Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o świąteczną pomoc - Eko Pionier nie dobija zadanej temp. Jakie parametry ustawić?

michkosinski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie w ten świąteczny dzień. Mam problem z kotłem grzewczym na pellet Ekopionier 16kw EP-16. Zainstalowany 2 miesiące temu. Kocioł nie dobija do zadanej temperatury. Nie ważne czy ustawię 55 stopni czy 60 stopni, nigdy nie był w stanie przekroczyć 51 stopni. Zazwyczaj limit to 48 stopni na kotle i na grzejnikach 40 stopni. Nie mam pojęcia gdzie leży problem. Sam wykonawca instalacji c.o zbywa mnie tłumacząc się brakiem czasu, do serwisu również nie sposób się dodzwonić. Dom do ogrzania około 100m2. Dwupiętrowy, ocieplony, nowe okna. W tej chwili ogrzewamy tylko parter bo na piętrze nikt nie mieszka. W domu jest chłodno, około 20 stopni. Taka sytuacja nigdy nie miała miejsca z tradycyjnym piecem na węgiel. Bardzo proszę kolegów i koleżanki o pomoc gdyż sam jestem bezradny i nie mam pojęcia co zmienić w ustawieniach aby poprawić sytuacje. Będę wdzięczny jeżeli rzucicie okiem na zadane parametry i powiecie co jest nie tak i co zmienić. Wszystkie zdjęcia poniżej. Mam nadzieję, że ktokolwiek znajdzie czas i chęci aby oderwać się na chwile od świątecznego stołu i pomóc w potrzebie 🙂 Z góry dziękuję za wszystkie rady i pozdrawiam. Wesołych Świąt! ❤️

AAFB6AA8-C51C-4919-AA43-BADCD3CD2C67.jpeg

6BB25E99-4FB1-4780-A495-FC98427630C4.jpeg

431FF396-2123-4E22-A2E9-337325008335.jpeg

17398B33-7E87-4F3F-AE42-95254A4FCA33.jpeg

2F6A9C34-5E96-4026-9CF0-0298A4C11888.jpeg

25EE6750-F7AE-4FCD-ADC8-3A31AEA11BE0.jpeg

C8E0202C-C796-48CF-A6BD-8D2E8AB41936.jpeg

C72C8342-158B-48F8-AF00-1282AB7C0C3D.jpeg

4840A2B1-7BB9-4E64-BCB6-B0835CF34C4F.jpeg

4DD13CD4-B519-4922-B8B9-0297E59E1006.jpeg

D177B319-E72D-4B26-9B2F-D4B4BED94F69.jpeg

57C1793E-5091-4A5E-8226-DAE1E6D24EE5.jpeg

A51ACD2E-C56E-4685-910B-DDA67F4707F2.jpeg

A z jaką mocą ten kocioł pracuje?  może za mała moc maksymalna ustawiona .

To jest na zaworze 4d? 

Sterowanie pogodowe włączone? 

Jeżeli już buja instalacja podnieś zadana na 70 i zrób wyższy start pompy.. Kocioł nie jest w stanie grzać przepływu. 

PS. Otworzył bym jeszcze to 3 czy 4D na Maxa. 

Edytowane przez pospisz

Ja tu widzę tylko błędy w nastawach . Kocioł w ustawieniach

Tryb pracy - ustawić  automat ( niech idzie w PID i FL )

CO1 temp docelowa 52  ( to jest prawdopodobnie temperatura za mieszaczem ) - ustawić 55 ponieważ start pompy CO jest ustawiony na 52 C .

Jest lambda i czujnik pogodowy więc może być konieczność korekty krzywej grzewczej ( jeśli ster ma takie ustawienia ) dla instalacji do pracy w automacie ale nie będę zgadywał bo nie znam tego sterownika .

Spaliny 160 C dość wysokie chociaż  płomień nie max , wnioskuję że mocy ma dość ale możliwe że dawkę i podawanie  trzeba by podzielić na mniejsze czasowo i drobniejsze bo być może palnik dostaje dawkę adekwatna do mocy ale w za dużych porcjach  i stąd foto przygasa . Nie powinno to jednak mieć wpływu na obecną moc  kotła  a jedynie na równowagę w pracy palnika ..

Tu jest chyba wszystko do pracy w automacie a kocioł idzie na ręcznym - absurd.

Możliwe że jak pójdzie w automacie to i temperatury spalin spadną .

Testuj i wrzuć jakiś link do instrukcji sterownika bo nic nie podałeś .

Edytowane przez mac65

2 godziny temu, kubutek11180 napisał:

Ale w końcu to zalewanie zimna woda się skończy ta instalacja musi  kiedys się nagrzać. 

W końcu to się kocioł wyłączy bo szybciej dogrzeje dom. 

Może autor wreszcie zrobi zdjęcie i pokaże jak coś od strony mieszacza. 

• 3 miesiące temu...

Dzień dobry. Chciałbym tylko zdementować to co pisze autor. Ten Pan, zakładam, że syn właścicieli nigdy do nas nie dzwonił.

Sami właściciele, byłem osobiście na miejscu, zadawali bardzo dużo pytań, ale na każde uzyskali satysfakcjonującą odpowiedź. Nigdy nie było z ich strony kontaktu do firmy z informacją, że dzieje się coś niedobrego z kotłem.

Problem, który klient opisuje jest kwestią nastaw na sterowniku. Parametry, które są zamieszczone na zdjęciach odbiegają od poprawnych. 

Na koniec dodam, że kocioł został zamontowany dokładnie 230 metrów od firmy. Szkoda, że nikt nie pofatygował się i nie przyszedł do nas zgłosić problemu. Wszystkie kotły naszych klientów są pod stałą naszą opieką. Klienci objęci są dodatkową 24 miesięczną gwarancję na poprawność instalacji.

Jeśli w dalszym ciągu ma Pan problem z kotłem gorąco zapraszamy do kontaktu z naszą firmą. 

Pozdrawiam,

Tobiasz Lipiński

P.U.H. "Lipiński" Tobiasz Lipiński

ul.Ełcka 43, 19-200 Grajewo

tel.531-920-947,@ [email protected]