ac3 Opublikowano 3 Listopada 2009 #1 Opublikowano 3 Listopada 2009 Witam! Poszukuję przyczyny powodującej ciągłe zapowietrzanie się instalacji co. Po odpowietrzeniu układu, na drugi dzień przy kaloryferach jest już powietrze. Instalacja jest zasilana z lokalnego węzła cieplnego, wodę obraca pompa (ciśnienie na zasilaniu jest ok. 2 bar - przy ustawieniu na 6 (skala 0-10) prędkości znamionowej silnka, która jest też automtycznie ustawiana przez regulator). Grzejników jest niewiele - do tego niektóre grzeją niektóre nie. Są zamontowane automatyczne odpowietrzniki, węzełek jest zamontowany na piętrze, potem instalacja schodzi w dół. Jest też naczynko wzbiorcze. Mam jeszcze nadto pytanie - jakie powinno być ciśnienie w takiej instalacji? Czy można prosić o jakieś sugestie? Cytuj
automatyk Opublikowano 3 Listopada 2009 #2 Opublikowano 3 Listopada 2009 pompa jest na powrocie czy zasilaniu? Cytuj
ac3 Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor #3 Opublikowano 3 Listopada 2009 Kurczę, nie pamiętam teraz; wydaje mi się, że na zasilaniu. A mogę prosić o wyjaśnienie różnicy montażu? Cytuj
automatyk Opublikowano 3 Listopada 2009 #4 Opublikowano 3 Listopada 2009 no albo jest na zasilaniu czyli na wyjscu z wymiennika lub na powrocie czyli na wejsciu do wyniennika Cytuj
ac3 Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor #5 Opublikowano 3 Listopada 2009 Źle się wyraziłem - "różnicy montażu", chodzi mi o różnicę funkcjonalną przy montażu pompy na zasilaniu albo powrocie. W moim przypadku jest na 90% pompa zamontowana na zasilaniu. Jutro jeszcze zweryfikuję. Cytuj
automatyk Opublikowano 3 Listopada 2009 #6 Opublikowano 3 Listopada 2009 to sprawdz wieczorem odpowiem Cytuj
ac3 Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor #7 Opublikowano 4 Listopada 2009 Pompa jest na powrocie. Jeszcze dziś zauważyłem, że 3 grzejniki w ogóle nie grzeją. Nie są zapowietrzone, woda z zaworka do odpowietrzania leci dość mocno, analogicznie jak z innch, z tym, że zimna!! Nie są to grzejniki na końcu instalacji. Inne za nimi grzeją. Ki diabeł? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 5 Listopada 2009 #8 Opublikowano 5 Listopada 2009 Sprawdź nastawy na zaworach termostatycznych czy nie są na obszarze zabronionym lub zbyt małe nastawy wstępne. Jeśli to nie pomoże to potrzebny będzie schemat. No i jaka jest temperatura w pomieszczeniach gdzie nie grzeją grzejniki, jak ustawione są termostaty na zaworach grzejnikowych. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi