Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kocioł z podajnikiem eko groszek, czy warto podłączyć pod bufor?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,
Pytanie - jak technicznie rozwiązać sytuację, gdzie jeden kocioł na eko groszek miałby ładować dwa bufory jednocześnie i czy warto to robić?
Rozwinięcie:
Posiadam kocioł używany do ogrzewania domu: heiztechnik q eko gl 20 kw na eko groszek z podajnikiem. Aktualnie dostawiam bufor 1000l + grzałki, chcę kocioł zostawić ewentualnie jako rezerwa, a korzystać z bufora i grzałek, do ogrzewania parteru ok 135m2 podłogówka + dwa grzejniki łazienkowe. Za rok mam zamiar wykończyć piwnicę (kolejne ok 115m2 podłogówka) dostawić na potrzeby ogrzewania kolejny bufor 1000l z grzałkami. I tutaj chciałbym, żeby ewentualnie mieć możliwość skorzystania z kotła, żeby naładować obydwa bufory, kiedy np prądu nie będzie lub kilka dni zima -25 a posiadam kilka ton eko groszku. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak to technicznie rozwiązać? Oraz czy warto podłączać kocioł pod bufor? Czy lepiej zostawić go podłączonego do ogrzewania domu (tak jak jest teraz) a bufor podłączyć niezależnie z grzałkami?

Opinie z którym się spotkałem i nie wiem co sądzić:
"po co masz kasę wydawać na przerabianie instalacji, która już działa, ten piec będzie chodził non stop kilka dni żeby podnieść temperaturę takiej ilości wody, zostaw tak jak jest i awaryjnie grzej dom piecem"

"jak podłączysz kocioł do bufora, będziesz grzał na pełnej mocy, będzie najlepiej efektywnie spalane paliwa,"

sam pomyślałem, 1. jeśli teraz kocioł ma temp zadaną 65stopni, ma 20kW i aktualnie ogrzewa pow. 135m2 - więc chyba dusi w sobie swoją moc i działa na mniej niż połowę gwizdka, 2. jeśli jednak będę chciał korzystać z kotła, który nie będzie podłączony do bufora, to w dłuższej perspektywie będę przepalał paliwo na grzanie domu, a grzałki w jakimś stopniu i tak będą musiały podtrzymywać temp w buforze, lub po grzaniu domu kotłem, będzie mnie czekać ładowanie bufora od niskiej temp.

Co sądzicie na ten temat?

Z góry dzięki za odp.

Opublikowano (edytowane)

Wystarcza tylko T skryzowanie i zawormi dowolnie odcinac zrodla,czy zbiorniki ciepla potrzebne i nie potrzebne.Oczywisce zawory zwrotne i može szmigac wszystko zaraz.

Edytowane przez bercus