Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam kocioł Gregor 11 kw 5 klasa. Do tego zawór trójdrogowy z siłownikiem i dwie pompy. Jedna na grzejniki, a druga na bojler. Wszystko ładnie działa tylko mam problem z termostatem, model Rido Bord 161. Otóż chce mieć teraz w domu temperature 21 stopni, mam mieszkanie 80 m2 około tak. Ale to nie ważne no i jak ustawiam ta temperature na tym termostacie, to on w ogóle nie reaguje. Dam przykład mam histereza 0,3 stopnia zawór ustawiony na 2, żeby za gorąco nie było. I ustawiłem na termostacie 19 stopni, a na zawykłym termometrze pokazuje że jest 21.9. Mówiłem o tym hydraulikowi, który mi to podłączał to powiedział, że termostat jest dobrze podłączony. Tylko jak on to powiedział, że zanim temperatura zadana wskazaną będzie na termostacie to już kocioł się wyłączy i nie zdąży dobić do tej temperatury to dziwne jak może nie dobić do 20 stopni. A jeszcze jedno temperature pieca, wody, zaworu termostat odczytuje. To nie wiem czemu on nie reaguje. Może wy wiecie. A i jak zmienię temperaturę to albo jest słońce albo chmura. Ale temperatura się nie zmienia. I też dziwne, że ten termostat zaniża mi temperaturę pomieszczenia o 1 stopień. No i zawory przy grzejnikach wszędzie dałem na 3. Bo jak termostat nie hamuje tej temperatury to zmniejszyłem, nie wiem czy dobrze zrobiłem. 

IMG_20220227_204540.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
  • 2 lata później...