Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec na ekogroszek Eko-Kotły 15KW - Ustawienie podtrzymania - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Jakiś czas temu miałem problem z nagrzewaniem się pieca.

Problem  dzięki temu forum został rozwiązany.

Niestety piec ten powoli wyprowadza mnie z równowagi. 

Piec dobija temperaturę w ciągu 20 minut do zadanej 50st.

Podtrzymanie zaś trwa maksymalnie 14min a sama temperatura w tym momencie spada do około 46st.

Piec 15KW, dom 120mkw, ocieplony, nowy budynek, pompka na wyjściu ustawiona na 2 stopień na powrocie tak samo.(jeśli dam mniej to pomieszczenia dalsze nie są dogrzewane)

Ustawienia na piecu:

Dmuchawa: 15/50

Podawanie: 15sec

Czas między podawaniem: 1min 25sec

Klapa na dmuchawie: 1cm prześwitu

Podtrzymanie:

Przedmuch: 35sec

Czas między przedmuchem: 1min

Krotność podawania: 4

Siła przedmuchu:15/50

Zwiększenie przedmuchu podczas podawania: o 5pkt.

Temperatura w domu 22st.

Zawór 4-drożny ustawiony jest: 30% na ogrzewanie 70% powrót do pieca

Nie mam już pomysłów co dalej by piec nie jadł ok. 20kg na dobę... przy temperaturze +/-2st. na zewnątrz

Kaloryczność eko: 27KJ Eko-gratka

Opublikowano

Dawka 15 s na tak mały piec ? Zmniejsz dawkę o połowę i daj stosunek 1:5 czyli podawanie 7 przerwa 35. Podnieś temperaturę pieca na 60, ja ma ci nagrzać przy takich nastawach, zawór 3.5. pompy na 1. Teraz kwestia podtrzymania. Będę się powtarzał ale napiszę jeszcze raz stan podtrzymania służy do podtrzymania żaru do następnego cyklu pracy, tyle i tylko tyle. Czy myślisz że im niższa temperaturę zadasz na piecu i im dłużej będzie stał tym mniej spali? Jeżeli tak to się bardzo mylisz ja twierdzę że jest dokładnie odwrotnie. 4 krotność podawania po co ? ok jaka dawka? Przemyśl to być może dojdziesz do właściwych wniosków.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@1mps

Gdy wróce z poracy sprawdze te nastawy.

Ale jak dobrze pamiętam przy mniejszym podawaniu piec dochodził do zadanej temperatury godzinami.

I obawiam się, że to sie powtórzy. 

Opublikowano

Tu kwestią pozostaje jeszcze dmuchawa. Ten wynalazek w postaci przesłony. Przymykając ja zwiekszasz ciśnienie to tak jak z wężem z wodą, więc odsłon to przynajmniej do połowy i wtedy reguluj nadmuch. Podawanie w podtrzymaniu 4x15 s to jest kupę groszku na palniku który się nie pali ale kisi, sądzą gwarantowana a uzysk ciepła żaden.

Opublikowano
Teraz, 1mps napisał(a):

Tu kwestią pozostaje jeszcze dmuchawa. Ten wynalazek w postaci przesłony. Przymykając ja zwiekszasz ciśnienie to tak jak z wężem z wodą, więc odsłon to przynajmniej do połowy i wtedy reguluj nadmuch. Podawanie w podtrzymaniu 4x15 s to jest kupę groszku na palniku który się nie pali ale kisi, sądzą gwarantowana a uzysk ciepła żaden.

Co do sadzy się zgadzam - MASAKRYCZNIE dużo....

Opublikowano

No masz odpowiedź. To samo z pompami daj na 3 to w ogóle do 40 st nie dojdziesz.  Najpierw spróbuj jak pisałem potem pogadamy.

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

@1mps

Właśnie ustawiłem tak jak sugerujesz. Czekam aż dobije temperaturę.

Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście pompki na 2 wystarcza aby zagrzać podłogówkę w najdalszych pokojach.

Chyba ze podawana temperatura -60 nagrzeje te pomieszczenia.

Edytowane przez Vexu
Opublikowano

Temperatura robi swoje. Daj znać jak dobije. Oraz jak czasowo rośnie.

Opublikowano

A jak w końcu ustawiłeś dmuchawę 

Na jakim biegu pompy 

Jak ustawiony zawór 

Jak wygląda palenisko ,jaki ogień 

Jaka temperatura spalin 

Jaka temperatura powrotu 

Określ te parametry bo tylko na podstawie tego co piszesz nie można wyciągnąć żadnych wniosków 

Opublikowano
1 minutę temu, 1mps napisał(a):

A jak w końcu ustawiłeś dmuchawę 

Na jakim biegu pompy 

Jak ustawiony zawór 

Jak wygląda palenisko ,jaki ogień 

Jaka temperatura spalin 

Jaka temperatura powrotu 

Określ te parametry bo tylko na podstawie tego co piszesz nie można wyciągnąć żadnych wniosków 

Pompy ustawione na 1.

zawor ustawiony na 4/10

Zdjęcie paleniska i ognia załączam.

niestety nie posiadam możliwości zmierzenia temperatury spalin jak i powrotu.

podmieszanie z zaworu gorące jeśli chodzi o bezpośredni powrót z podłogówki to uważam ze temperatura jest ciepły ale sadze ze około 20 stopni chłodniejsze niż zasilanie.

EF0C832C-19FA-43A8-A75D-E4B759607C59.jpeg

29B605D4-B852-46BC-9138-44C513A2CFC6.jpeg

Opublikowano

Masz samą podłogówkę

Opublikowano

To faktycznie ustaw pompę c.o. na 2 niech trochę przegoni wodę. Mam pytanie czy ogrzewanie chodzi cały czas  czy rozpalasz cyklicznie  Ten płomień nie za skromny, oceń go . Węgiel sporo kamienia czy się mylę. 

zawór lekko przymknij na 3

Opublikowano

Rozumiem że piec chodzi cały czas bez wyłaczania. Co masz na myśli , dużo zgrzewów ? i o jakie ustawienia ci chodzi. Bo moim zdaniem i nie tylko twoje zgrzewy czy też spieki powstają zazwyczaj z nadmiaru powietrza i popiół się skleja pod wyływem temperatury. Więc jeżeli to jest to obniż moc dmuchawy. Przy zbyt dużej wytrąca się sadza a wytworzone ciepło zamiast swoją energię oddać na płomieniówki  jest wydmuchiwane w komin.

Opublikowano

O ustawieniach które podałeś. Wcześniej wychodził tylko popiół.

uruchomilem pompy na 2 - temperatura spada.

obawiam się ze tego nie ustawie - już od miesiąca codziennie ładuje do niego po 25kg groszku i żadnej poprawy… 

Opublikowano

Bądź cierpliwy. Temperatura spada bo wraca zimna musi się wygrzać a potem pomału będzie rosła. Mam jedną uwagę, jeżeli piec jest zawalony sadzą jak pisałeś powinieneś go wyczyścić. W takim stanie obniżasz jego sprawność.

I jeszcze jedno bo nie rozumiem "O ustawieniach które podałeś. Wcześniej wychodził tylko popiół." Na poprzednich był popiół czy po zmianie jest popiół. Za ten czynnik odpowiada dmuchawa więc co zmieniłeś.  Pozatym te dawki i przerwę jaką podałem jest akurat mocniejsza 1;5 poprzednie twoje jak policzysz to wychodzi 1:5.66. Być może trzeba przerwę zwiększyć do 40 s.

Opublikowano

Oczywiście piec czyszczę systematycznie.

przynajmiej raz w tygodniu.

w poniedziałek użyje bardziej kalorycznego eko i zobaczymy efekt.

ustawienia oczywiście czasu przerwy między podawaniem zmieniłem na 45 sekund. 

Opublikowano

Ok. A mam pytanie zasilanie podłogowe jest bezpośrednio z zawor4d czy jest jeszcze coś.

Opublikowano

No to wiem, to raczej oczywiste. Coś się zmieniło jak teraz to wygląda.

Opublikowano

Piec chodzi nieustannie i krąży wokół temperatury 50 stopni. W Domu jest ciepło i w dalszych pomieszczeniach tez. Kwestia teraz jakie będzie zużycie eko. 

Opublikowano

No właśnie a o to przecież ci chodziło. Tu kwestią kalorycznosci też jest nie bez znaczenia.

Opublikowano

image.png.351f3ecd73df4f0c4b162d1c1dcf0b2b.pngchodziło mi o listwę. Jakie masz przepływy kiedy pompa chodzi na 1 biegu a kiedy na 2. W jaki sposób je regulujesz. Zetknąłem na poprzedni temat i wszyscy piszecie o podłączeniu. Nikt nie zwraca uwagi na palnik.

Problemem w tym piecu jest palnik a raczej jego nieszczelność bo innej opcji nie ma skoro nie może uzyskać temperatur przy zaworze 4 drogowym i z pompie na powrocie. Rada jest taka żeby rozebrać palnik dokładnie go oczyścić i uszczelnić wszystkie połączenia, rury z piecem i korony palnika, sprawdzić drożność kanałów powietrznych. W przeciwnym razie wszystkie ustawienia się nie sprawdzą. To bardzo częsty przypadek już z fabryki wychodzi w takim stanie a potem ktoś się męczy no bo jak to przecież nowy, co mogło się zepsuć ?