Skocz do zawartości
IGNOROWANY

LFP PCOw 25/40-180 LESZNO CO - tylko do wody obiegowej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem pompę LFP PCOw 25/40-180 LESZNO CO bo padła stara WITA U 35 - 25 180 AQUA. Jednak zajrzałem sobie w jej PDF-a (https://www.lfp.com.pl/pl/pdf/katalog/pcow.pdf) żeby porównać wydajność ze starą i o ile wydajność nie budzi moich zastrzerzeń to zdziwiło mnie że producent podaje że jest to pompa wyłączenie do tłoczenia wody pitnej. I teraz pytanko dlaczego tak jest napisane i czy są jakieś przeciwskazania by zastosować ją jako obiegową w CO?

Proszę nie pisać, dlaczego nie kupiłeś pompy elektronicznej. Bo po pierwsze nie kupowałem dla siebie tylko dla kogoś a po drugie to i tak jest od kotła który ma 15 lat i właściciel obawia się niedługo rozszczelnienia a w kraju w którym jest Baltic Pipe, gazoport i szybko budują się elektrownie atomowe nie wiadomo jakie ogrzewanie będzie się opłacać za ten rok czy dwa...

Opublikowano

@michal1235sprawa jest prosta- przepisy zabraniają sprzedaży pompy o tak wysokim zużyciu energii do co, ale do cwu już tak. Moim zdaniem nadaje się i sam używam jej do co 4 sezon bez najmniejszych zakłóceń.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, HarryH napisał(a):

@michal1235sprawa jest prosta- przepisy zabraniają sprzedaży pompy o tak wysokim zużyciu energii do co, ale do cwu już tak. Moim zdaniem nadaje się i sam używam jej do co 4 sezon bez najmniejszych zakłóceń.

heh, tak myślałem z tyłu głowy że to jakieś normy unijne...

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Np. do zasilania awaryjnego- okazało się, że ta pompa na 1 biegu zużywa więcej energii, niż cały kocioł na ekogroszek z dmuchawą, podajnikiem i sterownikiem.