Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Ustawić Parametry Eko-centr 15kw?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!!!

Parę dni temu wprowadziłem się do mojego domku(156mk,ocieplony-generalnie wszystko na tip top).W kotłowni mam

eko-centr 15kW ze sterownikiem compit R510.Nie mam zaworu 4d ani przepustnicy na czopuchu.Posiadam zasobnik 120l.Na dole w domu podłogówka a do góry grzejniki.Mam prośbę-pomóżcie ustawić mi parametry na sterowniku.Na tą chwile zasobnik wystarcza mi na ok. 26 do 28 h.Zasobnik ma chyba ok 65 kg.Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Zaworu 4D nie mam bo mój instalator stwierdził że nie jest potrzebny,jeśli miałbym gaz to wtedy by go zainstalował.Tłumaczył to tym że mam układ otwarty i nie zdał by egzaminu.Jeżeli chodzi o nastawy to są następujące:

F1 60

F2 55

F5 30

F7 8

F8 40

reszta parametrów jak przewidział producent.

Dzisiaj rano się zdziwiłem bo na wyświetlaczu miałem błąd bodajże A2 to jest chyba czujnik temp. od podajnika i nie wiem dlaczego.Proszę o ewentualną podpowiedź.

Opublikowano

Ten błąd to prawdopodobnie dla tego, że żar za nisko schodzi - cofa się - spróbuj może częściej a krócej podawać paliwo... Ewentualnie wyjaśnij co oznacza f1,f2...f8 bo może za długo kocioł w podtrzymaniu i też taka sytuacja z cofającym się żarem może wystąpić.

Pozdrawiam

Opublikowano
  lukvw napisał(a):
Zaworu 4D nie mam bo mój instalator stwierdził że nie jest potrzebny,jeśli miałbym gaz to wtedy by go zainstalował.Tłumaczył to tym że mam układ otwarty i nie zdał by egzaminu.Jeżeli chodzi o

Cytat
A jak to jest z tym zaworem 4D na układzie otwartym?

Zawór 4D jest jak najbardziej potrzebny i przydatny. Mój hydraulik też próbował mi wmówić że niepotrzebny ale zawór zamontował.

Również moja instalacja jest otwarta i szczerze namawiam do instalacji takowego.

O zaletach zaworów 4D jest bardzo dużo na forum więc nie będę tego powielał.

Pozdr

• 3 lata później...
Opublikowano (edytowane)

witam, wpadłem tutaj bo już ledwo zipie z podobnym piecem, dlatego nie zakładam nowego tematu. Otóż posiadam piec EkoCenter 16 kv z podajnikiem na eko groszek. Od razu przejdę do sedna. Rozpalam go, uzyskuje temperaturę, o którą mi chodzi...było tak przez miesiąc,tylko dosypywałem groszku.0, 5 tony przez miesiąc przy 45 stopniach,nie wiem czy to duzo czy mało?Wracając do meritum, powstał czopóch więc po miesiącu musiałem wygasić piec. Rozpaliłem od nowa i bamm. Piec nie potrafi utrzymać temperatury. Wręcz wygasza się sam. Potrzyma z pól godziny , temeperatura spadnie pozniżej 45 i już więcej, mimo pracy dmuchawy(ustawiona na 15) i podajnika nie pójdzie ponad 45. A wieje i podajnik co chwila sie uruchamia. Utawienia nie zmieniane w ogóle, przez miesiąc na nich chodził bez problemu. Co się mogo stać?Groszek jest ten sam, wszystko to samo a jednak nie trzyma temperatury?Potrafi nawet rozgrzać do 51 i pózniej zjazd. Dmuchawa się załącza przy 44,podajnik pracuje i nic z tego nie wynika. Może to problem z podajnikiem albo dmuchawą?Tyle ,że ona wieje, powstaje duży ogień,węgiel idzie ale z czasaem wszystko wygasa. O co chodzi? coś może się zepsuło zanim rozpoczął się sezon grzewczy?co to może być.

P.S. jest to mój pierwszy piec, ktoś ma z nim jakieś doświadczenie, czy w ziemie nim grzał bez problemów?Sądziłem,że spokojnie w ziemie nie będzie problemów a tu widze taki zong!Gdzie się sprawdza odbiór ciepła?

Edytowane przez Luiz