Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich 😉 przed poprzednim sezonem grzewczym zamontowałem dodatkowy grzejnik który wcale nie grzeje. To jest grzejniku Numer 2 a grzejnik nr 1 jest ostatnim grzejnikiem  .i stąd moje pytani co zrobiłem nie tak ? Czy zamontowanie trójników 45° zamiast 90° coś da ? IMG_20220703_092110.thumb.jpg.2345f6463a5a991e6d69aceb6267f4fa.jpgIMG_20220703_091637.thumb.jpg.1ecfe0edba764c6121ab427dc0f3c2a5.jpg

Edytowane przez Sajmon11
Opublikowano

Pewnie zapowietrzony, albo po drodze jest syfon zrobiony. Nagrzej instalację. W tym zimnym grzejniku zakręć zasilanie całkowicie, jak to głowica to na pozycję zero(0). Powrót z grzejnika odkręcony, nic nie ruszasz. Teraz jakieś ręczniki, miska i odkręcasz odpowietrznik grzejnika, żeby z gwintu trochę lała się woda. Czekasz aż poczujesz ciepłą wodę. Wtedy zakręcasz odpowietrznik, odkręcasz zasilanie z grzejnika. Zrobione. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, emigrant napisał:

Pewnie zapowietrzony, albo po drodze jest syfon zrobiony. Nagrzej instalację. W tym zimnym grzejniku zakręć zasilanie całkowicie, jak to głowica to na pozycję zero(0). Powrót z grzejnika odkręcony, nic nie ruszasz. Teraz jakieś ręczniki, miska i odkręcasz odpowietrznik grzejnika, żeby z gwintu trochę lała się woda. Czekasz aż poczujesz ciepłą wodę. Wtedy zakręcasz odpowietrznik, odkręcasz zasilanie z grzejnika. Zrobione. 

Odpowietrzony jest. A przynajmniej tak mi się wydaje 😄 odpowietrzałem go w zimie z tym że nie zakręcałem zasilania 🤔 spuściłem 5l wody 🤣 fakt leciała już ciepła ale nadal nie grzał spróbuje twoim sposobem i dam później znać 😄 czyli sposób podłączenia jest prawidłowy i powinno to działać ?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Grzejniki to system naczyń połączonych. Grzejnik albo jest zapowietrzony, albo gdzieś zrobiony syfon na rurkach. To w niczym nie przeszkadza, żeby grzejnik wrócił do grzania, tylko trzeba mu trochę pomóc, czyli zrobić jak opisałem. Chyba, że to jakaś rozległa instalacja i pompka jest za słaba, albo kończy się jej żywot, zatarta, itd. BTW, zawsze się odpowietrza grzejnik na zamkniętym zasilaniu. Przynajmniej tak powinno się robić prawidłowo imho. 

Edytowane przez emigrant