Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam wszystkich, wszystkiego dobrego życzę ! 

proszę koledzy o pomoc w sprawdzeniu obecnej instalacji i jej tanim przerobieniu..

jako że mam chwilkę czasu w te święta chciałbym dowiedzieć się czy mogę moją instalację przerobić , dodając do niej dogrzewacz wody na same podłogówki ( 3 x 50mb rury pex ), by w cieplejsze dni nie palić w piecu  a w nogi by od płytek nie ciągło... ... budynek jest mały dwupiętrowy ocieplony, zasilany z kopciucha niestety 😞 , instalacja z 1 cal rur ocynkowanych potem przechodzą w rury 1/2 cala.

całą instalację narysowałem jak umialem w paint.

chciałbym wpiąć dogrzewacz 2 - 3kw przed pompę od zasilania podłogowego , zasilanie dodatkowe pompy i dogrzewacza dopiąć pod włącznik czasowy zabezpieczony bezpiecznikiem, . 

czy to do zrobienia ? narysowąlem jak ja to widzę i proszę o opinie i pomoc fachowców 😉

(ps. czas mam bo w pracy kryzys..., gwintownice do rur też, także wykonałbym to sam 😉 )

obecna instalacja 1.jpg

obecna z dogrzewaczem.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Miejsce i sposób wpięcia zależy od tego, jaką temperaturę i przepływ chcesz mieć przez dogrzewacz. Wtedy albo niską bezpośrednio, albo wyższą przez mieszacz.

Opublikowano

pierwszy rys. przedstawia obecną instalację , nie wiem czy jest  poprawna...

, drugi rys. z dogrzewaczem gdzie myslę go założyć .. przed pompa i zaworem.. 

chciałbym by  czy chodzi dogrzewacz czy nei można było kożystać z pieca. 

jak pisałem kolego by zagrzać pętle podłogówki do 35 stopni . 

Opublikowano

Zarówno rysunek przedstawiający obecną instalację jak i po przeróbce jest niepoprawny. Przede wszystkim żle zamontowany mieszacz i pompa.

Opublikowano

Temat ogrzewacza przepływowego w inst CO był kilka razy poruszany na tym forum.

Problemem jest ciśnienie zadziałania takiego ogrzewacza - większe od 1 bar , czego nie osiągnie żadna szanująca się pompa CO.

Temat warto zacząć od przeczytania instrukcji tego czy innego ogrzewacza przepływowego i poznaniu warunków jego pracy.

Opublikowano (edytowane)

dzęki za zainteresowanie, instalację robił hydraulik ja tylko nanioslem ją w paint,

instalacja działa i jak przeglądam schematy to rzeczywiście zawór 3 drożny montowany jest na powrocie a za nim pompa a ja mam odwrotnie... czy to wielki problem ? 

instrukcji na alegro nie ma ale poszukam podgrzewacz taki.

https://allegro.pl/oferta/elterm-dogrzewacz-ukladu-c-o-strzelec-3kw-230v-11231951682?utm_feed=6bb7005d-9dc7-4374-8565-4bc127df615a&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_ss&ev_adgr=ogrzewanie&ev_campaign_id=14937753733&gclid=Cj0KCQiAwqCOBhCdARIsAEPyW9nkes647HrgWJ80CGUJ_KNKaQhoYweGbaEoSRWG6DPnj-dYthSkBo4aAqUtEALw_wcB

w obiegu będzie 20 l wody także spokojnie by dogrzal do temp 35 stopni

nie rozumiem co z tym ciśnieniem... przecież układ otwarty ...... ale postaram się doczytać

Edytowane przez Morientes
Opublikowano

Nie nadaje sie.

Bedzie toto grzalo wedlug nastawa +/- histereza. A histereza jaka? pewnie z 5-7C. Wiec jak ustawisz w podlogowke 30 to bedzie grzac np. od 35 do 25? Jak ci pasuje to ok.

Instalacja zla lub tylko zle narysowana.

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał:

Problemem jest ciśnienie zadziałania takiego ogrzewacza - większe od 1 bar , czego nie osiągnie żadna szanująca się pompa CO.

To nie są ogrzewacze przepływowe, tylko "zwykłe" sprzęgło 6/4" ze spiralą grzejną wewnątrz. 

image.png.0197391b673da26c376bd331e2d5b994.png

Opublikowano (edytowane)

o widzę światełko w tunelu panowie 🙂  

tak o to sprzęgło zwane dogrzewaczem mi się rozchodzi , co do histerzy i grzania +/-  5 stopni to do zaakceptowania ! lepiej tak niż dziecią mają nóżki marznać w łazience jak nie przepalę w piecu.... a tak załączy żona przed kąpaniem z dwie godz i poowinno być ok .

pomóżcie tylko i poprawcie mi tą instalację skoro zła .... taka mam i dobrze zrysowałem na 1000 %. 

proszę napiszcie co gdzie przenieść czy wstawić , dokupić  ... 

ten budynek gospodarczy  przerabiałem na mieszkalny ok 5 lat temu i hydraulik ( starszy pan mi to ogarnął ) nie wiedzialem że źle....

Opublikowano (edytowane)

Zeby ta instalacja była prawidłowa, to i tak powinno być w niej 4D albo sprzęgło .

Zrób zdjęcie zamontowania zaworu 3D, i pompy, które masz w instalacji

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano (edytowane)

tak jak wyżej na 1 rys. jak zamieściłem 

tak przeglądam i czytam i widzę żę pompa powinna być za zaworem trójdrożnym  diamond ,

pompa eco rohenbach 25-60 .

tak będzie ok ? czy coś dodać

sprzęgła , dogrzewacza jeszcze nie kupiłem ...ale chciałbym taki jak wyżej podałem lub jak kolega podal na zdj.

przerobić tak.jpg

Opublikowano

Obieg kotłowy przed sprzęgłem z pompą na powrocie do kotła grzejąca również bojler. Tylko trzeba dać zawór z głowicą i kapilarą w bojlerze na powrocie CWU. Powrót CWU wpięty PRZED pompą kotłową. To wersja "oszczędnoęciowa" bez zaworu stałoemperaturowego i pompy CWU.

Obiegi CO i podłogowy ZA sprzęgłem z własnymi pompąmi. 

Poniżej prosty szkic.

image.thumb.png.2a418ea4ad8a42a928ca7a2528dd3bdb.png

Opublikowano (edytowane)

kolego fajnie że mi zechciałeś pomóc ale sprzęgło-dogrzewacz tylko na same podłogówke chcę ,  myśle że tylko na dwa obiegi kuchnia i łazienka.... nie stać mnie żeby całość grzać... piec mam w garażu a rozdzielnie w małym schowku w domu...1,5m na 1,5 m gdzie wisi bojler 80 l zasilany grzalką na wodę użytkową i tam chcę przeróbki  tylko wprowadzić ... nie chcę calości przerabiać ! i nie chcę idealnego ogrzewania .... tylko do przyjęcia 😉

Opublikowano

To nie sprzeglo tylko „zwykła” rura z grzalka. Wejscie-wyjscie i szeregowo wpiac za pompa na podlogowke. Zreszta jak sprzeglo zaslepisz po stronie pierwotnej to bedzie z niego taka rura z grzalka.

Opublikowano

Skoro  chcesz mieć tak, to zrób jak kolega wyżej pisze. Z tym że ta "rura z grzałką" powinna być nie za pompą na podłogówkę a przed 3D i pompą. Wtedy mieszacz będzie spełniał swoją rolę a grzałka nie bedzie musiała sie wyłączać przy 35C

Opublikowano

wielkie dzięki panowie , podpowiedzcie amatorowi czy różowa czy czerwona wersja podlączenia zasilania z rury z grzałką 

poprawiona.jpg

Opublikowano

poprawiona.jpg

podłączenie czerwone czy różowe ....... bo już zgłupiałem

Opublikowano

Ani jedno, ani drugie..

.Tak jak @PioBin napisał: szeregowo.

image.thumb.png.d4ee78f16878592951ab7cfd1556433c.png

Opublikowano (edytowane)

ok, a na dole co dodałeś  ? ten prostokącik zamalowany w polowie pod skosem , 

a  teraz to wody wiecej nie będzie w obiegu ....... będzie zaciągać z pieca , choć może i bez róznicy czy z powrotu czy z pieca....... eh

Opublikowano

To jest zawór zwrotny, min. po to, aby nie zaciągał powrotem z "pieca"

Opublikowano
W dniu 29.12.2021 o 15:28, gmaj22 napisał:

Tak jak @PioBin napisał: szeregowo.

Ale napisal za pompa 🙂

Zawor 3d jest termostatyczny czy z silownikiem?

Opublikowano

W poście #15 napisałem, dlaczego widziałbym go przed pmpą i mieszaczem 🙂

Opublikowano (edytowane)

PioBin bez siłownika 🙂 termostatyczny z nastawem od 0 do 8 chyba firmy diamond  , ok zawór zwrotny zakodowałem do dokupienia 😉 po 10 biorę się za przeróbkę i dam znać jak poszło

na dzisiejszy wieczór , szczęśliwego Nowego roku Panowie , niech wam się wiedzie !!!  chwała za to że chce wam się komuś pomagać !!!!

uwagi do 10 mile widziane 🙂

Opublikowano

Do 10-tej czy 10-tego? 😉 Masz zamiar ostatni dzień w roku w kotłowni spędzić??