Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Piotrek automatyk szkoda że ja na Śląsku mieszkam a ty w lubelskim (tak mi się wydaje)może bym mógł skorzystać s twoich rad w praktyce a tak to mi zostali rodzimi fachowcy. Bo przy wymianie pieca było u nas czterech chłopa! i fakt robili to jeden dzień. Sprzedawca powiedział że musimy brać fachmanów od nich bo gwarancji na piec nie będzie!! Dobra 6 lat temu wzięli 500 a a u nas było tak że grzała ciepłownia miejska ale w kotłowni było wszystko przygotowane pod piec!! Tylko rura wyjścia z pieca na grzejniki była za krótka ( co za pech )haha i panowie cały dzień tą rure wydłużali, no i nie ujmując ich zdolności spawali na miejscu rure do komina. z wyciętych kawałków rury. Ostatecznie ojciec im pomierzył bo był problem po dwukrotnym " który nie wie co to robota instalatora " i jednak posłuchali. No i wreszcie udało się trafić z długością rur. A to fachowcy z firmy co ma dużo swoich punktów na Śląsku nazwa zaczyna się na KLI a kończy na MOSZ

Inny instalator wymieniał grzejniki i potem grzały do połowy, wiec panowie będe was tu zanudzał tak długo aż dowiem się teorii tyle ile się tylko da, i będe wyczytywał wasze doświadczenia do deski! :D

Opublikowano

Witam. Do wymiany i montażu pieca, podłączenia zasobnika c.w.u. zaworu czterodrożnego i dwóch pomp do instalacji niezależnie od jej typu potrzeba jednego dnia od 7 rano we dwóch. Jedynie do pomocy przy wynoszeniu i wnoszeniu pieca potrzeba, jeśli jest trudne wyjście lub piwnica ( schody ) potrzeba jeszcze dwie osoby, zwykle domowników, jeśli są chętni tylko do tej pomocy. Jeden dzień to standard. Po co komu na głowie siedzieć. I dlatego można wymieniać kotły i w zimie.

A to jest g..... prawda, że jeśli gwarancja to ich ekipa! Powiem ci o co chodzi: Otóż zgodnie z art. 42 Ustawy o podatku od towarów i usług VAT towar, który kosztuje ileś tam plus 22 % VAT ( okna, piece, grzejniki, instalacja ) i jest montowany przez firmę będącą płatnikiem VAT dla odbiorcy prywatnego - jest z montażem sprzedawany z 7 % VAT. Pozostaje 15 % różnicy minus podatek dochodowy, a to dla kwoty załóżmy 10 000 zł stanowi 1500 zł minus podatek. Tą różnicę zwraca tej firmie Urząd Skarbowy w terminie 3 - 6 miesięcy. Proste? Chodzi o Twoje dobro, a jakże , żeby ci broń Boże ktoś nie wykonał złej instalacji... CHODZI O KASĘ !!!!!!!!!!!!!!!!! Widzisz? Przejrzałeś na oczy o co chodzi?

Jeżdżę trochę po kraju. Kto wie, może się i spotkamy. Pozdrawiam.

Opublikowano
Inny instalator wymieniał grzejniki i potem grzały do połowy, wiec panowie będe was tu zanudzał tak długo aż dowiem się teorii tyle ile się tylko da, i będe wyczytywał wasze doświadczenia do deski! :D

Specjalistą nie jestem, raczej dociekliwym i upartym uzytkownikiem który musi mieć wszystko na tip-top ale co do kaloryferów to zależy która połowa grzeje... Jeśli grzeje góra a dół nie to w miarę normalnie. Gdzieśtam wyczytałem, że różnica temperatur między górą o dołem powinna wynosić ~20*C. Jeśli jest większa, to moim zdaniem jest za słaby obieg wody w układzie. tutaj wystarczy przyspieszyć pompę. Jeśli grzeje strona od zasilania, to najprawdopodobniej trzeba odpowietrzyć kaloryfery. Jeśli jeszcze coś innego to już niech się fachowcy wypowiedzą.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem nowy na forum to dopiero mój 2 post.Czytam tutaj o różnej maści fachowcach i włosy mi się jeżą na głowie.W 2004 roku montowała u mnie 2 osobowa firma instalację c.o.11 grzejników, bojler, zbiornik wyrównawczy,kocioł,na dom wyszło ko.120m.b.rur miedzianych.to wszystko zajęło ok.3dni.Fachowcy pracowali tak że praktycznie byli razem tylko przy powieszaniu grzejników i dopiero"spotkali sie" w piwnicy przy podłączeniu rur do kotła.Teraz czeka mnie remont łazienki i biorę tę samą firmę .Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jeśli grzeje góra a dół nie to

... nalezy obrócić grzejnik B) - widziałm taki przypadek na własne oczy.

W bloku zachodzę do klienta (do komputera) patrzę a w pokoju gość ma grzejnik (żeliwny, żeberkowy) pomalowany od strony ściany, a od pokoju nie. Pytam - Co sie stało? A gość mówi że był szpec z spółdzielni, bo grzenik nie grzał do góry (na dole był ciepły), obrócił go i powiedział że za ok 1 tydzień będzie dobrze, musi sie tylko "ułożyć" :) :)