arek111 Opublikowano 27 Października 2009 #1 Opublikowano 27 Października 2009 Witam Chcę zainstalować w domu ogrzewanie w systemie otwartym. Dom nowo wybudowany, szczelne okna, ocieplenie 12cm,dach wełna 20cm, prawdopodobnie będzie tez rekuperator, parterowy z użytkowym poddaszem, parter 80m2 poddasze 50m2. Piec 25kw na eko groszek z podajnikiem. Wymyśliłem sobie ze piec będzie stal sąsiadującym z domem budynku gospodarczym a ciepło zostanie dostarczone do domu przez kanał miedzy budynkami. Bojler i pompy, zawory, rozdzielacze, pompy będą w domu a piec w budynku obok wraz z całym bałaganem i kurzem towarzyszącym takim urządzeniom. Postarałem się dość dokładnie wyrysować cały układ wraz z planem sytuacyjnym, co gdzie się znajduje. Nigdy wcześniej tego nie robiłem, aczkolwiek mam jakieś pojęcie na ten temat, spawanie i skręcanie rur nie stanowi dla mnie problemu. Proszę o jakieś dobre rady i wskazówki żeby zrobić dobrze i bez żadnych komplikacji. Opis: Rury miedziane miedzy piecem a zaworem 4D o grubości 28, dalej 22 do rozdzielaczy broilera, naczynia otwartego, reszta z pex-al.-pex 1.Piec na eko groszek 25kw z podajnikiem (jeszcze nie wybrałem producenta) 2. Rura połączeniowa miedzy budynkami grubości 28 miedziana lutowana w izolacji 3. Zawór 4d (zastanawiam się nad zwykłym, a może z elektronika kontrolującym jego prace + sterownik pokojowy) 4. Zestaw rozdzielacza z pompą i zaworami na zasilanie parteru(5 grzejników i 2 podłogówki A,B kontrolowane przez blok regulacji podłogowej multbox rtl) 5. Zestaw rozdzielacza z pompą i zaworami na zasilanie poddasza ( 8 grzejników, 1 podłogówka w łazience kontrolowane przez blok regulacji podłogowej multbox rtl) 6. Bojler wpięty przed zaworem 4d z osobnymi zaworami i popom. 7. Naczynie otwarte na powrocie wpięte przed zaworem w najwyższym punkcie całej instalacji, w domu na poddaszu. Jestem tu nowy od jakiegoś czasu czytam to forum i mam nadzieje, że liczne grono fachowców zerknie na ten schemacik i podpowie mi czy to może zadziałać. Ewentualnie proszę o rady i podpowiedzi, co by trzeba było zmienić, aby ten cały układ zadziałał prawidłowo. Dziękuje za wyrozumiałość i ewentualne podpowiedzi. (*_*) Cytuj
adept Opublikowano 27 Października 2009 #2 Opublikowano 27 Października 2009 Naczynie otwarte jest źle zamontowane, jeśli woda się zagotuje może być bardzo nieprzyjemnie.powinno być bliżej niż 5 metrów w poziomie. Wystarczy że padnie prąd i kłopoty gotowe. Mógłbyś zamontować je w pomieszczeniu nad piecem ale zdaje się ze to pomieszczenie nie ogrzewana, więc jakąś cyrkulację można by tam zrobić, żeby woda w naczyniu nie zamarzała. Albo bez kombinacji przenieś piec do pomieszczenia pod salonem. Cytuj
arek111 Opublikowano 28 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 28 Października 2009 Witam i dzięki z zainteresowanie.. Przeniesienie otwartego zbiornika do budynku obok jest niemożliwe pogniewasz garaż jest niszy, grzejnik drabinkowy na poddasz domu będzie o kilkadziesiąt cm wyżej nisz najwyższe możliwe miejsce w garażu. Może lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie odpowiedniego zaworu z układem schładzania awaryjnego zamiast zbiornika otwartego tak zwana chłodnic schładzająca lub wybór takiego pieca z dodatkową wężownica do schładzania pieca, było to kiedyś wspomniane w jakimś poście przez Pana Quitara . Przeniesienia pieca do piwnicy pod salonem nie wchodzi w grę. Chce mieć cały ten bałagan zdała od domu. (*_*) A jak tam wypada reszta układu jest poprawna czy wymaga jeszcze jakiś poprawek modyfikacji zapraszam do pisania opinii. Cytuj
Gość mak Opublikowano 28 Października 2009 #4 Opublikowano 28 Października 2009 Po pierwsze to kocioł który chcesz zastosować, przy takim dociepleniu budynku jest za duży( czy ktoś wogóle liczył zapotrzebowanie na ciepło w twoim domu?)! Producenci kotłów podają albo maksymalną kubaturę albo powierzchnie jaką kocioł może ogrzać, i z kotła o moy 25 kW wychodzi że można ogrzać 200-210 m2 a u ciebie jest 130 m2 czyli jest za duży o 60%!!! Też zgadzam się z opinią o błędnym zamontowaniu naczynia. Jeżeli kocioł musi być w pomieszczeniu garażu to zastanów się nad instalacją typu zamkniętego ze zbiornikiem przeponowym i kotłem z zamontowanym urządzeniem do odbioru nadmiaru ciepła (przeczytaj artykuł do którego link jest na stronie pt "Zamknięta instalacja grzewcza z kotłem na paliwo stałe- zmiana przepisów..."). Problemem może być również komin w twoim garażu. Ze schematu który zamieściłeś wynika że jest to komin niski, a kotły na ekogroszek wymagają komina o wysokości od 6 (zależne od mocy) i pow. przekroju ok 400cm2. Nie jestem również przekonany do koncepcji podgrzewu cwu (chyba że z kotła będziesz grzał tylko w czasie sezony grzewczego) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi