Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam takie spostrze偶enia ze zmiana temp zasilania nie wplywa znaczaco na zuzycie gazu czy tez tak uwazacie?

Od listopada do teraz spisywa艂em codziennie licznik raz na 24h i z tych danych wyszlo mi ze zuzycie waha sie miedzy 6 a 9m3 przy temp. +4 do -9 w czasie testu przez okolo 2 miesiace.

Na piecu zmienialem nastepujace parametry co pare dni.

temp od 32 do 45聽

Wydajnosc pompy w kotle

Czas postoju palnika

Moc kot艂a

Obserwujac dni w ktorych temp zewnetrzna byla podobna okolo 0 stopni zauwazy艂em ze zmiany parametrow nie wp艂ywa艂y na jakies wieksze czy mniejsze zu偶ycie gazu, a nawet po ustawieniu zbyt niskiej temp zasilania dom bym niedogrzany a zuzycie gazu okolo 1m3 mniejsze.

Mysle ze piec zuzyje tyle ile dom potrzebuje i tego nie da sie przeskoczyc ustawieniami pieca ,a przynajmniej nie w jakims znaczacym stopniu. Podstawa to dobre ocieplenie.

Robilem r贸偶ne testy bo myslalem o pogod贸wce ale teraz wiem ze u mnie sie to niesprawdzi.

A wy jak uwazacie?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Zale偶y od domu i instalacji, podlogowe czy grzejniki. Przy grzejnikach I braku ocieplenia potrzeba wy偶szej temperatury na kotle. U mnie obecnie 51 stopni , zu偶ycie 13m3. Par臋 dni temu temperatura na kotle 55 i zu偶ycie 18-19m3.

Gdy s艂onko za艣wieci, mam post贸j kot艂a 3-4 godziny i 1-2m3 oszczednosci. Pogodowa nie sprawdza si臋 zupe艂nie.聽

Opublikowano

100m2.聽

19 stopni.

Tyle lubimy. Pal膮c w臋glem, tak偶e tyle utrzymywalem.

Opublikowano
1 godzin臋 temu, BORA napisa艂:

Zale偶y od domu i instalacji, podlogowe czy grzejniki. Przy grzejnikach I braku ocieplenia potrzeba wy偶szej temperatury na kotle. U mnie obecnie 51 stopni , zu偶ycie 13m3. Par臋 dni temu temperatura na kotle 55 i zu偶ycie 18-19m3.

Gdy s艂onko za艣wieci, mam post贸j kot艂a 3-4 godziny i 1-2m3 oszczednosci. Pogodowa nie sprawdza si臋 zupe艂nie.聽

Witam, nie probowales ustawic cala dobe na troche niszej temp.zasilania . Np.45st przy powiedzmy 0st.c na zew ?

Pozdro

Opublikowano

Przy nieocieplonym domu to zupe艂nie nierealne. W贸wczas mia艂bym w domu ze 16 stopni.

Nie mam jeszcze faktury ale je艣li obecnie koszt m3 to gdzie艣 3.60 z艂 , to za sezon wyjdzie 8000- 8500zl. A jeszcze b臋d膮 2 podwy偶ki i uwolnienie cen.聽

Nie jest optymistycznie....

Opublikowano

Ja mam dom nowy . Grzane 106m2 ocieplony 20cm styropian bialy i 30cm we艂ny na poddaszu.

Uklad niestety mieszany i dlatego nie moge zejsc z temp zasilania bo gora jest niedogrzana albo grzeje sie poldnia zanim osiagnie wymagana temp.聽

Na dole 22,5 a do gory dzien 21 w nocy okolo 19

Opublikowano
4 godziny temu, BORA napisa艂:

Trzeba by艂o w臋glaka zostawi膰 w odwodzie.

Opublikowano

Nooo.馃

呕ona przeforsowa艂a t臋 dotacj臋. G艂upie 2500 z艂. Do koszt贸w gazu to piku艣 i zero.

Pozostaj膮 dwie opcje je艣li dalej ceny b臋d膮 ros艂y,( a my艣l臋 偶e jednak tak ) docieplanie, albo kocio艂 gazowy zostanie umeblowaniem kuchni a ja kupi臋 podajnikowy i przenios臋 si臋 na powr贸t do kot艂owni.

Opublikowano

Ceny opalu jaki by to nie byl sa wysokie i wszystko wyjdzie podobnie.

Opublikowano

Niby racja.

Ale tak bez zg艂臋biania si臋 w super szczeg贸艂owe kalkulacje : w tym sezonie pewnie wyjdzie mi do zap艂acenia 8000 z艂. Liczy艂em 偶e 5-6 tysi臋cy.

B臋d膮 w tym roku nast臋pne podwy偶ki. Oby tylko kolejne 50% co da minimum 5 z艂 : kolejny sezon...12 tysi臋cy.

Po uwolnieniu cen gazu, znowu jaka艣 niebotyczna cena??? Przychodzi na my艣l kwota 7- 8 z艂. Czyli ile za sezon? A偶 nie chce si臋 tej kwoty napisa膰... No kurcz臋 kroi si臋 rewolucja i bunt.

A pal膮c groszkiem... ile to wychodzi? Spala艂em zawsze 4 tony. Niechbym teraz kupi艂 po 1500 z艂 to wydam 6 ko艂a. Przy koszcie 2 tysi臋cy , wyda艂bym 8 tysi臋cy. Dalej nie kombinuj臋 bo nic nie wiadomo.

