Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa monoblok i kocioł gazowy kondensacyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak z ciekawości. To uzdatnianie wody jest okazjonalne co jakiś czas gdy woda w instalacji będzie już brudna?

Opublikowano

Nie. Zasadniczo wykonuje się to raz o ile nie ma częstego dopuszczania wody do układu.
Woda z wodociągu choć ma na ogół dobre PH to ma w sobie rozpuszczone różne związki chemiczne mogące reagować z elementami instalacji. Po przepuszczeniu przez filtr węglowy powinna zmniejszyć się ilość chlorków i innych najbardziej reakcyjnych związków. Przepłukanie przez żywicę ma za zadanie demineralizację wody co finalnie skutkuje też obniżeniem przewodnictwa elektrycznego i podatności na reagowanie z metalami.

Inhibitor korozji jest kolejnym etapem zabezpieczenia układu, choć są też tradycjonaliści preferujący brak takich dodatków. Zapewne w niektórych rodzajach układów jest to lepsze wyjście.

Co do płukania starej instalacji to przed montażem pompy z wymiennikiem płytowym, w którym są małe przestrzenie potrafiące się zapychać, to jest to wręcz konieczna operacja. U mnie po 9 sezonach funkcjonowania trochę tego syfu się nazbierało, choć na YT widziałem gorsze przypadki. Pewnie przy zastosowaniu profesjonalnych maszyn więcej udaje się wyłapać.

Stosowanie filtra magnetycznego i regularne jego czyszczenie powinno w dużej mierze zabezpieczyć. W instalacjach z dużą ilością stali (grzejniki, rury) takie płukanie pewnie warto by robić co 5 lat. Samo wypożyczenie maszyny to koszt 500zł/dobę, a usługa płukania to nawet kilka tys.

Opublikowano

U mnie po wielu próbach (np wymiennik płytowy, zawór trójdrogowy) połączyłem pompę ciepła z kotłem gazowym (źródło szczytowe) przez sprzęgło hydrauliczne. Kocioł gazowy uruchamiany jest sterownikiem pokojowym, gdy temp. w pomieszczeniu spadnie poniżej 21,5. Zużycie gazu do wspomagania pompy około 100 m sześć./ sezon. To rozwiązanie jest dla mnie ok.

Pompa propanowa 9 kw kasai, monoblok, grzejniki (głowie stare żeliwne), kocioł gazowy 18 kw,  w całej instalacji roztwór glikolu.