Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spieki W Popiole


bobek310

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam piec 12 kW na miał zasypowy. Od strony eksploatacyjnej jest wszystko w jak najlepszym porządku i jestem z niego bardzo zadowolony. Zasyp 22 kg wilgotnego miału ogrzewa mieszkanie (90 m2 + bojler 150 l)przy obecnych temperaturach 0 - 6 oC na zewnątrz przez ok 1,5 doby (temperatura w mieszkaniu 22 - 24 oC). Nie ma żadnych wybuchów , dymienia itd. (odpukać w niemalowane drewno rozpałkowe). Zastanawia mnie jednak, że po wypaleniu miału ok 3/4 to popiół w formie sypkiej (idealny), a reszta to spieki. Są to 3 - 4 spieki o średnicy ok 15 cm i grubości ok 5 cm. Moje pytanie brzmi: czy to jego taka uroda, czy należy z czymś pokombinować. Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam! też mam problem ze spiekami... próbowałem już kilka różnych kombinacji dot. parametrów sterownika, zwiększony czas podawania miału, zmniejszone obroty dmuchawy.... nic to aż tak w sumie nie poprawiło... Piszesz że miał spala Ci sie idealnie na popiół... jaką masz temp na piecu??? ja za chiny nie uzyskałem jeszcze takich efektów... raz na 24 h opróżniam popielnik i raczej to co w nim jest popiołu nie przypomina a raczej koks... Wyczytałem na forum że spieki robią sie od zbyt dużego napowietrzania przy spalaniu i ktoś tam poradził aby przykręcić dmuchawe... nie wiem... u mnie to za bardzo nie działa.... może miał który mam jest jakiś do bani.... nie wiem...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój miał ma kaloryczność: 21 MJ/kg.Zapytaj sprzedawcy jaką ma kaloryczność. Parametry na piecu mam ustawione w sposób następujący:

temperatura zadana : 40 - 55 OC (raz po dłuższej przerwie w ogrzewaniu, aby szybko nagrzać nastawiłem na 65 oC) temperaturę dostosowuję do temperatury panującej na zewnątrz - tak, aby w mieszkaniu było ok 22 - 24 oC

czas przedmuchu : 7 s

przerwa przedmuchu : 9 min

zakres pracy ciągłej : 2 oC

moc dmuchawy : 6 x10 %

 

Po spaleniu miału, popoiołu mam ok 3/4 - reszta to spieki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.