Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Leje z zaworu bezpieczeństwa

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez emigrant,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zainstalowałem nowy bojler, gdy puściłem wodę do niego wodę, okazało się, że zawór zabezpieczający po napełnieniu od razu zaczął kapać. Ów zawór ma zapieczenie 6 bar. Przeczytałem, że jest to wina zbyt dużego ciśnienia na sieci (mam 6 bar) i należy założyć reduktor ciśnienia. Zakupiłem reduktor i już byłem zachwycony swoją pracą 🙂 bo ustawiłem go na 4 atmosfery i z zaworu bezpieczeństwa nie kapało. Jednak gdy włączyłem grzałkę w bojlerze, ciśnienie skoczyło znowu do 6 barów i zawór bezpieczeństwa znowu zaczął puszczać wodę. Znowu udałem się na różne fora i tam przeczytałem w podobnym do mojego kontekście: " A czy masz naczynie przeponowe na instalacji CWU?
Jeśli nie masz, to żaden reduktor nie pomoże, bo woda po nagrzaniu zwiększa objętość, a tym samym ciśnienie w instalacji za reduktorem, czyli w mieszkaniu.
Reduktor zabezpiecza mieszkanie przed dopływem zbyt wysokiego ciśnienia z sieci miejskiej, ale jeśli to wysokie ciśnienie jest wytwarzane po stronie mieszkania, to reduktor nie ma z tym nic wspólnego, a jedynie brak naczynia przeponowego, które przejmuje część zwiększonej objętości wody CWU, zapobiegając w ten sposób zwiększaniu ciśnienia w instalacji wewnątrz mieszkania, a tym samym, za zaworem redukcyjnym".

Załączam zdjęcie moje instalacji. Czy rzeczywiście należy zamontować zbiornik przeponowy, a jeśli tak to czy można go tu wpuścić na trójniku zaraz za reduktorem ciśnienia? a może wystarczy zwiększyć zawór bezpieczeństwa zamontowany na bojlerze z 6 na 8 bar?

1.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks i poprawiono literówki w tytule
Opublikowano

Gdzie masz naczynie przeponowe?
Naczynie powinno być zamontowane na dopływie zimnej wody przed jakimkolwiek zaworem (między boilerem a zaworem)
Domyślnie naczynie jest ustawione na 4 bary.

Opublikowano (edytowane)

Naczynie przeponowe jest koniecznością w bojlerze. Skoro na reduktorze masz ustawione ciśnienie 4 bary to w naczyniu przeponowym ustawiasz 3,8 bara. Nie napisałeś jakiej pojemności jest bojler. Bo do jego pojemności dobiera się pojemność naczynia przeponowego. 

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

Bojler 100 L, wyliczyłem kalkulatorem reflex pro, ciśnienie wstępne dokładnie jak napisałeś 3,8 bar. Pytanie tyko kwestii montażu, czy mogę naczynie przeponowe ulokować za reduktorem a przed zaworem bezpieczeństwa bojlera?

Pozdrawiam

Naczynie zostało wyliczone na 8 l

• Rozwiązanie
Opublikowano

O ile ZB nie ma w sobie zaworu zwrotnego to tak możesz zrobić. Ważne, aby naczynie było za zaworem zwrotnym po stronie bojlera. Z tego co widać to masz ZB z zintegrowanym ZZ, więc nie możesz zrobić tak jak chcesz. 

• Ryszard zmienił(a) tytuł na Leje z zaworu bezpieczeństwa