awiator Opublikowano 20 Listopada 2021 #1 Opublikowano 20 Listopada 2021 (edytowane) Cześć, do tej pory temperaturą wody w instalacji i podłogówce sterowałem ręcznie. Ostatnio trafiłem dużą okazję w Castorami na powystawowy siłownik Afriso. Po jego zamontowaniu i spięciu z krzywą grzewczą działa perfekcyjnie i sam nie wiem jak mogłem żyć bez niego. Teraz idąc za ciosem chciałbym przerobić sterowanie podłogówka aby założyć siłownik. Do tej pory posłałem, że będzie to bez bolesne bo w menu mam możliwość sterowania aż 3 zaworami. Mocno się zdziwiłem gdy otworzyłem sterownik a tam było tylko jedno złącze dedykowane zaworowi. Czy możecie mi podpowiedzieć że się da i jak podłączyć drugi siłownik. Zależy mi aby sterować całą instalacją z jednego miejsca. Edytowane 21 Listopada 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
HarryH Opublikowano 20 Listopada 2021 #2 Opublikowano 20 Listopada 2021 Trzeba dokupić rozszerzenie zaworu mieszającego, np. DEFRO MZ. Można kupić też sterownik instalacyjny i sterować zaworami niezależnie od sterownika kotła, bo cenowo pewnie będą zbliżone. Cytuj
Snurq Opublikowano 21 Listopada 2021 #3 Opublikowano 21 Listopada 2021 Obsługuje 1 zawór wbudowany i 2 dodatkowe po RS. Kup sobie moduł i-1m, nie potrzebujesz wyświetlacza bo i tak sterujesz z K1Pv2 Cytuj
awiator Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor #4 Opublikowano 21 Listopada 2021 @Snurq już na niego trafiłem ale nie mogłem odpisać. To jeszcze jedno pytanko: czy po jego podłączeniu muszę do niego podłączyć czujniki, czy wystarcza tylko te podłączone do sterownika kotła? Cytuj
HarryH Opublikowano 21 Listopada 2021 #5 Opublikowano 21 Listopada 2021 To chyba oczywiste, że musisz podpiąć do modułu czujnik t. Za zaworem. Cytuj
awiator Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor #6 Opublikowano 21 Listopada 2021 Pomyśl sterowania dwoma zaworami chyba upadł. Wczoraj wieczorem i w nocy wszystko dobrze działało. Niestety dziś za dnia i ok 7-10 stopni na dworze siłownik zamknął się prawie w całości, w kotle zamiast normalnego procesu spalania odbył się proces wędzenia i uwalniania smoły. Niestety nie było mnie w domu wiec zauważyłem to dopiero po powrocie. Cały wymiennik wręcz ocieka smołą a w popielniku było mnóstwo niedopalonego węgla. Sterownik działał w PID więc sądziłem że będzie sobie w stanie poradzić z modulacja mocy. Cytuj
HarryH Opublikowano 22 Listopada 2021 #7 Opublikowano 22 Listopada 2021 To jest bardzo proste i musi działać. Prawdopodobnie wszystkie zawory pozamykałeś, bo - miałeś ustawioną ochronę powrotu - i/lub minimalne otwarcie było bardzo małe Najlepiej ochronę powrotu powyłączaj na obu zaworach na początek. Idzie zima i na wędzenie nie ma już szans. Cytuj
awiator Opublikowano 22 Listopada 2021 Autor #8 Opublikowano 22 Listopada 2021 Ok. Wiem gdzie popełniłem błąd. W sobotę w ramach pomocy sąsiedzkiej pożyczyłem wentylator sąsiadowi. Po ponownym montażu kabelek od halotronu wpiąłem w oryginalne miejsce zamiast w "turbinkę". Teraz muszę jakoś usunąć tą smołe:( Cytuj
bykmark Opublikowano 28 Listopada 2021 #9 Opublikowano 28 Listopada 2021 (edytowane) Utrzymuj 65C na kotle i mim. 50C na powtocie i sam zejdzie smoła z ścianek Edytowane 28 Listopada 2021 przez bykmark Cytuj
awiator Opublikowano 28 Listopada 2021 Autor #10 Opublikowano 28 Listopada 2021 Dzięki za odpowiedź. W zasadzie już sam zauważyłem, że smoła z czasem wyschła i dało się ją zeskrobać ale w pierwszej chwili się dość mocno przeraziłem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi