ldonut Opublikowano 9 Sierpnia 2022 #1 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Witam Chciałbym w przyszłości zbudować kotłownie poza domem. Obecna instalacja to instalacja zamknięta oparta o kocioł gazowy, podłogowka + grzejniki. Instalacja na 1 pompie tej z pieca. Najkrótsza droga poprowadzenia rury preizolowanej to dojście do pomieszczenia pod schodami i dalej wpięcie się przez wymiennik do instalacji w łazience pod sufitem- rurka miedz 25 w zabudowie. Czy ma znaczenie w którym miejscu wepnę się w instalacje? Chciałbym narazie zakopać rurę. Jaka średnica będzie lepsza 32 czy 40? Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez ldonut Cytuj
ldonut Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Autor #2 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Nikt nie pomoże ??? Cytuj
tomekb Opublikowano 10 Sierpnia 2022 #3 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Witam , podaj trochę więcej szczegółów , takich jak powierzchnia budynku , jaka technologia budowy , najlepiej jakie jest zapotrzebowanie na ciepło , to wtedy na pewno ktoś pomoże . 🙂 Cytuj
ldonut Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Autor #4 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Jeżeli to pomoże to instalacja jest miedziana nowa, grzejniki aluminiowe, podłogowka 40m2, piec gazowy Junkers Cerapur 24 + cwu. Dom ok 180m2,dwupiętrowy, nieocieplony zużycie 2m2 na cwu+ kuchenki, ogólne w najzimniejsze dni ok 25m2. Cytuj
sambor Opublikowano 10 Sierpnia 2022 #5 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Do tej instalacji chcesz podpiąć drugi kocioł czy chcesz obecny gazowy przenieść Cytuj
ldonut Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Autor #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Podpiąć drugi kiedyś w garażu, teraz tylko rurę zakopać. Najkrótsza drogę mam od strony łazienki, więc interesuje mnie gdzie się wpinać najlepiej w instalacje, czy to ma znaczenie czy mogę gdzie kolwiek. Cytuj
sambor Opublikowano 10 Sierpnia 2022 #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 A jak drugim kotłem ma być grzany bojler? Cytuj
ldonut Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Autor #8 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Cwu będzie z gazu lub grzałki, piecem tylko grzejniki i podlogowka Cytuj
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2022 #9 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 To ten drugi kocioł powinien mieć obok siebie wymiennik ciepła, a rury od wymiennika należy wpiąć równolegle do kotła gazowego, który należy dodatkowo odciąć zaworami zwrotnymi, aby woda z wymiennika nie szła na kocioł. Cytuj
ldonut Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Autor #10 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Wymiennik nie może być w domu, jak bym chciał zalać rury np. glikolem? Mozesz wyjaśnić czemu muszę się wpinać przy kotle a nie mogę w innej części instalacji? Dla mnie laika w takim temacie jest to trudne do ogarnięcia. Cytuj
sambor Opublikowano 14 Sierpnia 2022 #11 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 6 minut temu, ldonut napisał: Dla mnie laika w takim temacie jest to trudne do ogarnięcia. To dlaczego robisz za mądrego i upierasz się nad niewłaściwym układem? Ponadto nie podajesz pełnej inf o instalacji którą chcesz wykonać. Dla mnie to możesz wstawić ten wymiennik nawet pod ziemią- co nie przeszkodzi mu w prawidłowej pracy. Cytuj
ldonut Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Autor #12 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Ok. Masz rację. Bede wdzięczny za pomoc Instalacja ma wyglądać tak. Rura preizolowana 2x32 z garażu do domu do pomieszczenia pod schodami, dalej miedzią 32 przez łazienkę do pieca gazowego który niestety jest w kuchni na piętrze. Pewnie dodatkowe naczynie przeponowe na instalacji. W garażu wymiennik i w układzie otwartym piec+ bufor+ 2-3 grzejniki w roznych pomieszczeniach. Czy tak będzie dobrze? Czy wystarczy mi pompa po stronie wtórnej wymiennika w garażu żeby zasilić całą instalację w domu? Cytuj
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2022 #13 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Pompa w garażu 25/60 powinna wystarczyć Miedź wystarczy Cu28, naczynie przeponowe za wymiennikiem możesz dać w garażu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi