Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam serdeczną prośbę do hydraulików o pomoc w zweryfikowaniu poprawności wykonania instalacji co i cwu oraz w razie stwierdzenia błędów o narysowanie schematu prawidłowego połączenia. Sprawa wygląda następująco, posiadam starego kopciucha z bojlerem w układzie zamkniętym, instalacja 9 letnia i chciałem zamontować do tego kocioł gazowy z wymiennikiem ciepłej wody użytkowej. Instalacja miała być połączona za pomocą sprzęgła hydraulicznego abym mógł automatycznie bez żadnych zaworów itp. palić w kopciuchu a po wygaśnięciu opału w kopciuchu piec gazowy automatycznie podejmował pracę i ogrzewał dom. Niestety hydraulik nie podołał i zostałem z ledwo działająca instalacją gazową. Bardzo proszę szanownych kolegów fachowców o szybką pomoc. 

IMG-20221026-WA0001.jpg

IMG-20221026-WA0002.jpg

Opublikowano

Najpierw sam narysuj schemat swojej instalacji

Opublikowano

Tak wygląda przykładowy schemat połączenia 2 kotłów wg Vaillanta, kocioł na paliwo stałe jest w układzie otwartym.

Przy kotle na paliwo stałe w układzie zamkniętym nie ma wymiennika i 1 pompy oraz naczynia przelewowego

image.thumb.jpeg.9f15fb16c6a189779f61c91050ab9c29.jpeg

Opublikowano

Tak jak mówiłem nie jestem hydraulikiem, ale poglądowo narysowałem schemat instalacji, same zasilania i powroty bez instalacji ciepłej i zimnej wody bo tu jakby wszystko działa i raczej trudno o pomyłkę aczkolwiek mam problem ponieważ ciepła woda z nowego zasobnika ogrzewanego przez gaz jest lekko żółta, minęły już 2 tygodnie chyba powinien się wypłukać. Nie rysowałem również naczyń przeponowych, widac je na zdjęciach i w ich przypadku Montaż jest prawidłowy. IMG_20221102_090128.thumb.jpg.8c8764a2068963a8e643b353d71097ab.jpg

Opublikowano

Kocioł musi pracować w układzie otwartym a reszta instalacji w układzie zamkniętym. Sambor wyżej podał przykład prawidłowego podłączenia. U Ciebie nie ma wymiennika płytowego ciepła i naczynia otwartego.

Opublikowano

Kocioł od prawie 10 lat pracował w układzie zamkniętym i wiem że dalej może tak pracować w połączeniu z kotłem gazowym a nawet jest to lepsze i tańsze rozwiązanie niż stosowanie kosztownego wymiennika płytowego. 

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

To, że całe życie przechodzisz na czerwonym świetle i nic Ci się nie stało nie oznacza, że tak można robić.