Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam będę podlaczal kocioł na pellet 14 kw według tego schematu,  jakie muszę kupić te 3 zawory 3d jakie kvs itp.( czy może identyczne jak na schemacie?)Do grzejników też dać siłownik?

1044300045_schematpellet.jpg.07a6a6b45a5570b42d649cda5974baa2.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

Opublikowano

Brakuje zaworów kulowych na powrotach z obiegów grzewczych przed trójnikiem na zawór 3D. Zawór zwrotny na wężownicy zbiornika CWU ma być bezpośrednio przy zbiorniku na zasilaniu.

Opublikowano
  • Autor
29 minut temu, sambor napisał:

8 grzejników i około 60 m kwadratowych podlogowki

Opublikowano
  • Autor

Ok a jak dam większy to zaszkodzi? 3 drożny z słownikiem ma 10 kvs, a do ochrony powrotu ten vtc 511 55stopni ? 

Edytowane przez kamilkurek

Opublikowano

Za duże Kvs nie pozwoli na prawidłową regulację temp wychodzącej z zaworu.

Na powrocie tak jak piszesz.

Opublikowano

Przy obiegu pompowym, wymuszonym i KVS 10 zaworów mieszających 3D/4D można pewnie zasilać instalację 40-60 kW a nie malutkie instalacje domowe o małej mocy. W ogóle ktoś się przyglądał jak taki zawór z KVS 10 wygląda w środku? Tam są potężne otwory "lochy" co za tym idzie bardzo duże przepływy, więc przy małych mocach odbiorczych jest to praktycznie słabo sterowalne. 

Opublikowano

https://esbe.eu/pl/produkty/zawory-obrotowe/vrg130 Z gwintem wew. KVS od 6,3 dla 1" a z gwintem zew. KVS od 2,5 dla 1".  Siłownik sobie się dokupuje oddzielnie. 

Edytowane przez emigrant

Opublikowano

Jak nie występują to trzeba dać 3/4 robić redukcję ,

wtedy można dać np ESBE VRC131 DN 3/4" o nr 11600700 z Kvs=2,5.

Najmniejsze VRG131 1" mają Kvs = 6,3 to dotyczy gwintów wewnętrznych.

Jak znajdziesz VRG132 3/4  o nr  11602100  ( z gwintem zewnętrznym) to tam jest opcja Kvs=2,5 i gwinty 1" i będzie pasować do 1"

Opublikowano
  • Autor

Ok ale do podlogowki żeby było 1.6 to bym musiał wziąść 1/2  chyba że 2.5 będzie ok, przy rozdzielaczu jest oryginalnie 3.4 kvs ale chce go wyrzucić bo niema możliwości założyć siłownika. Sprzeglo może być jak na schemacie z 2 wyjsciami czy musi być 4 ? Rury miałem dać 28  do rozdzielacza podłogi i osobno do grzejników. Vtc na ochronę powrotu ma kvs 9

Opublikowano

Jest 3D 1" termostatyczny VTA322 prod ESBE , tylko sprawdź czy będą pasować wejścia.

Sprzęgło jak na schemacie.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, sambor napisał:

Jest 3D 1" termostatyczny VTA322 prod ESBE , tylko sprawdź czy będą pasować wejścia.

Sprzęgło jak na schemacie.

Ale do czego on?  Mam taki jak na zdj, no ale chce z silownikiem żeby sterować temp z pogodowka lub z temp pomieszczenia 

IMG_20221003_131940.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Opublikowano

Nie wiem czego chcesz - piszesz o za dużym Kvs, a teraz o zaw z siłownikem - to weź taki sam jak podawałem post wyżej - czyli VRC 132

Opublikowano
  • Autor

Pytam cały czas o zawory jakie dać. Chce z silownikiem żeby sterować pogodowo lub pokojowo. A te z silownikiem mają po 10 kvs. Napisałeś że do podłogi potrzeba 1.6 a takie to na 1/2 sa.  A Vtc 511 na ochronę powrotu ma kvs 9 czyli ten będzie ok ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał:

Jak znajdziesz VRG132 3/4  o nr  11602100  ( z gwintem zewnętrznym) to tam jest opcja Kvs=2,5 i gwinty 1" i będzie pasować do 1"

Przecież ci podałem zaw z siłownikiem o Kvs=2,5  teraz masz jeszcze VRG132  1/2 z gwintem 3/4" na niego dajesz redukcję z 1"/3/4" i masz wtedy Kvs 1,6 o gwintach 1"

Poniżej kawałek strony katalogowej o tych zaworach

image.thumb.jpeg.8f818f0ce1efdfe6c77c97c741d48dd5.jpeg

Opublikowano
  • Autor

No i ok czyli do mojej instalacji kupuje do podłogi zawor z silownikiem  kvs 2.5 , do grzejników tez kvs 2.5 tylko termostatyczny 30-70° bez siłownika bo mogę założyć termostatu na grzejnikach. No i na ochronę powrotu vtc 511 55° kvs 9. Rura do podłogi miedź 22 i do rozdzielacza grzejników też 22 , pompy jak w schemacie i wszystko będzie hulać jak trzeba? 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, a jest sens grzejniki sterować też pogodowo, czy tylko 3d termostatyczny i termostaty na nich. Układ robię zamknięty, naczynie na powrocie, na zasilaniu zawor 1.5bar i DVB. Jaka wielkość naczynia? 

Opublikowano
  • Autor

Rury mogę też dać 28 cu do każdego z rozdzielaczy, czy tylko 28 ze sprzęgła i później porozdzielac na 22 ? 

Opublikowano
W dniu 9.10.2022 o 16:25, kamilkurek napisał:

IMG_20221003_131940.jpg

Panowie gdzie nabędę takie półśrubunki redukcyjne płaskie ?
Potrzebuję z 1" na 6/4" i z 1" na 5/4"

Opublikowano

No to jeden rozmiar już jest, pozostaje jeszcze 5/4-1