Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich 馃檪

Jestem tutaj nowy i mam problem ze sterowaniem ogrzewaniem pod艂ogowym - mam nadziej臋, 偶e jest tu kto艣 kto mi pomo偶e.

Mam piec na ekogroszek Enka ze sterownikiem kot艂a "ecoMAX800R" oraz sterownikiem pokojowym "ecoSTER200".

Problem polega na tym, 偶e na zadan膮 temperatur臋 na sterowniku pokojowym piec w og贸le nie reaguje i mimo ustawienia temp. np. 21 stopni w domu, piec ca艂y czas daje wysok膮 temperatur臋 w pod艂og贸wk臋 (40 stopni) i zamiast zadanej temp. 21 dochodzi a偶 do 24 stopni.

Fachowcy od pieca odsy艂aj膮 mnie do instalatora pod艂og贸wki, a instalator pod艂og贸wki do serwisanta pieca i jest b艂臋dne ko艂o.

Czy jest spos贸b aby r臋cznie obni偶y膰 temperatur臋 wody, kt贸ra idzie w pod艂og贸wk臋?

Z g贸ry dzi臋kuj臋 za pomoc i ka偶d膮 rad臋.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

A jaka jest ustawiona temp na pod艂ogowke masz zaw贸r 3d ???

Opublikowano

Proponuj臋 od kupna si艂ownika

Ustaw zaw贸r na 3

Co do temperatury mo偶e masz termometr w臋dzarniczy albo termometr laserowy

A masz termostat pokojowy ???
A ten termostat pokojowy jest w og贸le uaktywniony w sterowniku kot艂a i czy jest pod艂膮czony w og贸le

Zgodnie ze stron膮 22 instrukcji w menu serwisowym mo偶na sprawdzi膰 ustawienia termostatu

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211108/82dd1340ecb73bc81c9ee90a1ae064be.jpg

Opublikowano

Witam, je艣li masz zaw贸r 3d ze skal膮 0-10聽 to zapewne masz zaw贸r nastawny mieszaj膮cy, wi臋c po pierwsze nale偶y sprawdzi膰 czy zaw贸r I聽 pokr臋t艂o jest prawid艂owo za艂o偶one, upraszczaj膮c jak dasz pokr臋t艂o na zero to na rozdzielaczu powinna spada膰 temperatura praktycznie do temperatury otoczenia . Je艣li聽 tak jest to mo偶na zainwestowa膰 w si艂ownik i sterownik pogodowy , kt贸ry b臋dzie kr臋ci艂 tym pokr臋t艂em za Ciebie bior膮c pod uwag臋 temperatur臋 zewn臋trzn膮.聽 Je艣li nie to wrzu膰 zdj臋cie tego zaworu to pomo偶emy Ci go nastawi膰 .聽

Opublikowano

Tak wygl膮da zaw贸r 3d.

Czujnik pogodowy og贸lnie jest. Zmieni艂em na ustawieniach mieszacza ze sterowania z czujnika pogodowego na 25 stopni na mieszaczu - czy to co艣 w og贸le da?

Termostat pokojowy jest - piec go widzi i odwrotnie.

1636488258820.jpg

Opublikowano (edytowane)

Na podstawie zdj臋cia podejrzewam z艂e ustawienie "lustra" mieszacza. Zamyka od strony pompy.

22 godziny temu, tomekb napisa艂:

po pierwsze nale偶y sprawdzi膰 czy zaw贸r I聽 pokr臋t艂o jest prawid艂owo za艂o偶one,

Tak, to przede wszystkim sprawdzi膰/

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Czyli jak dasz na 7 powinno miesza膰

Opublikowano

Witam tak jak kolega @gmaj22聽napisa艂 problem mo偶e by膰 w 藕le ustawionym ,,zwierciadle"zaworu聽 aby to sprawdzi膰 to odkr臋膰 t膮 艣rub臋 na motylku zaworu , 艣ci膮g motylek ( pokr臋t艂o ) nast臋pnie t膮 blaszk臋 偶e skal膮聽 , zaznacz sobie czym艣 ustawienia ( po艂o偶enie dotychczasowe ) I teraz mo偶esz kr臋ci膰 powoli聽 nawet 360 stopni tym trzpieniem na kt贸rym by艂 motylek i zobaczysz w kt贸rym momencie jest r贸偶nica. ... Jak zdejmiesz motylek to tam powinno by膰 takie naci臋cie kt贸re wskazuje po艂o偶enie lustra zaworu.聽聽

