Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niska temperatura zasilania- remont pokoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W tamtym roku zamieniłem kopciucha na piec na eko 5 klasy. Przy kopciuchu żeby było ciepło w domu miałem 60 stopni na grzejniki. Przy założeniu nowego pieca musze utrzymywać również koło tej temperatury. Wiem że czeka mnie ocieplanie nic nie poradzę. Ale aktualnie mam taki problem:

Będe remontował pokój 27m2 obecnie to dwa pokoje (20m2+7m2) z małym drewnianym oknem( bedzie wymieniane na 3 szybowe 1800x2100) grzane dwoma grzejnikami żeliwny i blaszany. Chciałbym je zlikwidować ich miejsce jest kłopotliwe i teraz mam problem. Nie wiem czym je zastąpić. Wg cieplowlasciwe.pl zapotrzebowanie pokoju to 4000W przy nie ocieplonym domu. Czy podłogówka jest w stanie to nagrzać? Druga część jest obnizona o 3 cm dlatego mam możliwość zalożenia tam podłogówki. Może założyc połogówke i kaloryfery? co sądzicie? Używaliście podłogówki w suchej zabudowie od SANDER?

Opublikowano

A jaki jest najlepszy grzejnik który by to u grzał przy niskiej temperaturze tzn 45 stopni? Z tego co widziałem to wszędzie podają maxymalne grzanie przy 60 stopniach. Przecież nikt tyle nie puszcza na grzejniki... 

Opublikowano (edytowane)

Wielkość grzejnika zależy od temperatury zasilania, dla 45C na zasilaniu i mocy ok 4kW- ( wynik kompletnie od czapy) musiałby być 3 grzejniki blaszane np Purmo 3 płytowe CV33-60 długość 2m każdy, co dałoby moc grzewczą 3880W.

Ale skąd taka temp zasilania - to dla pompy ciepła!

Sama zmiana okna na 3 szybowe to praktycznie spadek zapotrzebowania na moc o połowę.

Są w necie kalkulatory - poszukaj i sam sprawdź co i jak

Edytowane przez sambor