Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdeczne,

Zastanawiam się nad wyborem pieca do budynku mieszkalnego ok 200m2, docelowo w niedalekiej przyszłości będzie 300m2 jak ukończę poddasze. Budynek 35 letni z podwójnym murem, ocieplenie w przyszłym roku. Teraz uwaga 😁😅 Szukam pieca w którym można byłoby palic groszkiem, pelletem i drzewem w miarę możliwość, trojpaliwowy lub dwupaliwowy(wiem że w zwykłych ekogroszkach też przepalają czasami drzewem więc może i tutaj taka możliwość będzie). Piec ze zbiornikiem buforowym jak najbardziej.

Czy jest jakaś możliwość Panowie eksperci? Czy ktoś może korzysta już z czegoś takiego? Czy po prostu wyobraźnia mnie poniosła 🤣

Widziałem w ofertach piece 3 komorowe tego typu ale nie wiem czy jest to opłacalne i nieawaryjne.

A i jeszcze jedno, najlepiej gdyby łapało się na dofinansowanie jeszcze 🙂

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Dwa osobne kotly jeden do drewna drugi do pelletu lub ekogroszku.

Opublikowano

Pellet i ekogroszek spalisz w kotle z palnikiem SV200,spala oba paliwa. Co do drewna to osobny kocioł.

Opublikowano

Konstrukcja TechnixPel czy 24kW czy 30kW z sekom jest wyjściowo na pellet z możliwością zejścia do palenia groszkiem.

Tu jednak ważna uwaga. Jak starasz się o dotację,  to dotacja jest konkretnie na pellet I przez okres jej trwania (5lat) należy palić pelletem pod rygorem kary i cofnięcia dotacji.

TechnixPel spelnia podwyższone wymogi na wyższy próg dotacji tj emisja pyłu <=20mg/m3 I klasa energetyczna A+ dla paliwa typu pellet.

Opublikowano
23 godziny temu, Pieklorz napisał:

Konstrukcja TechnixPel czy 24kW czy 30kW z sekom jest wyjściowo na pellet z możliwością zejścia do palenia groszkiem.

Tu jednak ważna uwaga. Jak starasz się o dotację,  to dotacja jest konkretnie na pellet I przez okres jej trwania (5lat) należy palić pelletem pod rygorem kary i cofnięcia dotacji.

TechnixPel spelnia podwyższone wymogi na wyższy próg dotacji tj emisja pyłu <=20mg/m3 I klasa energetyczna A+ dla paliwa typu pellet.

Czyli muszę to jeszcze grubo przemyśleć.. Zależałoby mi na tym żeby mieć jakąś alternatywę więc 5lat czekać na groszek to bez sensu, tym bardziej ze widzimy co się dzieje. Dzięki z informację, sprawdzę to.. Nie chcę samego pelletu a dofinansowanie na groszek nie wchodzi w grę.

A czy ktoś z was ma lub słyszał o piecu RAKOCZY DUO - 29 kW lub innym wynalazku pellet/drewno? np atmos?

Opublikowano

Obojętnie na jakie kombinacje Pan patrzy w sprawie dotacji wykluczone sa kotły dwupaliwowe.

Nie może byc na jednym ateście dwóch paliw i kocioł nie może mieć tej samej nazwy na ateście aby otrzymac dotację.

Dlatego na pellet jest TechnixPel, osobne badanie, atest z inna datą a na groszek jest nazwa Technix z osobnym atestem oraz inna datą badania. Pełne uzbrojenie pelletowe pozwala na zejście do ekogroszku, wówczas jest to kocioł tak uzbrojony jak w modelu groszkowym.

Podobnie sprawa dotyczy kombinacji pellet/drewno, węgiel/drewno, pellet/ekogroszek itd.

Dotowany w kwestii modeli z podajnikiem jest pellet, wyższy próg dotacji dotyczy modeli o podwyższonym standardzie, gdzie emisje pyłu <=20mg/m3 i klasa energetyczna A+

Decydując się na dotację trzeba przez 5lat palić pelletem, bo w razie kontroli może pan dostać karę i dotacja może zostać cofnięta a pan dostanie nakaz jej zwrotu.

Nie biorąc dotacji, można korzystać z możliwości danej konstrukcji, można pokazać drugi atest na drugie paliwo.

Opublikowano

Jeszcze raz, może drukowanymi trzeba.

KOTLY DWUPALIWOWE W ZAPISACH PROGRAMOW NA DOTACJE NIE PODLEGAJA DOTACJI. KROPKA. 

Taki zapis często też istnieje w programach lokalnych. 

Jak tak jest na jednym atescie,  to najczęściej kaplica i co najwyżej dostaniesz miejska albo gminna dotację w danym miejscu i tyle.

Opublikowano

Trzeba kupic zo swoich i potym užywac kombinowane palenie z papiermi do obydwu paliw.