Je艣li chodzi o sterownik pogodowy u si艂ownik to chodzi艂o mi aby taki za艂o偶y膰 potem zamiast tego motylka , ale pierwsze musisz mie膰 dobrze ustawione,, wahad艂o " wewn膮trz zaworu "聽

聽Jeszcze jedna wa偶na聽 rzecz. Narysuj, lub zr贸b szkic instalacji bo nie za bardzo wida膰 , a wydaje mi si臋 ,偶e聽 ten zaw贸r mo偶e Ci te偶 zamyka膰 ca艂e zasilanie z kot艂a i 偶eby nie by艂o 偶e jakie艣 ,, bum " tutaj nam zrobisz .聽

Opublikowano

Troch臋 to robi si臋 ja艣niej, czyli masz ch艂odnice sch艂adzaj膮c膮 .... ,ale pokolei . Masz sterownik pokojowy , kt贸ry jest pod艂膮czony do聽 sterownika kot艂a, kt贸ry powinien sterowa膰 zaworem 3d za pomoc膮 si艂ownika , kt贸rego nie wida膰 ,聽 oraz聽 pomp膮 . Czy s膮 tam jakie艣 czujniki na tej instalacji . Bez tego nie b臋dzie to dzia艂a艂o . Co nie zmienia faktu 偶e trzeba sprawdzi膰 czy prawid艂owo jest ustawione to zwierciad艂o w zaworze bo jak wcze艣niej wspomnia艂e艣 jak da艂e艣 na 1 to nie by艂o 偶adnej reakcji , no chyba 偶e powr贸t by艂 ju偶 bardzo nagrzany .

Screenshot_20211110-220143_Google PDF Viewer.jpg

Screenshot_20211110-220128_Google PDF Viewer.jpg

• 2 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano (edytowane)

Pogrzeba艂em troch臋 i okaza艂o si臋, 偶e termostat przy rozdzielaczu by艂 藕le przymocowany i w og贸le nie przymyka艂 zaworu. Odkr臋ci艂em go i zamontowa艂em od nowa. Teraz w pod艂ogowe idzie woda w temp. 22 stopnie i domu jest 21,5 stopnia i spalanie ekogroszku mocno spad艂o - wcze艣niej pali艂o ponad worek na dzie艅 a teraz worek na dwa dni. Zwierciad艂o na zaworze jest ustawione na 5.

Sterownik pokojowy jednak nadal nie dzia艂a tak jak powinien i nie wsp贸艂pracuje z piecem mimo tego, 偶e jedno wykrywa drugie.

Edytowane przez OsiedlowyKolarz
Opublikowano

Cze艣膰,

chcia艂bym si臋 pod艂膮czy膰 pod temat - mam jakie艣 wyzwanie z pod艂og贸wk膮 w domu, kt贸ry kupi艂em na rynku wt贸rnym. Generalnie instalacja wygl膮da nast臋puj膮co:

1. Piec klimosz ling combi 23kw - pellet

2. Grzeje CO/CWU

3. Parter pod艂og贸wka/ pi臋tro grzejniki i pod艂og贸wka w 艂azience

4. Pe艂na pogod贸wka (chyba) - mam czujnik temp w domu (pi臋tro) i na zewnatrz

5. Piec nastawiony na 22stopnie, krzywa 5

ad meritum - pod艂og贸wka jest jaka艣 nie wydajna, wcze艣niej my艣la艂em 偶e to kwestia tego 偶e system bardziej dogrzewa艂 pi臋tro i potem si臋 zamyka艂 automatycznie, ale teraz przy ni偶szych temperaturach jest praktycznie stale bardziej lub mniej otwarty.聽

Pompa do pod艂og贸wki dzia艂a na 3cim biegu wiec pomuje ile da rad臋. Zaw贸r ESBE ustawiony na max (w jego przypadku to 6)

W skrzynce od pod艂og贸wki ciep艂o... rurki cieple ale na powrocie zimne i teraz jakbym nie kr臋ci艂 rotametrami nie ma 偶adnej reakcji, tzn wska藕nik ilo艣ci przep艂ywu wody pozostaj膮 w zale偶no艣ci od zaworu w pozycji od bliskiej 0 do max 1

dodaj臋 zdj臋cia pog膮dowe.

b臋d臋 bardzo zobowi膮zany za wszelkie rady...聽

esbs.jpg

skrzynka.jpg

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.