Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Od roku mam kocioł Termet ecodens Gold 25. Pisałem już kiedyś, że nie rozumiem ,,metodyki " sterowania tym kotłem.  W maju dodałem do sterowania termostat pokojowy, gdyż nawet najniższa temperatura zasilania 25 st. ( w rzeczywistości 26 ) powodowała przegrzewanie domu. Niestety termostat 2 tygodnie temu  się popsuł i pojechał do serwisu,  a ja wróciłem do sterowania za pomocą modułu komfort i w  aplikacji ustawiam zakres temperatury zasilania według krzywej.  Cały czas mnie nurtuje co zarządza włączeniem się ogrzewania i wyłączaniem. Nastawiam np. zasilanie na 27 st. I zaczyna grzać. Jak jest ustawione zasilanie  26,  a powrót na  22 nie włącza się. Wydaje mi się, że chodzi tutaj o różnice między zasilaniem, a powrotem 5 st. ( nie jestem pewien ).  Z tego tytułu, że powrót ma w tym momencie już tylko 22 zaczyna się robić w domu chłodniej. Mógłbym oczywiście podnieś temp zasilania na 27 i jeżeli różnica 5 st. jest wymagana żeby kocioł się włączył to by do tego doszło. Tylko, jak ustawie 27 st na zasilaniu to kocioł grzeje nawet do 24 st.  ( i tu mamy już tylko 3 st., a nie 5 st jak myślałem ) i trwa to dość długo co powoduje , że temperatura w domu podnosi się w okolice 22 st. i dla mnie zaczyna być za ciepło. Jeszcze raz zapytam: jak działa sterowanie krzywa z aplikacji. Co zarządza włączaniem ogrzewanie i jego wyłączaniem. Jaka musi być różnica między zasilaniem, a powrotem żeby dochodziło do włączania się kotła i jego wylaczania 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Witam ponownie,

Dzisiaj rano sytuacja dokładnie się powtórzyła. Szukam rozwiązania i wczoraj ustawiłem wodę zasilania na 25 ( w rzeczywistości grzeje 26 ). Cała noc kocioł się raczej nie włączał i dzisiaj jak pokazało w aplikacji, że woda zasilająca ma 24 to się włączył. Teraz patrząc analogicznie na wczorajszy dzień znowu będzie leciał z powrotem pewnie do 23 st. ( jest obecnie 21). Wczoraj się wyłączył jak różnica między zasilaniem a powrotem wynosiła 3 st ( 27-24). Skoro wczoraj pędził do takiej różnicy, to dzisiaj powinno to być raczej 23 na powrocie. Tylko ja wolałbym, żeby on sobie cykal na minimum cały czas niż teraz będzie kilka godzin podnosił powrót o załóżmy te dwa stopnie.  Qrwa nie można napisać normalnej instrukcji do sterowania tym kotłem poprzez moduł.......

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie,

Moze ktoś wie o co chodzi. Kocioł od popołudnia cykal sobie na zasilaniu 26 st. powrót oscylował na 23-24 st. Pomijając fakt, że przy tych temperaturach raz pokazywał, że  pracuje na minimum innym razem tego nie pokazywał .... Ale cykał tak sobie do wieczora i teraz mimo tego, że dalej pokazuje wartość zasilania 26 st., a powrotu 23 st. to wyłączył się.... Qrwa o co chodzi z tym sterowaniem ?. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów