Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rotametry nie wskazują przepływu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam problem z rotametrami na rozdzielaczu podłogówki - 5 z 6 rotametrów wskazują zerowy przepływ, jeden działa, tzn. reaguje na zakręcenie/odkręcenie zaworów itp. Rozdzielacz i rotametry firmy TECE. Ten, który działa zakupiłem w sklepie stacjonarnym celem sprawdzenia czy jest ok. Później domówiłem przez internet pozostałe 5 - takie same. Właśnie jestem po montażu i niestety tylko ten jeden pokazuje przepływ. Pompa na podłogówkę pracuje, instalacja zalana wodą, pompka odpowietrzona, rotametr zamontowany w komplecie z nyplem. Generalnie przepływ jest, ponieważ czynnik w podłogówce osiąga zadaną wartość 28 stopni, podobnie jak pomieszczenia według regulatora. Wygląda na to, że same rotametry się jakby zacięły? 

Niestety nie mam obecnie zdjęć, ale rotametr dokładnie taki, jak z linku:

https://allegro.pl/oferta/tece-rotametr-do-rozdzielacza-ogrz-podl-teceflex-8226250421?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_ss&ev_adgr=ogrzewanie&ev_campaign_id=14937753733&gclid=EAIaIQobChMI6Y2htevM9AIV7QWiAx30fQu0EAQYASABEgIQ1PD_BwE

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

Opublikowano

Pokaż zdjęcie szafki z rozdzielaczem i rotametrami

Opublikowano
  • Autor

20211205_155612.jpg

20211205_155620.jpg

20211205_155624.jpg

Opublikowano

W rotametrach są magnetyczne "talerzyki"?  Ewidentnie są za blisko "sufitu" metalowej szafki.

Oczywoście czarne zawory na powrotach są odkręcone?

Edytowane przez gmaj22

Opublikowano
  • Autor

Wszystkie powroty odkręcone na max. Tak, to magnetyczne rotametry. Dziwne tylko, że ten 1 z lewej działa chyba ok, a pozostałe faktycznie jakby kleiły się do górnej ścianki. Spróbuję to odseparować. Generalnie gdy zbliżałem do nich śrubokręt - bez problemu podążały za nim na dół, więc ta górna ścianka nie może ich jakoś mocno przyciągać, ale kto wie?

Opublikowano
  • Autor

Niestety metalowa skrzynka nie oddziałuje na te talerzyki. Gdy zacząłem kręcić poszczególnymi sekcjami przymykając je, inne zaczęły pokazywać większy przepływ. Wygląda na to, że te rotametry mają u mnie problem z wyłapaniem przepływu? Wygląda jakby przepływ był zero, ale jednak rurki idące na podłogówkę są ciepłe, pomieszczenia dogrzane, więc tutaj akurat wszystko działa.

Pompa od podłogówki ustawiona na 3 bieg, charakterystyka stałego ciśnienia. Jakieś pomysły? Nieodpowiednie rotametry?

Ewentualnie: czy to możliwe, że te rotametry są tak wrażliwe na kręcenie, że jest problem z ustawieniem? Próbowałem ponad godzinę kręcić, ale maksymalnie 4 mają jakiś przepływ. Przy otwieraniu piątego wszystkie lecą do góry, na "zero".

• 1 rok później...