amstrong89 Opublikowano 20 Października 2009 #1 Opublikowano 20 Października 2009 Witam Mam dwa piece gazowy i węglowy pracujące w dwóch obiegach połączone wymiennikiem płytowym. Chciałbym podłączyć zbiornik akumulacyjny 1000L do pieca węglowego. Czy zbiornik ten rdzewieje po pewnym czasie? Widziałem oferty niektórych sklepów i wewnątrz taki zbiornik nie jest emaliowany tylko na zewnątrz. Cytuj
LewandowskiJarek Opublikowano 20 Października 2009 #2 Opublikowano 20 Października 2009 Używałem dwa lata zbiornik 750 litrów i nie widziałem takich oznak. Jak spuszczałem wodę to byłem bardzo ździwiony jej jakością/kolorem. Przy otworach na gwintach też nie widać nic specjalnego. Także 2 lata używania i brak oznak rdzewienia. Cytuj
amstrong89 Opublikowano 21 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 21 Października 2009 Czy jet jakiś zawór który otworzy się przy 75oC? Chce podłączyć cwu które będzie podgrzewane dopiero po osiągnięciu temperatury w rurach ok 75oC. Cytuj
LewandowskiJarek Opublikowano 21 Października 2009 #4 Opublikowano 21 Października 2009 Do ładowania ciepła do zbiornika akumulacyjnego korzysta się z urządzenia zwanego loddomat. Działa on tak jak piszesz tzn. otwiera się przy okreslonej temperaturze zaleznej od zainstalowanej wkładki. Mój loddomat miał wkładkę na 68 st. C. Takie urządzenie daje pewność, że woda w zbiorniku nie bedzie wymieszana ale będzie układać się warstwami tj. ciepła na górze a zimna na dole. CWU grzałem z nagrzanego bufora więc loddomat załatwiał mi to o co pytasz. Cytuj
amstrong89 Opublikowano 21 Października 2009 Autor #5 Opublikowano 21 Października 2009 Nie lepiej by było dać zamiast tego zawór termostatyczny mieszający? Dzięki temu cała woda w cwu miała by taką samą temperaturę i znacznie wolniej by się ochładzała. Widziałem taki na kotly.com, temperatura otwarcia zaworu to 70oC no i cena. I jeszcze pytanie z o pompke cyrkulacyjną, jak się ją podłacza. czy miesza wode przed sobą w rurach czy też za sobą? Cytuj
LewandowskiJarek Opublikowano 21 Października 2009 #6 Opublikowano 21 Października 2009 Loddomat jest całym zestawem: pompa, termostat, termometry. Dodatkowo potrafi działać grawitacyjnie. Mysle, że mozna zaprojektować prawidłowy układ z oboma urządzeniami. Co jest lepsze? Nie wiem. ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi