Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam piec 12 kW na miał zasypowy. Od strony eksploatacyjnej jest wszystko w jak najlepszym porządku i jestem z niego bardzo zadowolony. Zasyp 22 kg wilgotnego miału ogrzewa mieszkanie (90 m2 + bojler 150 l)przy obecnych temperaturach 0 - 6 oC na zewnątrz przez ok 1,5 doby (temperatura w mieszkaniu 22 - 24 oC). Nie ma żadnych wybuchów , dymienia itd. (odpukać w niemalowane drewno rozpałkowe). Zastanawia mnie jednak, że po wypaleniu miału ok 3/4 to popiół w formie sypkiej (idealny), a reszta to spieki. Są to 3 - 4 spieki o średnicy ok 15 cm i grubości ok 5 cm. Moje pytanie brzmi: czy to jego taka uroda, czy należy z czymś pokombinować. Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii.

Opublikowano

witam! też mam problem ze spiekami... próbowałem już kilka różnych kombinacji dot. parametrów sterownika, zwiększony czas podawania miału, zmniejszone obroty dmuchawy.... nic to aż tak w sumie nie poprawiło... Piszesz że miał spala Ci sie idealnie na popiół... jaką masz temp na piecu??? ja za chiny nie uzyskałem jeszcze takich efektów... raz na 24 h opróżniam popielnik i raczej to co w nim jest popiołu nie przypomina a raczej koks... Wyczytałem na forum że spieki robią sie od zbyt dużego napowietrzania przy spalaniu i ktoś tam poradził aby przykręcić dmuchawe... nie wiem... u mnie to za bardzo nie działa.... może miał który mam jest jakiś do bani.... nie wiem...

Opublikowano

Mój miał ma kaloryczność: 21 MJ/kg.Zapytaj sprzedawcy jaką ma kaloryczność. Parametry na piecu mam ustawione w sposób następujący:

temperatura zadana : 40 - 55 OC (raz po dłuższej przerwie w ogrzewaniu, aby szybko nagrzać nastawiłem na 65 oC) temperaturę dostosowuję do temperatury panującej na zewnątrz - tak, aby w mieszkaniu było ok 22 - 24 oC

czas przedmuchu : 7 s

przerwa przedmuchu : 9 min

zakres pracy ciągłej : 2 oC

moc dmuchawy : 6 x10 %

 

Po spaleniu miału, popoiołu mam ok 3/4 - reszta to spieki.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.