Jakie b臋d膮 ceny w臋gla nie wiemy ale nie ma bata by poszed艂 w g贸r臋 tak jak gaz. Co nam szykuj膮 z gazem wiadomo...

Ma艂o optymistycznie widz臋 to wszystko.

Nadmieni臋 偶e swoje lata mam, ch臋tnych na sched臋 nie ma, wi臋c kilkadziesi膮t tysi臋cy wydanych po to by i tak p艂aci膰 niebotyczne kwoty to ma艂o uzasadnione finansowo mrzonki u mnie. A amortyzacji nie doczekam nigdy.

Stare cha艂upy b臋d膮 sta艂y opuszczone, do nabycia za bezcen. Albo zamieszkane wy艂膮cznie w lecie. Bo ludziska nie ud藕wign膮 takiego obci膮偶enia. Ja na pewno nie wydol臋. To jaka艣 abstrakcja.

Sorki, mia艂o by膰 偶e gdybym wyda艂 kilkadziesi膮t tysi臋cy to na my艣li mia艂em termomodernizacj臋.

• Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

Przy dotacji przez 5 lat nie mo偶esz zmieni膰 ani doda膰 藕r贸d艂a ciep艂a na wegiel co mo偶e okaza膰 si臋 po tym czasie i tak niemo偶liwe.

Opublikowano

Je艣li ceny super drastycznie podskocza za gaz, to kupi臋 podajnikowy. A te g艂upie 2,5 ty艣. to im mog臋 zwr贸ci膰. Po prostu nie mam zamiaru co sezon p艂aci膰 10 tysi臋cy a mo偶e i wi臋cej.聽 A w 15 stopniach siedzia艂 te偶 nie mam zamiaru.

Opublikowano

Wystrzegajmy si臋 tych co przynosz膮 dary - nawet w formie dotacji.聽

Je艣li rachunek ekonomiczny jest OK to dotacji nie trzeba, bo ludzie umiej膮 liczy膰. Bez dotacji kot艂y czy inne sprz臋ty mia艂y by realn膮 cen臋 ( nie zawy偶on膮).

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

U mnie z decyzj膮 czy wzi膮膰 dotacj臋 czy nie , nie by艂o problemu .Nie chodzi o pazerno艣膰 a fakt 偶e i tak po tym sezonie musia艂bym wymieni膰 kocio艂. Gdybym zostawi艂 stary , to wy艂膮cznie jako rezerw臋. Ale i tak musia艂bym kupi膰 albo podajnik albo gazowy. Skoro tak, wzi膮艂em gazowy 偶eby u艂atwic sobie 偶ycie i mie膰 troszk臋 wygody. Dotacja, jak 500+ , niejeden w og贸le nie odczuwa 偶e dostaje ale przecie偶 bierze bo daj膮. To samo dofinansowanie. Ja chcia艂em wymieni膰 w tym roku 偶eby na wiosn臋 nie szuka膰 i nie prosi膰 na lito艣膰 i czeka膰 miesi膮cami.聽

Zrobi艂em i testuj臋, widz臋 ju偶 polityk臋 jak wykorbic szaraka. Je艣li ten trent b臋dzie eskalowal, m贸j gazowy zostanie jako rezerwa a do kot艂owni zawita podajnik.聽

Przynajmniej uciek艂em przed terminem wymiany i mam 艣wi臋ty spok贸j.

Opublikowano

Te偶 zosta艂 mi olejak jako rezerwa z聽 przed 20 lat jak olej opa艂owy zacz膮艂 gwa艂townie dro偶e膰 z 1,2 z艂. Wtedy olej opa艂owy si臋 op艂aca艂, by艂 wygodny, ale przez bardzo kr贸tki okres czasu ( dotacji nie dawali). Paradoksem jest 偶e aktualnie grzanie olejem opa艂owym po podwy偶kach gazu jest podobne je艣li chodzi o koszt kWh/z艂. Oba paliwa olej i gaz maj膮 podobn膮 kaloryczno艣膰 i 1 litr oleju opa艂owego aktualnie za ok 4 z艂 ma 11 kWh, wi臋c聽 1 kWh wychodzi ok 0,36 z艂. Zostawi艂em go w rezerwie i do grzania wody latem by nie rozpala膰 w臋glaka, oraz czasem jak wypadnie wyjazd zim膮 wszystkich domownik贸w.聽 Mo偶liwo艣膰 zastosowania r贸偶nych paliw ( w臋giel, drewno, odpady drewniane, zr臋bki, trociny + olej opa艂owy w razie np. choroby) w tych trudnych czasach b臋dzie zalet膮 i pozwoli znacznie obni偶y膰 koszty ogrzewania. Jak chcesz wstawi膰 podajnik to taki kt贸ry prze艂knie groszek z trocinami czy zr臋bk膮.聽

Opublikowano

Zawsze my艣la艂em o Skamp. Teraz to pewnie by by艂 Technix z sv200 na groch i pellet. Martwi mnie tylko 偶e wpychaja w kocio艂 i sterownik co wpadnie do magazynu. To ma wp艂yw na eksploatacj臋 i nerwy u偶ytkownik贸w jak czytam.聽

Ale p贸ki co, gazuje i nie wiem? Mo偶e ju偶 tak zostanie?

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.