Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Moja Instalacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do zasadności stosowania zaworów 4-D to jak zwykle zdania są mocno podzielone. Z własnego tylko doświadczenia mogę napisać że widziałem już nie jeden piec ( zwłaszcza retortowy ) który po trzech latach "użytkowania" jest już w stanie agonalnym. Powodów pewnie tego stanu jest wiele, a to zły dobór pieca, a to zła instalacja, kiepska stal i wykonanie ale i też najczęściej bezmyślny montaż bo wiele z tych pieców zostało "na żywca" wpięte w to co już było w domu. Nie bez znaczenia są też warunki w kotłowni- piwnicy, często duża wilgotność. Ostatnio robiłem piec właśnie 3-letni i retorta poszła do wymiany a ściany paleniska były tak skorodowane że nawet nie odważyłem się ich czyścić - jedno próchno. Palili w nim tak że na piecu było max 40st. w domu sauna i zero wody do mycia ( wodę do mycia grzali przepływówką elektryczną która się popsuła- i to była główna przyczyna tego że tam pojechałem ). Po montażu zaworu 4-D piec ma 55st., woda do mycia jest a temp. w domu regulują prostym sterownikiem ESR 1100M i do kotłowni zaglądają raz na tydzień ( wygoda co... ).

Opublikowano

Widzę ,że też jesteś amatorem tak jak ja szkoda ,że nie wypowiada się tu żaden profesjonalista może wytłumaczyłby ci to szybko i konkretnie.

Zapoznaj sie najpierw z zasadą działania 4D na tym forum i na googlach jest tego wiele.

Jeżeli masz dom gdzie ogrzewanie jest tylko podłogowe i kocioł retortowy to instalacja jest jeszcze prostsza rury od podłóg podłączasz bezpośrednio do 4D przez pompę z wyłacznikiem termicznym lub lektronicznym nastawionym na temp. 45stopni , piec nastawiasz na np.70stopni i po robocie .

Opublikowano

Witam

Ja również przymierzam się do wykonania c.o. samodzielnie a do podłogówki chce wykorzystać rozdzielacz z mieszaczem pompowym firmy TECE maja taki wynalazek 2w1 wiec podłączenie go przed zaworem 4D odpada, ale nie oto chodzi zastanawiam się nad ta temperatura powrotu z rozdzielacza podłogowego do kotła, przecież zawór termostatyczny z czujnikiem zanurzeniowym (przylgowym) dopuszcza do obiegu podłogowego tylko tyle gorącej wody ile jest potrzebne do uzyskania odpowiednio nastawionej temperatury. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.

Wkrótce zamieszczę fotki z mojej kotłowni.

Pozdrawiam Piotrek

Opublikowano

Tak masz racje tu małe sprostowanie zmojej strony dziś sprawdziłem u mnie na zaworze jest max 55 stopni i więcej nie przejdzie a nawet gdyby przeszło to na górnej belce jest wyłacznik który wyłaczy pompę.

Pozdrawiam i powodzenia .

Opublikowano

co do kotłowni to nieźle ,popraw filtry nie korkami w górę tylko w dół inaczej wszystkie śmiecie wpadną z powrotem,przy bojlerze za zaworem zwrotnym zrobiłeś zasyfonowanie,brak zaworu odpowietrzającego na pion,zawór czwórdrożny to jak termostat w ałcie ma piec być dogrzany np;kocioł ma tm około 60stopni a na mieszkanie ustawiaż zaworem 40stopni przeciwnym razie . wilgoci zalatwi go

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czy zawór 4-d nie powinien być przed grupą bezpieczeństwa?

Opublikowano

Grupa bezpieczeństwa chroni najsłabszy element czyli przeważnie kocioł. W związku z tym powinien być montowany jak najbliżej zabezpieczanego urządzenia i nie może być żadnej armatury odcinającej pomiędzy chronionym urządzeniem a grupą.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam , obiecałem że napiszę po sezonie jakie wyszło spalanie a tu minął już trzeci sezon :) , ale przynajmniej doświadczenie większe .

Instalacja działa kolejną zimę po prostu rewelacyjnie mam jeszcze podłączony czujnik pogodowy co perfekcyjnie reguluje temperaturę w domu , układ mieszający , zawór 4d i pompy działają prowidłowo bez usterek .

Co do spalania to wychodzi mi na cały rok czyli łącznie z sezonem letnim (grzanie CWU) 3 tony ekogroszku , jeden zasyp 180 kg wystarcza na ok 14-16 dni tylko przy silnych mrozach 25-30st na ok 8-11 dni.

Piec również działa bez zarzutu.

Pozdrawiam wszystkich hydraulików amatorów i życzę ciepła w 2013r.

Opublikowano

Witam.mj7j ,mozesz powiedziec jaki duzy masz dom ,czy ocieplony bo to spalanie to rewelacja jak co