich zmiękczaczy i ludzie zapomnieli o kamieniu na bateriach, brodzikach, kabinach, itp. Sam też mam zamontowane taki urządzenie i powiem szczerze najbardziej zadowolona jest żona. Co twardej wody w ukł CO to koledzy już wyjaśnili sprawę.