Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie na poddaszu mam 3 pokoje w których umieszczone są grzejniki problem polega na tym że chyba "hydraulik" źle obliczył ich moc i w pokojach jest zimno

bez względu czy na piecu jest 60 czy 90 stopni są one gorące ale chyba zbyt mała jest ich powierzchnia

zastanawiamy się z żoną czy ich nie wymienić na dłuższe czyli o większej mocy

dziś dokładnie zmierzę powierzchnie pokoi, oraz parametry grzejnika

dom jest zbudowany w 2005 roku z betonu komórkowego czyli patrząc od środka pustak 24+ 12 styropianu+12 pustak poddasze jest odeskowane polozona dachówka cementowa a ocieplony jest wełną Isover 20 cm + podbitak boazeryjna

policze powierzchnie okna jakby co to mój domek jest z firmy www.archeton.pl Aster 2L

proszę o pomoc

Opublikowano

Projekt powinien zawierać dane o zapotrzebowaniu na ciepło każdego pomieszczenia z doborem grzejników. W dokumentacji projektowej jest odpowiedź na twoje pytania (pod warunkiem że dom został wykonany zgodnie z projektem!).

Opublikowano

pisałem juz wcvzesniej o moim problemie

grzejnik mam wiekszy niż zakłada projekt tzn o wiekszej mocy

wys 60 cm i dlugosc 90 cm firmy sterlad Novello

a w projekcie byly 60 na 60

powierzchnia pokoju na poddaszu to 16 m2

prosze o pomoc

Opublikowano

Coś kolego mieszasz ,w poprzednim poście piszesz że grzejniki są gorące ,ale za małe ,i masz niedogrzane pokoje

Teraz piszesz ,że grzejniki masz przewymiarowane w stosunku do projektu .Stelrad 60 x60 dwupłytowy ma moc 836W

założony masz 60x90 (rozumiem że dwupłytowy ) który ma moc 50% większą 1255W .(70/55/20)i jest zimno.

to chyba albo zapomniałeś zrobić izolację cieplną poddasza ,albo zamiast grzejnika 22(dwupłytowego) masz 11 (jednopłytowy)

Opublikowano

grzejniki mam 2 plytowe ale myślę że usprawiedliwieniem spadku temper na poddaszu jest zbyt duża powierzchnia okna i wiatr który dmuchał niemiłosiernie teraz jest oki

ale i tak zastanawiam sie nad wymiana grzejników na mocniejsze

a izolacje mam dobra bo welna 20 cm isover i w scianie styropian 12 cm