Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Parter caly ogrzewanie podłogowe z termostatem on/off i grzeje non stop ,a na piętrze 4 pokoje i 4 grzejniki i tez termostat on/off w jednym pokoju.

Termostaty to najprostsze modele techa mozna tylko ustawic jedna wartosc temperatury. 

Chciałbym miec mozliwosc sterowania temperatura dzien/noc na pietrze ale jest tez drugi problem termostat jest w jednym pokoju i zupełnie sie nie sprawdza ponieważ spimy w innym pokoju przy zamknietych drzwiach i jest zbyt duza roznica temperatur. 

Podłogówka ma listwe sterujaca techa l5 z wolnymi miejscami na termostaty i elektrozawory. Mialo by to sens po jednym termostacie na pokój? Czy zamienic tradycyjne glowice na grzejnikach na cos takiego 
https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyczna-zigbee-tuya-smart-termostat-11533849060

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Tańsza opcja chyba będzie wymiana głowic na grzejnikach. 

Jeszcze przed era wszystkiego smart miałem w starym domu z kotłem na eko głowice honeywell na grzejnikach programowalne i to była naprawdę fajna opcja z tym ustawieniem temperatury kiedy ma grzać a kiedy nie. 

Opublikowano

Teraz tak mysle ze po zalozeniu tych smart głowic nie bedzie miało co załaczyc pieca gazowego musiałby chodzic nonstop?

Opublikowano

Musisz też wziąć po uwagę że niektóre glowice sa dosyć głośne. Słychać dźwięk przestawiania w nocy. Dobry produkt kosztuje min 500zl

Opublikowano (edytowane)

To co tam za tryby, przekładnie  siedzą że w nocy cię głowice budzą?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

A te smart glowice dzialaja na zasadzie on/off czy tak jak tradycyjne dostosowuja przeplyw do temp w pomieszczeniu?

Te smart z funkcja zigbee pewnie idzie polaczyc z przekaznikiem do załaczania pieca np takim:
https://allegro.pl/oferta/sterownik-przekaznik-zigbee-tuya-beznapieciowy-10125878413

Opublikowano

Mam u siebie zamontowane Eqiva eq3 N. Można sobie ustawiać temperaturę co 0,5 stopnia, jest osobna strefa dzienna i nocna z różnymi temperaturami z podziałem na dni tygodnia. Mają funkcję wykrywania otwartego okna. Można również ustawić odchył od temperatury zadanej na termostacie (przydatne gdy termostat jest np. za zasłoną, wokół niego jest już dogrzane powietrze i się zamyka, a pomieszczenie jest niedogrzane). Działają płynnie w zakresie 0-100% z podziałem co 5%. Delikatnie je słychać, aczkolwiek mnie i domownikom to absolutnie nie przeszkadzało. Jedyny minus to każdy termostat ustawiasz ręcznie - nie ma możliwości połączenia się przez bluetooth i wysterowania z telefonu przy pomocy aplikacji. Nie są drogie, bo płaciłem niecałe 6 dych za sztukę. Mnie pasują i spełniają swoją funkcję